יאיר לפיד | טור סופ"ש

ללא תפקיד רשמי או הסכם ניגוד עניינים: האיש של יאיר לפיד שמושך בחוטים וממנה בכירים

הלל קוברינסקי הוא ממקימי יש עתיד ונחשב לאחד האנשים המקורבים לראש הממשלה החליפי • למרות שרשמית הוא לא אוחז בתפקיד רשמי, נראה שחלק גדול מהמהלכים של לפיד, כמו גם מינויים של בכירים עוברים דרכו • וגם: מדוע הקואליציה נדרכה כשזועבי הציבה דרישות, אבל נשארה אדישה למרד של ביטון?

יאיר לפיד והלל קוברינסקי מאחוריו/ צילום: רוני שיצר
יאיר לפיד והלל קוברינסקי מאחוריו/ צילום: רוני שיצר

יום הולדתו של יועץ העל של ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד, הלל קוברינסקי, חשף במעט את סוד כוחו של האיש. אל ביתו שבסביון, על אותו הדשא שבו נחתמו ההסכמים הפוליטיים להקמת כחול לבן, ערב הקמת המיזם בבחירות 2019 הראשונות, התייצבו אנשי עסקים, ראש הממשלה בנט, נשיא המדינה הרצוג, שגריר ארה"ב בישראל טום ניידס, לפיד כמובן, ועוד שרים ואחרים. אלו שנכחו במסיבה מספרים שאפילו משבר איומי הפרישה של ח"כ ג'ידא רינאווי זועבי, שהתפרץ שעות ספורות קודם לכן, לא העיב על החגיגה.

קוברינסקי הוא מיוזמי ומקימי יש עתיד, ומאז הוא נמצא במעגל הקרוב מאוד של מקבלי ההחלטות בסביבת לפיד: החל בהסכמים קואליציוניים, דרך תחזוקה שוטפת של המפלגה והקואליציה ועד להחלטות אסטרטגיות של ראש הממשלה החליפי. במסיבה של יש עתיד ב-2014 העיד עליו לפיד: "הלל בנה את יש עתיד מאפס".

הלל קוברינסקי / צילום: תמוז רחמן
 הלל קוברינסקי / צילום: תמוז רחמן

כשלפיד כיהן כשר האוצר, השתתף קוברינסקי בדיוני התקציב ונכח לא מעט במשרד האוצר כשהוא עדיין פעיל בעולם העסקי, מה שגרם לביקורת רבה במשרד, והוביל בהמשך לבדיקה של מבקר המדינה. הפעם, עם הקמת הממשלה הנוכחית, קוברינסקי מקפיד להישאר מאחורי הקלעים ומכונה "היועץ של לפיד".

"כל חבר כנסת ושר יודע שאם רוצים לקדם משהו - עוברים דרך קוברינסקי", סיפר לגלובס אחד מאנשי המפלגה השבוע. היועץ המקורב לא מתהלך במסדרונות הכנסת ואינו מעורב בהצבעות שבשגרה, אלא במהלכים רוחביים. "הוא המוציא והמביא", הוסיף איש המפלגה. "אם חבר כנסת רוצה לקדם מהלך הוא צריך לפנות להלל". הדיווחים על הימצאותו בישיבות מפלגה במטה יש עתיד סותרות, חלק מהאנשים עמם שוחחנו טענו שהוא משתתף בהן מפעם לפעם, וחלק העידו כי הוא נמצא בפורומים מצומצמים יותר יחד עם לפיד, דני וסלי ומנכ"לית משרד רה"מ החליפי - נעמה שולץ.

בשבועות האחרונים, לאור המשבר מול רע"ם, טוענים בקואליציה שקוברינסקי נקרא למשוך בחוטים בשל קשריו הטובים עם מנסור עבאס. הקשר התחיל כבר בערב הבחירות. קוברינסקי, מתברר, זיהה את הפוטנציאל וחזר למטה המפלגה עם דיווח מאותה פגישה. בהמשך היה גם בסוד המגעים עם עבאס להקמת הממשלה, והיום הוא מאנשי לפיד שהוגים את משימות התחזוק הקבועות של רע"ם בקואליציה, כשבפרונט ניצבת מנכ"לית משרד ראש הממשלה החליפי.

