כבר שנים שתושבי שעב שבגליל התחתון מטפחים אותו כמוקד תיירותי. שלל מיזמים מסקרנים וטעימים פזורים בו, רובם ככולם בבחינת יהלומים לא מלוטשים, כאלה שמתקיימים מתחת לרדאר וללא יחסי ציבור רועשים.
10:00 | ציורים שהם נס
אחד ממיזמי התיירות בכפר שייך לחתאם היבי, ציירת ואמנית שגדלה בכפר אבו סנאן ופרצה את כבלי המסורת. ביתה, הצופה אל כרמי הזית, מעוצב בטעם רב. את הקירות מעטרים אלמנטים מרוקאיים, על הרצפות פסיפסים צבעוניים ומשרביות בכל אשר פונה העין. זה בית שכולו שיר הלל ליופי צרוף עשוי בידי אישה שעוצמתה שקטה.
בגלריה בקומה התחתונה פזורים ציוריה, יצירות עזות צבע ורבות עוצמה, שכל אחת מהן משקפת את סיפורה של אישה ערבייה, שלקחה את גורלה בידיה וחוללה ניסים במשיכת מכחול.
חתאם היבי, 050-7238668
11:00 | כל גרגיר בול
מורת הדרך והנבוכים שלנו בכפר היא חנאן ח'טיב, עורכת דין במקצועה ופעילה חברתית בת המקום. כמו ח'תאם גם היא מגלה תעצומות נפש המפיחות בכולנו תקווה לגבי עתיד האנושות בכלל ועתידן של נשים בפרט. היא מנווטת אותנו בנבכי הדמוגרפיה וההיסטוריה של שעב, שתושביו מוסלמים, ומספרת כיצד שמה בחזונה את המקום כמנוף ליצירת כלכלה קהילתית מקיימת.
את השיחה המרתקת אנחנו עורכות בחומוס אבו ג'אד. ישבנו בשעת צהריים מוקדמת בין שולחנות עמוסים במקומיים וטרפנו קערה עמוקה של חומוס טרי ונהדר, סמיך וחמצמץ באיזון מושלם, מלווה בפלחי ירקות טריים, בחריף מעקצץ ובחיוכו הממיס של אבו ג'אד.
סיור עם חנאן ח'טיב, 052-3865380; חומוס אבו ג'אד, 052-6660961
12:00 | פיסול סביבתי וסמבוסק
אנחנו נוסעות אל הפארק האקולוגי, מפעל חייו של וסים בוקאעה ואשתו דינה. רגע לפני הכניסה אנחנו מצטערות לראות שחרף המאמצים המושקעים בפיתוח התיירות במקום, הררי הזבל הניצבים בצדי הדרכים מפריעים לחזון להתגשם במלואו. וזה מצער, שכן מדובר באחד מהמוזיאונים הפתוחים היפים שראינו, כזה שיצירותיו בנקל יכלו לככב בכל מוזיאון פתוח נחשב בארץ וגם בעולם.
סמבוסק מאפה ידיה של דינה, במשאית האוכל שבקדמת הפארק / צילום: הדס בן גל אפרתי
התעלמנו מהמראות שבחוץ, והתמסרנו לסיפורו של וסים, שעבד במוסך ונהג לאסוף חלקי חילוף, חתיכות ברזלים וכל בדל של חפץ שמצא. כל אלה הפכו תחת ידיו ליצירות משגעות, חוצות כל גבול ודמיון. בעזרת חריצותה של דינה אשתו, שהאמינה בכישרונו, עזב לבסוף את המוסך והתמסר לאמנות. "תתגרשי ממנו, הוא מחטט כל היום בזבל", היא מספרת שיעצו לה קרוביה. אלא שה"זבל" הפך לזהב, והעיקשות והחזון השתלמו.
ראש המועצה הקצה לזוג חלקת אדמה לצורך הקמת הפארק האקולוגי. שיטוט בין משעוליו מגלה חלקי פרזול של וילונות שהפכו לנמלים מעופפות, מכונת כביסה נושנה שהיא היום קן לתוכים, אריה עצום מברזלים ועוד כהנה וכהנה פסלים מרהיבים שעשויים רובם ככולם מחפצים שהושלכו. את הסיור חתמנו בסמבוסק מאפה ידיה של דינה, אותו היא מגישה במשאית אוכל שבקדמת הפארק.
הפארק האקולוגי שעב, 050-6449606
14:00 | גלימות שמספרות מי רווקה
בדרך למוזיאון המורשת של הכפר אנחנו חולפים על פני כנסייה. תושבי שעב מוסלמים, אך בלב הכפר שוכנת כנסייה שעליה הם שומרים מכל משמר, שכן היא מהווה עדות לחיי נוצרים בעבר בכפר. בחגים הנוצריים עושה את דרכו מעכו איש הכמורה הקשיש ומדליק את האורות בה.
הכנסיה במרכז שעב / צילום: הדס בן גל אפרתי
במוזיאון המורשת אנחנו פוגשים את ד"ר עיסא חג'ג', איש חינוך שיצא לגמלאות והקים אותו. לפני שניגשנו לסיור התכבדנו כמיטב מסורת האירוח בפיתות עם זעתר, שנראו תמימות, אך הסתברו כמעשה כשפים של אשתו של חג'ג', שאפתה אותן בטאבון שבחצר. הן הוגשו לוהטות ופריכות והיה קשה להפסיק לאכול אותן.
במשך 20 שנה שוטט עיסא ברחבי הארץ, בפזורה הבדואית ובשטחי הרשות הפלסטינית, ליקט ואצר פרטי מורשת. במוזיאון הקטן הם פזורים לפי מרחבי מחיה ונושאים הנוגעים לחיי מסורת ויומיום. התוצאה מרתקת ובעלת ערך היסטורי עצום.
בין השאר סיפר לנו עיסא על שפת הסימנים הסודית הרקומה על הגלימות של הנשים הבדואיות, שבאמצעותן ניתן לפענח מי רווקה ומי אשת איש.
מוזיאון המורשת שעב, 054-2456895
16:00 | כנאפה וממתקי פיסטוק
ממתקיית הכפר Zena Sweets שייכת לאחים מחמוד וחמודי אבו עראבה. ההשראה לה הייתה סבתא זינה, שהפליאה במלאכת אפיית הממתקים ולימדה את הנכדים את הסודות. גולת הכותרת כאן היא ממתקי הפיסטוק הממולאים בסמנה וכמובן כנאפה מצוינת. בימי הרמדאן הקרבים ובאים המבחר גדל ויוגשו ממתקים מיוחדים לחג.
Zena Sweets, 050-2033158
ממתקיית הכפר של האחים מחמוד וחמודי אבו עראבה / צילום: הדס בן גל אפרתי
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.