הג'וב החדש של יזהר שי, שר המדע לשעבר: יו"ר Peak

החברה מאפשרת לציבור להשקיע בסטארט-אפים ישראלים לצד קרנות הון סיכון • וגם: 
הווידוי של משה כחלון • אירועים ומינויים

צוות peak / צילום: זיו טולדנו
צוות peak / צילום: זיו טולדנו

חברת ההשקעות הישראלית Peak משיקה את הפעילות שלה, ותאפשר לציבור להשקיע בסטארט-אפים ישראלים לצד קרנות הון סיכון. בראש הדירקטוריון יעמוד שר המדע והטכנולוגיה לשעבר, יזהר שי, שיצטרף למייסד והמנכ"ל אביעד שורק. בין חברי ההנהלה הנוספים נמנים מייסד חברת Interactive זיו אלול, מנהל הסיכונים הראשי של Deshe Analytics נח פיקהולץ, מייסדת ומנהלת הפיתוח העסקי ליטל לשם (לשעבר מייסדת שותפה בריפורטי) וסמנכ"לית השיווק, אנה ליפניק לוי.

לדברי החברה, היתרון המרכזי של מודל ההשקעה טמון בשיתוף הפעולה של החברה עם הקרנות המובילות - מה שיאפשר לצרכנים לנצל את הידע המקצועי והניסיון של הקרנות בסימון הסטארט-אפים המבטיחים עם פוטנציאל רווח.

ב- Peak משיקים את הפעילות בשיתוף עם הקרנות F2, The Junction, Fusion LA ו- Disruptive , ובהמשך צפויות להצטרף קרנות נוספות. סכום ההשקעה המינימלי עומד על 10,000 דולר, שמפוזרים על פני לפחות 6 סטארט-אפים . אין צורך לחכות למכירה או הנפקה כדי ליהנות מתשואה על ההשקעה: המודל של Peak שואף לאפשר השקעה לטווח קצר-בינוני, ומימוש של המניות בין סבבי הגיוס של החברות. מדובר בתקופה של כשנתיים בממוצע, להבדיל ממודלים ארוכי טווח.

"הישגיו של ההייטק הישראלי והכסף הגדול שבא עמו ידועים לציבור הרחב, אך בסופו של יום רובו אינו זוכה לקבל הזדמנות השקעה בתחום", מזכיר שורק. "בנוסף, בכל הנוגע להשקעות, הכלים הפיננסיים העומדים לרשות הציבור מצומצמים".

לדברי שי, "בחרתי להצטרף ל-Peak כי התרשמתי מאוד מצוות המייסדות והמייסדים, שהם אנשים בעלי ניסיון מצטבר רב והבנה עמוקה מאוד בתהליכי מימון סטארט-אפים ובניית ערך בחברות הייטק. מבחינתי זו הזדמנות להנגיש את כלכלת החדשנות הישראלית למשקיעי הציבור הרחב".

הווידוי של משה כחלון

"האזרח מהשורה בטוח שכאשר הממשלה מחליטה, ההחלטות מיושמות. האמת שונה לחלוטין: החלטות ממשלה ואף חוקים רבים פשוט לא מיושמים", כך הודה שר האוצר והתקשורת לשעבר, משה כחלון, באירוע לרגל פתיחת "בית נזריאן" באוניברסיטת תל אביב, אשר ישמש כמבנה הקבוע של המרכז להעצמת האזרח.

מדובר בעמותה שהוקמה על ידי משפחת נזריאן ב-2003, ועוסקת בקידום, חדשנות ושיפור יישום מדיניות הממשלה בישראל, ובהגברת האפקטיביות של המגזר הציבורי. "אני חייב לומר, שבתור שר אוצר, המרכז ירד לי לנשמה - וזה שיפר אותנו", המשיך כחלון. "ידענו שאתם שם לוודא שהחלטות יתבצעו".