מליאת הכנסת, 23.5 / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
 מליאת הכנסת, 23.5 / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

קוברינסקי לא מקבל שכר מהמפלגה ולא נמצא בתפקיד רשמי מטעם לפיד במשרד החוץ. לכן הוא גם אינו אוחז בהסכם ניגוד עניינים, שמבהיר את מהות עיסוקיו, כנדרש על ידי משרד המשפטים מנושאי משרות בכירות. הדיסוננס הזה יוצר מצב שבו מצד אחד איש העסקים קוברינסקי מנהל חברות ומשקיע בעולמות ההייטק, וביד השנייה מרכיב ממשלות, מנהל משברים ברמה הארצית, פוקד על מפלגה ונחשב למקורב ביותר לאיש שמחזיק את הממשלה מתפקדת. עוזרים לכך גם היחסים הקרובים שלו עם שלום שלמה, מזכיר הממשלה.

בימי בחירות קוברינסקי הוא המפקד בשטח, תקציבי מטות ופעילות עוברים דרכו, כמו גם פגישות עם סוקרים ואנשי פרסום. בימי הרכבת הממשלה הנוכחית הוא היה הנציג מטעמו של לפיד בפגישות המשא ומתן, שחלקן נערכו במשרדיו שברעננה. בהקמת כחול לבן ב-2019 ההסכמים עם גנץ ויעלון נחתמו בחצר ביתו שבסביון. ביש עתיד אמרו שמדובר באיש פוליטי: "הוא עשה המון כסף באזרחות ולא רוצה שכר אלא עובד ממניעים אידיאולוגיים". עוד הם הוסיפו שמדובר ב"אדם הגון ורציני". המחמאות לקוברינסקי חוצים מחנות פוליטיים. כל מי ששוחנו איתו לצורך הכנת הכתבה העיד שמדובר באדם נעים הליכות וכזה שנעים לעבוד מולו.

השבעת הכנסת ה 24, בני גנץ, מיכאל ביטון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות
 השבעת הכנסת ה 24, בני גנץ, מיכאל ביטון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

אז במה הוא מעורב בימים אלו למעט במשימות שימור הקואליציה? גורמים פוליטיים אמרו שהיה מעורב בניסיונות של לפיד למנות יו"ר לסוכנות היהודית (מהלכים שהוקפאו בינתיים), וגם במינוי יו"ר לחברת החשמל על ידי ייעוץ לאנשיה של השרה קארין אלהרר. על פי הטענות, קוברינסקי הוא שהעלה את שמותיהם של דב בהרב ודני בנבנישתי כמועמדים לתפקיד, מאחר שהם מגיעים מעולמות החברות הטכנולוגיות, שקוברינסקי מכיר בכובעו השני בעולם העסקי.

יתרה מכך, לדברי גורמים אחרים, קוברינסקי הצליח למנף את העולם הפוליטי לתוך העולם העסקי. ג'ארד קושנר, מי שכיהן עד לא מזמן כיועצו ויד ימינו של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, משקיע בחברה בבעלותו של קוברינסקי. "במגרש הפוליטי יודעים שיאיר הוא שחקן לטווח הארוך ולכן משקיעים בקשרים איתו דרך היועץ", אמר בכיר במערכת הפוליטית. לחילופין, התמיכה של המגזר העסקי בלפיד נובעת מהשותפות עם קוברינסקי. "לפיד לא היה איש עסקים בשום שלב ולא מזוהה עם העולם הזה. לעומת זאת, הלל מגיע משם ויוצר עבורו את הקשרים האלה" הוסיף הבכיר.

