באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים • האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier
חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

התקפת הטרור הקטלנית במוסקבה בסוף השבוע, שבה נרצחו יותר מ-140 בני אדם על ידי טרוריסטים של ארגון הקשור לדאעש, הזכירה לאירופה בן-לילה את אחד האיומים המרכזיים של הקיץ הנוכחי - התקפות טרור איסלמי.

אחרי חודשים של כוננות מוגברת בעקבות המלחמה בעזה, שיתופי פעולה מודיעיניים בינלאומיים שכבר הובילו לגלי מעצרים, ועוד לפני שורת אירועי הענק המתוכננים להתקיים ביבשת בקיץ הקרוב, החשש מהתקפות טרור הולך ומשתלט על סדר היום.

סחף נגד ישראל באירופה: קיצוץ כספים, הסטת השקעות והכרה במדינה פלסטינית
●  פרשנות |תעלומת הטרור במוסקבה: איך מדינת משטרה במצב מלחמה נכנעת לקבוצה קטנטנה של טרוריסטים?  

בגרמניה הודיעה השבוע שרת הפנים ננסי פזר, כי המדינה תכונן מחדש בדיקות במעברי הגבול שלה לקראת ובמהלך משחקי אליפות אירופה בכדורגל (יורו 2024), שיתקיימו במדינה מ-14 ביוני עד 14 ביולי. נכון לעכשיו, חלק גדול ממעברי הגבול אינם מאוישים, כחלק מההתחייבות לתנועה חופשית בתוך גוש מדינות שנגן.

עם זאת, לקראת אליפות היורו יוצבו מחדש שוטרים בכמה נקודות גבול, מסר משרד הפנים, שעדכן גם כי "האיום הנשקף לגרמניה מטרור איסלמיסטי" נמצא ברמה גבוהה מאוד כבר כעת. "האיום הנשקף לגרמניה הוא חד וחמור", הזהירה פזר בנאום לפרלמנט.

הממשלה הגרמנית גם תתיר התכנסויות המוניות למטרות צפייה במשחקים, ואף תשעה את החוקים האוסרים על השמעת רעש אחרי 22:00, כדי לאפשר צפייה משותפת וחגיגות ברחובות.

המוסד הישראלי הזהיר את הרשויות בברלין

הקנצלר הגרמני אולף שולץ אמר השבוע כי לגרמניה יש "שורת כלים מוכחים" כדי להתמודד עם איומי טרור, וכי המשטרה תציב את הסוגיה "בראש סדר העדיפויות שלה". בחודשים האחרונים הוגברה הכוננות בגרמניה, מחשש למעשי טרור שיתבצעו כתמיכה בארגון חמאס בעזה. לפי הדיווחים, ה"מוסד" הישראלי הזהיר את הרשויות בברלין לפני כמה חודשים ממתקפה מתוכננת של פעילי חמאס בגרמניה או בסקנדינביה, ופעילי הטרור אף אספו כלי נשק ממסתור ביער ליד ברלין, ונעצרו באופן מיידי. לפי נתוני הרשויות, ישנם כ-27,480 בני אדם בגרמניה בעלי "פוטנציאל איסלמיסטי", ומתוכם כ-483 המוגדרים כ"איום אפשרי". רובם נמצאים במעקב כלשהו, לפי הערכות.

אחד השימושים הטכנולוגיים החדשים בגרמניה במשחקים השנה, לפי איגוד השוטרים הגרמני, יהיה השימוש ברחפנים כדי לנטר את המצב ולשמור על הסדר. גם מדינות אחרות השתמשו בשנים האחרונות ברחפנים למטרה זו. בלגיה, שבה הייתה "כוננות שיא" בדצמבר האחרון, מחשש לפיגועי טרור שיתבצעו בשוקי חג מולד, הפעילה אותם באופן שוטף סביב השווקים, כדי לאפשר תגובה מהירה במקרה הצורך ולאתר איומים. גרמניה גם ביצעה ניסויים בחודשים האחרונים בשליחת הודעות חירום באמצעות הנייד, למקרה של התקפה או אסון טבע.

איגוד השוטרים הגרמני הבהיר השבוע, כי יתמקד לא רק בהגנת הצופים באצטדיונים, אלא גם בהגנה על רבבות בני האדם שצפויים להתכנס באזורי צפייה משותפת במהלך המשחקים. משחקי גביע העולם בכדורגל שהתקיימו בגרמניה ב-2006 זכורים עד עכשיו כ"נקודת מפנה" חברתית בגאווה הלאומית הגרמנית, וגם בלגיטימציה של הנפת הדגל, וכחגיגה לאומית.

