המחצית השחורה של הגמל והפנסיה: איזה מסלול נחתך ב-15%?

על פי התחזית של בית ההשקעות מיטב חודש יוני הסתיים עם תשואות שליליות של 6% במסלולים המנייתיים ושל 2.4% במסלולים הכלליים • מסלולי הצעירים בקרנות הפנסיה איבדו יותר מ-6% מתחילת השנה

בשלב מסוים הירידות בשוקי המניות ובאגרות חוב הביאו את הקופות לתשואה שלילית עמוקה של כ-4% / צילום: Shutterstock, Monster Ztudio
בשלב מסוים הירידות בשוקי המניות ובאגרות חוב הביאו את הקופות לתשואה שלילית עמוקה של כ-4% / צילום: Shutterstock, Monster Ztudio

התשואה השלילית של קופות הגמל וקרנות הפנסיה בחודש יוני הייתה צפויה, בשל הירידות בשוקי ההון, אך מבט על סיכום התשואות בחצי השנה הראשונה של 2022 בהחלט מאפשר להבין את ההשפעה של אותן ירידות על החיסכון של הציבור הרחב. על פי התחזית של בית ההשקעות מיטב, חודש יוני הסתיים בתשואה שלילית ממוצעת של 2.4% במסלולים הכלליים של קופות הגמל והוא סוגר חצי שנה כואבת בתעשיית הגמל עם תשואה שלילית ממוצעת של 7.4% מתחילת השנה. לשם השוואה, מדובר על יותר מחצי מהתשואה החיובית שהושגה בשנת 2021 כולה ועמדה על שיעור של 14.3%.

במיטב מציינים כי בשלב מסוים הירידות בשוקי המניות ובאגרות חוב הביאו את הקופות לתשואה שלילית עמוקה של כ-4% ורק ההתאוששות בחלק מעשרת הימים האחרונים של החודש צימקה את התשואה השלילית.

מי שהעדיף לחסוך במסלולים המנייתיים, בעלי הסיכון הגדול יותר, נפגע אף יותר. אבי ברקוביץ', משנה למנהל השקעות ראשי מיטב גמל ופנסיה, מעריך כי המסלולים האלו סיימו את החודש שעבר בתשואה שלילית ממוצעת של 6%, מה שהביא את התשואה השלילית בין החודשים ינואר ליוני ל-15%. לעומתם, המסלולים המדדיים והשקליים עשו תשואות שליליות קטנות יותר, של 3.1% ו-4.6%, בהתאמה, מתחילת השנה.

 
  

גם בקרנות הפנסיה, כמובן, תחילת השנה צבועה באדום. המסלול לבני 50 ומטה, מסלולי הדגל של קרנות הפנסיה, סיימו את ששת החודשים הראשונים עם תשואה ממוצעת שלילית של 6.2% ואת חודש יוני לבדו עם תשואה שלילית של 2.6%. המסלולים לעומדים בפני פרישה, אלו המיועדים לבני 60 ומעלה שהינם מסלולים סולידיים יותר, הציגו מתחילת השנה תשואה שלילית של 3.4% ובחודש יוני תשואה שלילית של 1%.

התשואות השליליות מתחילת השנה מגיעות כאמור בעקבות שוקי המניות בעולם שהציגו מגמה שלילית חזקה. בארה"ב: ירידות שערים חזקות, כאשר מדד ה-500 S&P  ירד ב-20.6%, מדד הדאו ג'ונס  ירד ב-15.3% ומדד הנאסד"ק , שהוא מדד מוטה טכנולוגיה, ירד ב-29.5%.

גם באירופה נרשמה מגמה שלילית דומה בין החודשים ינואר ליוני: מדד ה-DAX  הגרמני ירד ב-19.5%, ה-CAC  הצרפתי ירד ב-17.2% וה-Eurostoxx 50  ירד בשיעור של 19.6%.

בשוק המניות בישראל נרשמה מגמה שלילית אבל מתונה הרבה יותר מזו של מרבית שוקי המניות האחרים: מדד ת"א-35  ירד ב-7.5%, מדד ת"א-90  ירד ב-9.6%, מדד ת"א-125 ירד בשיעור של 8.4% ואילו מדד יתר 60  ירד בשיעור חד של 18.7%.

כאשר מסתכלים על חודש יוני לבדו, רואים כי בשוק המניות בארץ נרשמה מגמה שלילית כאשר מדד ת"א 35 ירד ב-3.9%, מדד ת"א 125 ירד ב-4.1%, מדד ת"א 90 ירד בשיעור של 4.3%, ומדד יתר 60 ירד בשיעור של כ-2.6%.

גם בחודש החולף שוקי המניות בעולם הציגו מגמה שלילית חריפה הרבה יותר מאשר בבורסה בתל אביב. בארה"ב מדד הדאו ירד ב-6.7%, מדד ה-S&P ירד ב-8.4% ואילו מדד הנאסד"ק ירד בשיעור של 8.7%.