כך צפויה להיראות היממה האחרונה של הכנסת ה-24

החוק לפיזור הכנסת יעלה עד חצות להצבעה במליאה בקריאה שנייה ושלישית, ולאחר אישורו ימונה יאיר לפיד לראש ממשלת ישראל • עד אז, חברי הכנסת נמצאים במרתון לחקיקת חוקים כמו חוק המכר, פיצוי לאומיקרון, חלופת שקד לתמ"א 38 ואחרים • חוק המטרו וחוק הכניסה לישראל עדיין נמצאים תחת סימן שאלה

רה''מ בנט ורה''מ החליפי לפיד / צילום: יוסי זמיר
רה''מ בנט ורה''מ החליפי לפיד / צילום: יוסי זמיר

בכפוף להתפתחויות הפוליטיות, הכנסת ה-24 תצביע הערב (ד') על התפזרותה בדרך למערכת בחירות חדשה. כפי שנקבע בהסכמות בין הקואליציה לאופוזיציה, החוק לפיזור הכנסת יעלה להצבעה במליאה בקריאה שנייה ושלישית עד לחצות, ולאחר אישור החוק יהיה יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, לראש ממשלת ישראל. התפקיד יעבור ללא צורך בהשבעה של לפיד, שכן הוא נשבע לתפקיד עם השבעת הממשלה. ראש הממשלה היוצא, יו"ר ימינה נפתלי בנט, יחזיק בתיק ההתיישבות ויטפל בנושא האיראני, בעוד לפיד ימשיך לכהן בתפקידו כשר החוץ בנוסף.

אמש ננעלה המליאה בערב לאחר סיום מרתון של חקיקת חוקים בקריאה ראשונה. היום ב-11 בבוקר יימשך המרתון, כאשר הכנסת תצביע גם על חוקים בקריאה שנייה ושלישית כמו חוק המכר, פיצוי לאומיקרון, חלופת שקד לתמ"א 38 ואחרים. אלא שעדיין מאחורי הקלעים נמשכות השיחות בין הקואליציה לאופוזיציה בניסיון להעביר שני חוקים נוספים: המטרו וחוק הכניסה לישראל.

מרתון החקיקה מוציא מהבוץ חוקים רבים שנתקעו על שולחן הכנסת, חלקם עוד מאז מושב החורף, בשל השיתוק הקואליציוני והיעדר הרוב שנולד עוד לפני החזרה מהפגרה בעקבות פרישתה של יו""ר הקואליציה לשעבר עידית סילמן. מי שמנהל את המו"מ הקשוח הוא ח"כ קיש מהליכוד, שהותיר במהלך יום שני לא מעט פעמים את ח"כ טופורובסקי המום כאשר נסוג מהסכמות פעם אחר פעם בתמורה לדרישות נוספות שהציב על השולחן. באופן פרדוקסלי, דווקא היציאה לבחירות מאפשרת כעת לקואליציה לחוקק חוקים אחרונים שהיא לא הצליחה להשיג במהלך כהונתה, אך שוב היא תלויה באופוזיציה שלא ששה לאפשר להם את ההישגים, או מוכנה לעשות זאת רק בתמורה להישגים משלהם.

חלופת שקד לתמ"א 38

אחרי שהחוק נתקע על שולחן הכנסת ביום האחרון של מושב החורף בתמורה לקידום חוק האזרחות, שרת הפנים איילת שקד ניסתה לדחוף אותו בשבועות האחרונים ללא הצלחה. הרשימה המשותפת, שסייעה למלאכת החקיקה של הקואליציה, סירבה לתמוך בחוק של שקד וכך פעם אחר פעם הוא נמשך ברגע האחרון מסדר היום. השעות שבין יום שלישי לרביעי יהיו קריטיות לחוק, שהיה לאחד מההבטחות הראשונות של שקד בתפקידה.

לאחר שלא הצליחה להעביר אותו במושב הקודם, התכנסה הוועדה הארצית לתכנון ובנייה וייצרה המשכיות ויציבות לשוק כאשר האריכה את השימוש בתמ"א 38 בשנה נוספת. החוק נדרש רק להצבעה האחרונה בקריאה שנייה ושלישית, ואם אכן יעבור הקבלנים יוכלו להשתמש באחת מהחלופות האפשריות עד לפקיעת התמ"א המקורית.

