הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים • הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש • ישראל מתגייסת

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר
נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

אודות "ישראל מתגייסת"

בתוך המציאות הכאוטית נולדו עשרות מיזמים של אזרחים ועסקים פרטיים, הנרתמים למען יושבי הדרום, אנשי כוחות הביטחון והמורל הלאומי בכללותו. גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

מאז פרוץ המלחמה מתמודדות מאות חברות במשק עם עובדות ועובדים החווים טראומות ושכול, חוזרים משירות מילואים ומתקשים לייצר שוב שגרת עבודה, מתמודדים עם מגורים זמניים בעקבות פינוי מהדרום והצפון, או מחפשים פתרון לבעיות שנוצרו אצל ילדיהם בעקבות המלחמה - וזו רק רשימה חלקית.

פורים בצל המלחמה: מקונצרט לילדי המפונים ועד תמיכה במילואימניקים עצמאיים
ישראל מתגייסת | יהודי צפון אמריקה מקימים קרן הלוואות לתמיכה בעסקים קטנים בישראל
ישראל מתגייסת | OurCrowd מגדילה את השקעותיה בסטארט־אפים שמושפעים מהמלחמה

במקום הזה מתחדד תפקידם של מנהלי משאבי האנוש, שצריכים למצוא כלים להתמודדות הארגונית עם האתגרים הייחודיים, הטראומה והפוסט-טראומה. בחברת ישראכרט ערכו השבוע כנס מיוחד בנושא, בהשתתפות עשרות מנהלים ומנהלות בכירים במשק, שהוקדש לזכרו של סרן (מיל') רון אפרימי ז"ל, בנה של יהודית אפרימי, סמנכ"לית משאבי אנוש בקבוצת בינת, שנפל במלחמה.

את הכנס פתחה לימור שאקו, סמנכ"לית משאבי האנוש בישראכרט, שציינה את חשיבות תחושת הקהילה, אשר "יכולה לשמש מנוף לריפוי וצמיחה אישית ומקצועית. באחריות משאבי האנוש לקחת את המנוף הזה ולחזק את העובדים, כל אחד בארגונו. מתן מענה לאתגרים הנפשיים לצד חיזוק והעצמה בתחום המקצועי, יסייעו לעובדים בפרט, אך גם לחברה הישראלית בכלל, להמשיך קדימה".

מאיה גולדברג, פסיכולוגית וסמנכ"לית ב-TOKO, דיברה על המפגש בין טכנולוגיה וסיוע בתחום בריאות הנפש. "המציאה הפכה קשה, יותר ויותר אנשים צריכים תמיכה נפשית, ומספר המטפלים לא יכול לתת מענה לצרכים ההולכים וגדלים", ציינה. "בחיפוש אחר פתרונות אחרים, ניתן להיעזר בטכנולוגיות חדשות שצומחות בתחום בריאות הנפש.

"טוקו היא פלטפורמה שמסייעת לאנשים להיות במסע של התפתחות רגשית, וללמוד מיומנויות חשובות לחוסן ולרווחה הנפשית, כמו תקשורת, אמפתיה וניהול לחצים. את המסע עושים שני אנשים הנפגשים באמצעות שיחות וידאו קצרות למפגשים מודרכים. ניתן להצטרף עם אדם שמכירים ורוצים לעבור עמו את המסע, או עם משתתף אחר בפלטפורמה, כשאנחנו עושים את ההתאמה בעזרת אלגוריתם מיוחד".

נילי גולדפיין, מומחית למנהיגות וניהול, ציינה כי "עולם העבודה נדרש לייצר מנגנוני תמיכה רלוונטיים לעת הזו. למשל, התקשרות מסודרת עם אנשי מקצוע חיצוניים, הדרכת מנהלים ותמיכה בהם באבחון והתערבות, ונטילת אחריות מרחבית על קרובי משפחה מדרגה ראשונה". את הכנס חתם השחקן עידן אלתרמן, שהזכיר למשתתפים כי מוזיקה מהווה אף היא חלק מהותי בתהליכי ריפוי.

מתגייסים לעזרה

גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il 

מרכז פרס לשלום ולחדשנות

במרכז פרס לשלום ולחדשנות הקימו שוק עסקים מיוחד עבור בעלי עסקים מהדרום והצפון שנפגעו בעקבות המלחמה. כחלק מהאירוע התקיימה גם השקת הפרויקט "הגלויה היומית" של האמן זאב אנגלמאיר - סדרת ציורים שנוצרה בזמן שהחלה להירקם העסקה הראשונה לשחרור החטופים. 

יריד העסקים מהדרום והצפון במרכז פרס / צילום: מרכז פרס לשלום וחדשנות
 יריד העסקים מהדרום והצפון במרכז פרס / צילום: מרכז פרס לשלום וחדשנות

מאז מפרסם אנגלמאיר מדי יום את הגלויות שבהן הוא מביע הזדהות עם כאב המשפחות, והחשש לגורל החטופים, לצד גילויי שמחה על אלו שחזרו. הגלויות הפכו לוויראליות, ולסמל מוכר ברחבי הארץ והעולם, ובשבועות האחרונים הן מוקרנות במרכז פרס לכלל המבקרים.

גלויה של זאב אנגלמאיר, המוצגת במרכז פרס
 גלויה של זאב אנגלמאיר, המוצגת במרכז פרס

דורות

יצרנית מוצרי התיבול הקפואים "דורות" תרמה 50 אלף שקל לעמותת אחים לנשק ולעמותת החתול של בוגרי יחידת 669. החברה ממוקמת בקיבוץ דורות, סמוך לשדרות, ובתחילת המלחמה סבלה מאובדן כוח-אדם שנאלץ להתפנות מהאזור.

מאז היא שבה לפעילות מלאה, וכאמור גם תורמת ל"אחים לנשק", שהתגייסה מאז פרוץ המלחמה למאמץ הצבאי והאזרחי, והקימה מערך לרכישת ציוד ואספקתו לכוחות הביטחון ולאזרחים באזורי העימות. עמותת "החתול" הוקמה על ידי בוגרי יחידות החילוץ והפינוי של חיל האוויר, ופועלת במגוון פרויקטים התנדבותיים, בהם הקניית ידע ושיפור לימודים לילדי המפונים.

אחוזת צהלה

דיירי אחוזת צהלה התגייסו לאסוף מזון יבש, כלי מיטה ומגבות למען דרי רחוב, אשר גם במלחמה נמשכת מלחמת הקיום היומיומית שלהם. המהלך התבצע בשיתוף עמותת "לשובע".

לדברי עדי חייט, הממונה על הפרויקט באחוזת צהלה, "הקשר עם עמותת לשובע החל לפני כעשור. השנה החלטנו להרחיב את הקשר, ולתרום למסעדה של העמותה בדרום תל אביב. מסעדת לשובע בתל אביב מספקת מדי יום כ-500 ארוחות לסועדים במסעדה ולדרי ודרות הרחוב בבתי המחסה".

מימון ישיר

חברת האשראי החוץ בנקאי הפיקה אירוע קרקס מיוחד עבור כ-100 ילדים מקיבוץ ניר עם שבעוטף עזה, אשר פונו מבתיהם ושוכנים כבר תקופה ארוכה במלון הרודס בתל אביב. האירוע, שהתקיים במלון, כלל דיג'יי, ליצנים ושחקנים שגילמו דמויות פופולריות. בנוסף, הילדים קיבלו משלוחי מנות והתקיימו שלל פעילויות ודוכנים, ביניהם סדנת ג'גלינג, דוכני איפור וקעקועים, משחקי יצירה ודוכני אוכל.