מעת לעת עולים דיווחים על צינון ביחסי לפיד-קוברינסקי, וטענות על הרחקתו מהמעגל הפנימי. "מדובר בספין שנועד להוריד לחץ מקוברינסקי", טען באופן גורף אחד הגורמים עימם שוחחנו. "קוראים לזה נתק עונתי". קוברינסקי, כך לדברי הגורם ואחרים: "מעורה בכל המגעים הקואליציוניים, בהרכבת רשימת יש עתיד, בכל מינויי השרים ביש עתיד, לרבות מינויים במעגלים רחוקים יותר של השרים עצמם".

מיש עתיד נמסר: הלל קוברינסקי הוא שותף מרכזי בהקמת מפלגת יש עתיד. אדם ערכי וציוני שדואג לעתידה של המדינה. ערכיו וניסיונו הצבאי והניהולי תורמים רבות למפלגה כבר עשור. קוברינסקי ניהל את המשא ומתן להרכבת הממשלה מטעם "יש עתיד" גם ב-2013 וגם בממשלה הנוכחית. קוברינסקי אינו נושא בתפקיד רשמי, אך משמש כחבר קרוב, יועץ לראש הממשלה החליפי ועוסק בתחזוקת הקואליציה והצלחת הממשלה.

בין ביטון לזועבי

המעבר בין איומי ח"כ ג'דיא רינאווי זועבי לאלה של יו"ר ועדת הכלכלה, מיכאל ביטון, השבוע - היו רק הפרומו לאירועי השבוע הבא בקואליציה. ראש הממשלה החליפי, יאיר לפיד, הצליח להחזיר את רינאווי זועבי לחיק הקואליציה אך לא לחיק מרצ, שם עוד זועמים על מהלכיה האחרונים של חברת הכנסת. "ככה זה כשלא נבחרים לרשימה ולא צומחים במפלגה", האשימו אותה במרצ שלא בפניה. "היא הפכה אותנו בן לילה ממפלגה של אידיאולוגים למפלגת סחטנים". לעומתה, ביטון מקבל גיבוי מלא מיו"ר מפלגתו גנץ. הוא דורש תיקון בשתי רפורמות שעברו במשרדי התחבורה והחקלאות - אחרת ימשיך שלא להצביע עם הקואליציה.

ג'ידא רינאוי זועבי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
 ג'ידא רינאוי זועבי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

בפועל, איומי ביטון בשלב הזה לא באמת טורדים את מנוחת ראשי הקואליציה, שמקבלים גב מלא מחברי הרשימה המשותפת (למעט בחוקים הנוגעים בצבא ומדינה) והם לא ממהרים להיענות לדרישותיו. מנגד, השבוע היה מפליא לראות כיצד ח"כ רינאווי זועבי, יממה בלבד לאחר שקיבלה את מבוקשה, סירבה לתמוך בחוק שיאפשר מלגות לימודים לחיילים משוחררים, ובעקבותיה גם רע"ם נעדרו מהמליאה. יום לאחר מכן, גם מנסור עבאס יכול היה לנשום לרווחה, כשקיבל לדרישתו, ובעיקר לאיומיו, בגיבוי לפיד ומנכ"לית משרדו נעמה שולץ, אישור בוועדת כספים לשחרור 740 מיליון שקלים מכספי תוכנית החומש למגזר הערבי.

בכחול לבן זעמו על אזלת היד של ראשי הממשלה, שידעו על דרישותיו של ביטון כבר שבועיים אך לא טרחו לפתור את הפלונטר. רק בשבוע שעבר נועד בנט עם ביטון והבטיח לו לטפל ולגשר על הדרישות בינו לבין שרי התחבורה והחקלאות - אך דבר לא נעשה. בזמן שבחברי רע"ם מטפלים בכפפות של משי, לביטון נותנים להמשיך ולצעוק, וממשיכים כרגיל.