חוק המכר

במסגרת ההסכמות המוקדמות בין הקואליציה לאופוזיציה נכלל גם חוק המכר של שר השיכון זאב אלקין והצעת החוק הפרטית של ח"כ בצלאל סמוטריץ', שנועדה להקל במעט את מחירי הדיור. את החוק יזם תחילה סמוטריץ', ובהמשך לאחר עבודה שנעשתה במשרד השיכון עבר בקריאה ראשונה גם החוק הממשלתי שנועד לנתק את מדד תשומות הבנייה ממחיר הדירה הסופי ולהצמידו לרכיב הבנייה בלבד.

כמו כן, מציע החוק לקבוע כי הצמדת התשלומים תהא רק עד למועד התשלום, בהתאם למצוין בחוזה וסעיפים נוספים שיקלו עם הרוכשים. בשל העובדה שמדובר ליוזמה משותפת חוצת קואליציה-אופוזיציה החוק הזה לא היה במחלוקת וקל יותר היה להעביר אותו בהסכמות.

חוק פיצויים לבעלי עסקים באומיקרון

במשרד האוצר קידמו את הפיצויים לעסקים בעקבות גל האומיקרון בעצלתיים בשל העובדה ששר האוצר המתין לנתונים על היקף הפגיעה ולאחר מכן בשל אילוצים פוליטיים. ועדת הכספים החלה לדון בחוק רק ב-11 במאי, והוא היה מוכן להצבעה באמצע חודש יוני ולא עבר בשל היעדר רוב לקואליציה. כעת, רגע לפני פיזור הכנסת ובשל דרישת בעלי העסקים יעבור החוק בקריאה שנייה ושלישית ללא התיקונים שדרשו חברי האופוזיציה לכתחילה בין היתר עבור פיצוי על ירידה במחזור העסקים בחודש דצמבר שלא נכלל בחוק.

חוק מימון מפלגות

כפי שקרה במערכות הבחירות האחרונות והתכופות, המפלגות לא הצליחו לכסות את חובותיהן ולכן לאחר חוק פיזור הכנסת יעבור גם תיקון לחוק מימון מפלגות. הפעם דורשות המפלגות בהובלת הליכוד, שנמצאת בחובות כבדים לכנסת, להגדיל את יחידת המימון וכן את פריסת תשלומי ההחזר. על פי הצעת החוק שנידונה אתמול בוועדת הכנסת, מבקשות המפלגות להגדיל את יחידת המימון מ-1.38 ל-1.66 וכן להגדיל את פריסת הההחזר מ-36 חודשים ל-52 חודשים.

בדיון שהתקיים בוועדה מתח חשב הכנסת חיים אבידור ביקורת על הדרישה העולה למימון לקראת בחירות. "היום יש 20 מיליון חובות אבודים לכנסת בשל שלוש מפלגות שלא הצליחו לעבור את אחוז החסימה והסיכון הולך וגדל. נדרש תהליך גמילה וחייבים להיכנס לרוטינה של הורדת כמות התשלומים ולא להשאיר אותם על 52".

גם יו"ר הוועדה הציבורית לעניין מימון מפלגות, השופטת אילה פורקצ'ה, מתחה ביקורת על הבהילות שבאישור החוק ואמרה על ההחלטה להוסיף 35 מיליון שקל ליחידות המימון: "יש כאן תופעה שהכנסת עצמה לא מכבדת חוק שהיא עצמה חוקקה. מכיוון שכשהיא חוקקה הקמה של ועדה ציבורית היא צריכה לתת לה לעבוד וברגע שהיא עוקפת אותה היא מפרה חוק שחוקקה".

ח"כ דוד ביטן, שמוביל את הנושא מטעם הליכוד, אמר: "אנחנו בלופ של בחירות כולל הבחירות המוניציפליות. המדינה לא מתירה למפלגה לקבל תרומות, ומצד שני יחידות המימון הקיימות לא מספיקות, ולכן במצב הזה אין לנו ברירה אלא לממן את הבחירות דרך המדינה ולמחזר את ההלוואות. אם החוק יישאר כמו שהוא, אף ספק לא יסכים לעבוד איתנו. היו בחירות שאישרנו תוספת מימון למפלגות העבודה ומרצ, זה לא עניין פוליטי. כיום מצב הליכוד קשה ויש חובות. צריך להתחשב בכל זה כשמדברים על יחידות המימון". ביטן גם מתח ביקורת על המפלגות שמסרבות לכאורה להעלאת יחידת המימון ואמר: "כולם בוכים ולוקחים".