מתחם פינוי-בינוי ליד הים בחיפה משך עשרות חברות. מי זכו?

בשכונת בת גלים בחיפה מתוכנן פינוי-בינוי, במסגרתו יבנו בין 900-1,000 דירות חדשות במקום 300 הדירות הישנות • כמה מהחברות הגדולות ביותר בשוק התמודדו על הפרויקט • הדיירים יקבלו תמורות גבוהות: תוספת של 25 מ"ר לשטח הדירה, מרפסת וחניה

שכונת בת גלים בחיפה / צילום: Shutterstock
שכונת בת גלים בחיפה / צילום: Shutterstock

עשרות חברות, בהן ציבוריות וגדולות, התחרו על מכרז דיירים להקמת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת בת גלים בחיפה. מדובר במתחם שיכון הבריגדה, שבו 301 יחידות דיור במבני רכבת ישנים. על פי התוכניות ייבנו במתחם 900-1,000 דירות חדשות במקום הדירות הישנות. הן ייבנו בבנייה מרקמית נמוכה ובמגדלים, בכפוף לאישור תוכנית בניין עיר (תב"ע).

בלעדי | אחרי 20 שנה: קרן פיטנגו עוזבת את הרצליה לטובת תל אביב
"החגיגה הסתיימה": תחום הנדל"ן שמדשדש אפילו בחלק מתל אביב
המנכ"ל שהתריע מפני הפסקת חשמל ממושכת בדרך להדחה

למכרז ניגשו למעלה מ-20 חברות שהציעו הצעות ראשוניות, ולשלב האחרון הגיעו עשר, בהן מהמובילות בענף, כמו שיכון ובינוי, צמח המרמן, אפריקה התחדשות, בית וגג וגשם. החברות שזכו לאחרונה במשותף הן תדהר וקבוצת מבנים.

התמורות הגבוהות לדיירים שהוצעו במכרז משקפות תחזית רווחיות גבוהה בהקמת הפרויקט. הדירות החדשות יהיו גדולות ב-25 מ"ר מהדירה הישנה, עם מרפסת של כ-12 מ"ר וחניה תת-קרקעית.

מתחם שיכוני הבריגדה, חטיבת קרקע של כ-18.5 דונם בשכונת בת גלים, נמצא בין הרחובות העלייה השנייה, הקלעים ורחוב החי"ל, בקרבת פסי הרכבת. האוכלוסייה במקום מונה תושבים ותיקים, לצד צעירים ושוכרים, בהם סטודנטים ואנשי צוות רפואי שמעוניינים לגור קרוב לבית החולים רמב"ם שנמצא בשכונה.

כניסת השוכרים, והקרבה לתחנת הרכבת ולים, הובילו לעליית מחירים בשכונה. על פי נתוני מדלן, המחיר הממוצע לקנייה עומד על 2.23 מיליון שקל, לעומת ממוצע של 1.47 מיליון שקל בממוצע בכל חיפה. מחירי השכירות הם בממוצע 4,900 שקל. בשנה האחרונה נמכרו 41 דירות בשכונה, במחיר ממוצע של 29.3 אלף שקל למ"ר.

"מגה פרויקט בשותפות אסטרטגית"

תומר אלפסי, מנכ"ל חטיבת הייזום והמניבים בתדהר, שזכו בשיתוף עם קבוצת מבנים, אומר לגלובס: "חיפה מתחילה ליהנות מפריחה, כתוצאה מהליכים סטטוטוריים מהשנים האחרונות שמתחילים להבשיל. הרבה חברות ניגשו למכרז כי זו חטיבת קרקע גדולה - כמעט 1,000 יח"ד סמוך לים. זה מיקום אטרקטיבי.

"זה הפרויקט השני שלנו בעיר, והוא משמעותי וסומן כמטרה. במכרזי פינוי-בינוי, כאסטרטגיה אנחנו משתדלים לאתר מקומות שיש בהם פערים בין ההיצע לביקוש, ולשם מכוונים. זיהינו את חיפה כאחד מהמקומות האלה ונעמיק שם את האחיזה".

רז מנשה, מנכ"ל משותף ובעלים בקבוצת מבנים, הוסיף: "מדובר בעוד מגה פרויקט שיבוצע במסגרת השותפות האסטרטגית שלנו עם קבוצת תדהר. פרויקטים גדולים אלו הם בעלי פוטנציאל עצום, הן משום שמדובר באזורי ביקוש טובים והן בזכות היכולת להשפיע על שינוי פני העיר".

מהצד של החברות שלא זכו, אומר לגלובס דן מויאל, סמנכ"ל המכירות והשיווק של שיכון ובינוי נדל"ן: "אנחנו בונים בכל הארץ. לא תפסנו את המכרז הזה בחיפה ונתפוס את הבא.

"בכל בחינה שנעשית לפרויקט, אם היזם רואה שיש לו פרויקט עם אחוז רווחיות מעל 15%, וזה יכול להיות גם פרויקט התחדשות בעפולה עם 30% - הוא יתעדף אותו. ברמה היזמית - רווחיות בתוך ערי הפריפריה יכולה להיות שוות ערך לרמת הרווחיות בכל עיר אחרת".