עוד לפני כן, צרפת העלתה בשבוע האחרון את הכוננות שלה לטרור לרמה הגבוהה ביותר האפשרית, לקראת אירוח האולימפיאדה בקיץ הקרוב (26 ביולי עד 11 בספטמבר). בין השאר, התוכנית הצרפתית היא לקיים עד האולימפיאדה סיורים חמושים ברחובות ערים מרכזיות, להפגין נוכחות במרכזים דתיים, בשדות תעופה ובתחנות רכבת. המשטרה מקיימת תרגילים להתמודד עם תרחישים של מתקפת טרור או לקיחת בני ערובה.

"תכננה פיגועים גם על אדמת צרפת"

ראש הממשלה הצרפתי גבריאל אטאל חשף השבוע כי הקבוצה הקיצונית שלקחה אחריות על הפיגוע במוסקבה (דאעש בחורסאן) "תכננה בעבר פיגועים גם על אדמת צרפת". המשטרה הצרפתית הוסיפה כ-4,000 חיילים לשורותיה באופן זמני. אחד מהמוקדים למתיחות בצרפת הוא בתי ספר, אחרי שני אירועי טרור בשנתיים האחרונות, שבהם מפגעים בודדים, עם רקע איסלמיסטי, ביצעו התקפות טרור בהם. לפי שירותי הביטחון, התקפה היא רק שאלה של יכולת, ולא של כוונה. "ארגוני טרור המתנגדים למערב ינסו לנצל את האולימפיאדה כדי לפעול", אמרה ראשת שירות הביטחון הפנימי הצרפתי בפני הפרלמנט.

החששות מפני אלימות איסלמיסטית נמצאים בשיאם גם במאלמו שבדרום שבדיה, עיר שידעה מתיחות רבה על רקע הסכסוך הישראלי-פלסטיני כבר בעבר. ב-2009 עימותים אלימים פרצו במאלמו, עיר שבה יש מהגרים רבים, חלקם הגדול מהמזרח התיכון ומצפון אפריקה, סביב אירוח המשלחת הישראלית למשחקי גביע דייוויס בטניס.

הקהילה היהודית בעיר עמדה בעשור האחרון בפני מתקפות פיזיות ומילוליות ברחוב, חלקם הגדול מצד מהגרים ובני מהגרים המתרכזים בשכונה בשם רוזנגורד בפאתי העיר. חלק גדול ממנה עזב את העיר. מאלמו עצמה ידעה מהומות מהגרים המוניות, והמשטרה ספגה ביקורת על כך שאינה נכנסת לשכונת רוזנגורד ושאינה נוקטת יד קשה מספיק נגד ההתפרעויות.

מאלמו תארח מ-7 במאי עד 11 במאי את תחרות האירוויזיון, שבה צפויה להשתתף משלחת ישראלית, והרשויות בעיר נמצאות תחת לחץ משמעותי לאפשר תחרות בטוחה ולשמור על ביטחונם של המבקרים הישראלים. לפי הדיווחים משבדיה, המוסד עדכן בשנים האחרונות את הרשויות בדבר כמה תוכניות לפגוע בישראלים או ביהודים, שסוכלו בעזרת המידע ופעולה מהירה. החשש הוא ממהומות של מפגינים פרו-פלסטיניים שייצאו משליטה - אולי במחאה על השתתפות ישראל בתחרות האירופית - או מהתקפת טרור.

כנופיות פשע של מהגרים עלולות לסייע בטרור

לא רק ישראל נמצאת על הכוונת: מקרים פומביים של שריפת קוראן מצד פעילים אנטי-איסלאמיים בשבדיה עוררו זעם בעולם המוסלמי ואיומים בהתקפות. שני אוהדי כדורגל שבדים נרצחו בבריסל על ידי מחבל מוסלמי על רקע זה בשנה שעברה.

נוסף על כך, בשבדיה ובדנמרק השכנה ישנן כנופיות פשע של מהגרים שעשויות לסייע בארגון התקפות טרור, כפי שנחשד כי קרה בקופנהגן, כאשר המשטרה עצרה חברי כנופייה מאזור נורברו של הבירה הדנית, בעקבות מידע מודיעיני שככל הנראה הגיע גם הוא מישראל.

רמת הכוננות בשבדיה הועלתה ל-4 (מתוך חמש) לפני כחודשיים.

שני חשודים ממוצא אפגני נעצרו לפני כשבוע בגרמניה, בחשד שתכננו מתקפת טרור על הפרלמנט השבדי במחאה על שריפות הקוראן במדינה.