דורה נזריאן, נשיאת ''המרכז להעצמת האזרח'', ומשה כחלון, שר האוצר לשעבר / צילום: חן גלילי
 דורה נזריאן, נשיאת ''המרכז להעצמת האזרח'', ומשה כחלון, שר האוצר לשעבר / צילום: חן גלילי

באירוע נשא דברים גם פרופ' רוני גמזו, מנהל בית החולים איכילוב ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, והשתתפו בו אנשי ציבור, ממשל ואקדמיה, ובהם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, הח"כים צבי האוזר ואבי דיכטר, עו"ד אלי מוגילבסקי מנכ"ל המרכז להעצמת האזרח, פרופ' אריאל פורת נשיא אוניברסיטת ת"א, דליה איציק, עמוס שפירא ועוד.

דורה נזריאן, נשיאת ''המרכז להעצמת האזרח'', ורה''מ לשעבר אהוד אולמרט / צילום: חן גלילי
 דורה נזריאן, נשיאת ''המרכז להעצמת האזרח'', ורה''מ לשעבר אהוד אולמרט / צילום: חן גלילי

בניין נזריאן, שנחנך בטקס, נקרא על שמם של יצחק פרויז נזריאן ז"ל, מייסדי קוואלקום, שנפטר ב-2017, ואשתו פוראן תבדל"א. נזריאן ייסד באוניברסיטת תל אביב את המכון ללימודי איראן, ויזם את הקמת המרכז הישראלי להעצמת האזרח. לאחרונה החלה לפעול תחת העמותה גם תנועת "ישראל 2050", העוסקת בטיפול בבעיות חברתיות-כלכליות מבניות במשק.

פרופ' אריאל פורת, נשיא אוניברסיטת ת''א, וח''כ אבי דיכטר / צילום: חן גלילי
 פרופ' אריאל פורת, נשיא אוניברסיטת ת''א, וח''כ אבי דיכטר / צילום: חן גלילי

הבטון הימי שמועמד לפרס החדשנות האירופי

משרד הפטנטים האירופי (EPO) הכריז על מועמדותם של המדענים הישראלים ד"ר עידו סלע וד"ר שמרית פרקול-פינקל ז"ל, מייסדי הסטארט-אפ ECOncrete, לפרס החדשנות האירופי - European Inventor Award לשנת 2022. אקונקריט פיתח בטון חדשני לבנייה בסביבה ימית, המסייע למערכת האקולוגית הימית לגדול ולצמוח סביב מבנה הבטון, תוך חיזוקו. הפיתוח עוזר לצמצם את טביעת הרגל האקולוגית של תשתיות הנבנות בסביבה ימית, כגון שוברי גלים, נמלים ומרינות. מוצרי החברה נמצאים כיום בשימוש ביותר מ-40 אתרים בעשר מדינות, ביניהן ספרד, מונקו, הולנד וניו יורק.

בנימוקים לעלייה לגמר נכתב כי "בזכות מחקר וחדשנות, סלע ופרקול-פינקל הפכו חומר בניין סטנדרטי למקום מקלט עבור צמחייה ובעלי חיים הגדלים בסביבה הימית. תחום הבנייה בסביבה הימית נמצא בצמיחה, ולכן לפיתוח יש פוטנציאל משמעותי להשפיע, ולשפר את טביעת הרגל הסביבתית של התעשייה בקנה מידה גלובלי".

ד''ר שמרית פרקול-פינקל ז''ל וד''ר עידו סלע מייסדי אקונקריט / צילום: Naava Taragin
 ד''ר שמרית פרקול-פינקל ז''ל וד''ר עידו סלע מייסדי אקונקריט / צילום: Naava Taragin

סלע ופרקול-פינקל, אשר נהרגה בתאונת דרכים ב-2021, מועמדים במשותף והינם בין שלושת העולים לגמר בתחרות בקטגוריית "מדינות שאינן חברות ב-EPO", המעניקה הכרה להמצאות חדשניות. הזוכים בפרס יוכרזו ב-21 ביוני.

