האינפלציה בארגנטינה נחתכה לרמתה הנמוכה ביותר מאז ינואר 2022 - כך על-פי מדד המחירים לצרכן של ארגנטינה לחודש מאי שפורסם לאחרונה, מה שמחזק את חאבייר מיליי, הנשיא הרדיקל החדש של ארגנטינה, שנבחר בחודש נובמבר 2023 ונכנס לשלטון בדצמבר האחרון.
● הנשיא שרוצה לבטל את הפסו ולעבור לדולר: חצי שנה לכהונת מיליי בארגנטינה
● מתחילת כהונת חאבייר מיליי: האינפלציה בארגנטינה מאטה
● הכירו את הנשיא שפיטר 5,000 איש והכריז על 300 חוקים חדשים, תוך שבוע
● "מצב חירום כלכלי" בארגנטינה. אלה הצעדים של הנשיא החדש
במקביל, בחיזוק נוסף לאג'נדה שלו ששואפת להפוך את פיה את הכלכלה הארגנטינאית לכלכלה מבוססת שוק חופשי, חבילת הענק של הרפורמות של מיליי עברה באופן עקרוני (מקביל לקריאה ראשונה בכנסת) בסנאט הארגנטינאי בהצבעה צמודה של 36 בעד ו-36 נגד, וסגנית הנשיא השתמשה בסמכותה החוקית להכריע תיקו כדי להצביע בעד החוק, לאחר שבסוף חודש אפריל היא עברה בבית הנבחרים (הבית התחתון) של ארגנטינה.
המחירים בארגנטינה עלו ב-4.2% בחודש מאי, לעומת 8.8% בחודש אפריל. בכך, האינפלציה מאיטה במשך 5 חודשים ברצף. האינפלציה השנתית גם יורדת לראשונה מאז יולי 2023 ל-276.4% "בלבד", בשל האינפלציה הגבוהה שנמשכה כל השנה האחרונה. בחודש דצמבר, ממשלת מיליי החדשה קיצצה דרמטית בסובסידיות לדלק ומוצרי יסוד, במטרה לסגור את הגירעונות העצומים של ממשלת ארגנטינה ולעצור את משבר החוב והאינפלציה בו נתונה הכלכלה השלישית בגודלה באמריקה הלטינית. זה הביא לזינוק זמני באינפלציה החודשית מ-12.8% ל-25.5%, אך מאז האינפלציה הלכה והתמתנה - עד שהגיעה לרמתה הנוכחית, שהיא הנמוכה ביותר זה שנתיים וחצי.
הירידה באינפלציה נובעת בין היתר מריסון דרמטי של הוצאות הממשלה, על-ידי אי-העלאה שלהן תוך כדי האינפלציה המאסיבית. זה מביא לכך שארגנטינה רשמה ברבעון הראשון של 2024 את העודף הממשלתי הראשון זה 16 שנים. זה אומנם מסייע למנוע היפר-אינפלציה שארגנטינה החלה להידרדר אליה תחת הממשלה הקודמת, אך גם מאט את הכלכלה, שכעת נמצאת במיתון וצמיחה שלילית - שעלולה להמשיך בטווח הקצר.
"ארגנטינה נכנסה למיתון עמוק, ויש גידול בשיעור האבטלה והעוני. אנחנו בדילמה הקלאסית: כשמורידים חזק את האינפלציה, בטווח הקצר זה מלווה בגידול באבטלה", אמר לגלובס בחודש מאי פרופ' ליאו ליידרמן מאוניברסיטת תל אביב והיועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים עד השנה שעברה.
רפורמות בכל תחומי הכלכלה
כדי להחיות מחדש את כלכלת ארגנטינה, יחד עם שינוי דרמטי בתפיסה הכלכלית והאידאולוגית שעומדת בבסיסה, הנשיא מיליי יוזם חוק חובק-כל, לו הוא קורא "חוק הבסיסים" (Ley Bases), שמכיל רפורמות בכל תחומי הכלכלה: הוא מעניק לממשלה סמכויות חירום למשך שנה בתחומי האנרגיה, הפנסיות והביטחון, הטבות מס לעידוד משקיעים והפרטת חלק מהחברות הממשלתיות. החוק גם יאפשר לארגנטינה לשנות את סדרי העדיפויות התקציביים, בניגוד לקיצוץ ה"טיפש" שנעשה עד כה בעזרת אי-העלאת הוצאות הממשלה כך שיישחקו בידי האינפלציה.
ההצבעה התבצעה לאחר ישיבה בת 11 שעות במהלכה התנהלו מחוץ לבניין הסנאט מחאות גדולות, שכללו גם שריפת רכבים והטחת מקלות, אבנים ובקבוקי תבערה בשוטרים. הרשויות בארגנטינה דיווחו על לפחות 20 שוטרים שנפצעו ועל עשרות מעצרים.
היחס של ארגנטינה לתכנית הכלכלית של מיליי היא מקוטבת מאוד, בהתאם לאג'נדה של מיליי שמרחיקה את ארגנטינה מהמודל של התערבות ממשלתית נרחבת שהיא נקטה עד כה. ההצבעה בסנאט הייתה מאתגרת פוליטית הרבה יותר מאשר בבית הנבחרים הארגנטינאי, משום שבשל שיטת הבחירות בארגנטינה מפלגת השלטון של מיליי הייתה יכולה להשיג בו 7 מושבים בלבד מתוך 72, כאשר למפלגת האופוזיציה העיקרית יש 33 מושבים.
לכן נדרשו פשרות נרחבות שכללו ויתור על הורדת רף מס ההכנסה ועל הפרטת חלק מהחברות הממשלתיות. אך גם לאחר פשרות אלה, שנוספו על הפשרות שמיליי היה מוכרח לבצע כדי להעביר את חבילת הרפורמות שלו גם בבית הנבחרים, ההצעה עברה ברוב הקטן ביותר האפשרי: 36 סנאטורים הצביעו בעד, 36 נגד, וסגנית הנשיא ויקטוריה וילירואל השתמשה בסמכותה החוקתית כדי לשבור את התיקו ולהעביר את החוק.
אך גם זה לא סוף התהליך, וכעת הסנאטורים צפויים להצביע אחד אחד על סעיפי החוק, ולאחר מכן החוק יחזור לבית הנבחרים, שיצטרך לאשר אותו בנוסחו החדש. רק לאחר כל אלה, המדיניות הכלכלית החדשה של נשיא ארגנטינה תוכל להתחיל ולהיות מיושמת - למרות הפשרות הנרחבות שהוא נאלץ לעשות בדרך.
ההאטה באינפלציה מהווה חיזוק משמעותי למדיניות של מיליי, אך יש לכך גם מחיר בדמות הריסון בהוצאות הממשלה. "השאלה הגדולה היא האם האיגודים המקצועיים והרחוב יהיו סבלניים. להערכתי, המבחן העיקרי יהיה ב-3 החודשים הקרובים", אמר לגלובס פרופ' ליידרמן. כעת נותר לחכות ולראות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.