דרישות כספיות אחרות שבקואליציה לא מצליחים לענות עליהן באותה קלות שבה הם עונים לדרישות חברי הכנסת הערבים, הן לטובת הטיפול בנזקי הסופה בטבריה. ימים ספורים לפני פתיחת עונת התיירות, הטיילת בעיר עדיין חרבה ובעירייה טוענים כי הם צריכים עשרות מיליונים לטובת השיקום המהיר בשטח.

אלא שברקע, הבטחות של שקד לתקצוב משולש של משרד הפנים, התיירות והנגב והגליל עוד לא הבשילו לכדי החלטת ממשלה, ובחלק מהמשרדים טענו כי הם כלל לא מכירים את הדרישות או שיש היתכנות לביצוע בקרוב. מי שהעלה את הנושא לדיון השבוע במליאת הכנסת היה ח"כ אופיר סופר, תושב הצפון. "אני שואל איפה הזועבי של טבריה? ענף התיירות בטבריה הוא מרכזי ומדשדש מזה כשנתיים בשל הקורונה", טען. "קיץ שלישי כזה יהיה קטלני לעסקים בטבריה".

בחזרה לצרות הפוליטיות. בכחול לבן מדגישים שיתעקשו על תיקון הרפורמות, אך שלא יפילו את הממשלה - ולכן בפועל יתרמו את שלהם לשיתוק האוחז בקואליציה. "גנץ יכול היה כל הזמן להקים ממשלה עם הליכוד", אמרו בסביבתו. "הוא לא עשה את זה עד עכשיו ולא יפיל את הממשלה". לראיה, גנץ יכול להוביל בקלות לפירוק הממשלה על ידי פינוי חומש בעת הזו בעקבות בג"ץ, אלא שהוא הודיע שלא יעשה כן. השיקולים כמובן - פוליטיים. חומש לא תפונה בזמן הקרוב בעקבות הלחצים שהופעלו מימינה, וההבהרה כי לא יוכלו לערוב לשלמות הממשלה במקרה כזה. בקשתם הייתה להתעכב עד ליציאה לפגרה בגזרת האירועים שבשליטתם.

בשבוע הבא יוכרע האם פניה של הקואליציה בת 60 חברי הכנסת - להישרדות או לפירוק. ביום ראשון יצעד בירושלים מצעד הדגלים המסורתי לרגל שחרור העיר, כשהוא צפוי לעבור דרך שער שכם. המתיחות הביטחונית שנוצרה סביב האירוע נוכח איומי ארגוני הטרור, משולבת באזהרות הפוליטיקאים משמאל והזיכרון הטרי של אירועי שומר החומות שהחלו ביום הזה בטילים על בירת ישראל הם התפאורה. בפועל קיים חשש ביטחוני אמיתי מהתלקחות, ובמגרש הפוליטי חוששים שהיא תוביל את החברים הערבים בקואליציה או את השורדים האחרונים בימינה אל מחוץ לקואליציה.

בינתיים, מאחורי הקלעים, המגעים מתמשכים בין הליכוד (ומתווכים) לחברי תקווה חדשה. במפלגתו של סער מדגישים כי הם הולכים יחד, אך הווטו על ממשלה בראשות נתניהו הולך ומתעמעם כך לדברי מי שמעורים במגעים. הדיון נסוב על השריונים בליכוד, תפקידים בממשלה העתידית ועוד, אך המשא ומתן עדיין "לא הבשיל". בשני הצדדים טוענים כי העובדה שלא חלה התקדמות השבוע, אין הדבר אומר כי בשבוע הבא לא תהיה פריצת דרך. הרקע והנסיבות, הם שייצרו בהמשך את הבשלת המגעים שממילא מתקיימים ברקע, בהסתייגות אחת גדולה ומשמעותית: גדעון סער מדגיש כל הזמן בשיחות שהוא עורך, כי אין לו אמון בנתניהו והוא חושש שייעשה לו "מעשה מופז". בכל אופן בקואליציה יש מי שמעריכים כי "זה רק עניין של זמן עד שתקום ממשלת ימין".