נסביר כי בטון, המשמש באופן מסורתי לצורך בניית תשתיות בסביבה ימית, עלול לשבש את האיזון הכימי באזור וליצור סביבה עוינת עבור צדפות ואלמוגים הגדלים בחרכים הקטנים שבקרקעית הים. הוא מעודד גידול של מינים ימיים פולשניים, שמשגשגים בסביבתו, ומאיימים על המערכות האקולוגיות הקיימות.

במטרה לתת מענה לאתגרים אלה, פיתחו סלע ופרקול-פינקל פתרון המכיל תוספי בטון המונעים מכימיקלים מזיקים להיפלט למי הים, תוך הגברת כוח הדחיסה של החומר בכ-10%. לדברי ד"ר סלע, המשמש כמנכ"ל וכמדען הראשי של אקונקריט, "כאשר אורגניזמים ימיים כמו שבלולים, צדפות ואלמוגים מתמקמים על הבטון ועוטפים אותו בסידן פחמתי, הם למעשה מחזקים אותו. הסתבר כי חוזק בטון המכוסה בצדפות עשוי להיות גבוה פי 10 מזה של בטון חשוף".

החברה, שנוסדה ב-2012, מעסיקה 35 עובדים, ביניהם מהנדסים, ביולוגים ומומחים לטכנולוגיות בטון. שוויו של שוק הבטון התת-ימי הגלובלי הוערך בשנת 2021 בכ-320 מיליארד אירו, ועל פי הערכות הוא צפוי לרשום צמיחה שנתית של יותר מ-10.8% עד 2030.

מצנח הזהב

תומר פפר, 39, מונה למנכ"ל תן ביס, לאחר שכיהן כמ"מ המנכ"ל מאז תחילת 2022.

ג'יל גמון, מנכ"ל סוגת לשעבר, יכהן כדירקטור במיזם הפינטק Pai Pay פיננסים, המפעיל שירותי ארנק דיגיטלי וכרטיסי חיוב של מסטרכארד.

האלוף (מיל') תמיר הימן, ראש אמ"ן לשעבר, יכהן כמנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).

ירון שמאי, 45, מונה למנהל חטיבת הלקוחות וערוצי ההפצה במגדל ביטוח. עד לפני כשנתיים כיהן כמשנה למנכ"ל וכמנהל חטיבת הלקוחות בכלל חברה לביטוח.

עדי שהרבני, ממייסדי סקייקיור, מונה למנהל הטכנולוגיות הראשי של סניק, המפתחת פלטפורמת אבטחה למפתחים. סקייקיור, ששהרבני גם כיהן כמנכ"ל שלה, נמכרה ב-2017 תמורת 250 מיליון דולר לסימנטק.

נעמה סער מונתה למנהלת תפעול ראשית ב-SQream, שפיתחה פלטפורמה לאנליזת נתונים בהיקף של פטה בייטים.

חגי גולדמן, 43, מונה לסמנכ"ל פריסייל במיה אנליטיקס, נציגת SAS בישראל.

עו"ד אורי ורשבסקי מצטרף כשותף בכיר למשרד מישר ושות'. קודם לכן כיהן כשותף במחלקת הנדל"ן וראש תחום ההתחדשות העירונית במשרד גרוס ושות'.

חדשות טובות

עמותת עיגול לטובה, המאפשרת לעגל עסקאות בכרטיס האשראי לשקל הקרוב, מציינת את "השקל ה-100 מיליון" שגייסה מאז הקמתה ב-2008.

במסגרת ההסכם עם חברות האשראי, סכום האגורות המצטבר עובר לתרומה לעמותות לפי בחירת בעל/ת הכרטיס, מתוך רשימה רחבה. ב-2021 נרשם שיא של יותר מ-18 מיליון שקל שגייסה העמותה עבור יותר מ-200 עמותות בישראל.