אירוע חריג במיוחד התרחש היום (א') בעיר הנמל המרכזית בנדאר עבאס באיראן, עת ספינת המלחמה "סהאנד" שקעה למצולות. לפחות שני חיילי צי נהרגו באירוע, שהתרחש לפני שהספינה הייתה אמורה לצאת למשימת "מאבק בפיראטיות" באוקיינוס ההודי.
● כותרות העיתונים | התרחיש ההרסני: "חיזבאללה יכול להכריע את כיפת ברזל"
● "האיראנים מצאו את עצמם עם הגב לקיר": העיתונאי הסעודי שבטוח - זו הסיבה לטבח המזעזע של ה-7 באוקטובר
סהאנד היא ספינה חדשה, הפכה להיות מבצעית לפני כשש שנים בלבד - לאחר שנבנתה במספנת NEDAJA בבנדאר עבאס. היא עלתה לכותרות ביוני 2021, עת הפכה לספינת המלחמה האיראנית הראשונה שהגיעה לאוקיינוס האטלנטי מבלי לעגון בדרך. היא עשתה זאת עם הספינה "מקראן", מכלית נפט שהוסווה לספינה צבאית.
איראן מחזיקה בשני כוחות ימיים שונים, כשספינת סהאנד שייכת לצי של צבא איראן, בזמן שצי משמרות המהפכה פועל תחת מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי. לכל אחד מהכוחות הללו תחומי אחריות שונים. הצי של איראן אמון על הים הכספי ומפרץ עומאן, קרי הים הפתוח. בעוד הצי של משמרות המהפכה אחראי על שליטה במפרץ הפרסי ובמיצר הורמוז, שדרכו עוברים כ־30% מכלל הסחר העולמי בנפט.
בניסיון להרחיב את השורות, משמרות המהפכה הקימו לפני חודשים ספורים את הבסיג' הימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים. "ימאים מקומיים יורשו לבצע משימות על סירות חמושות בטילים", אמר מפקד הצי של משמרות המהפכה, עלירזא טנגסירי. "הבסיג' הימי יכלול גם ספינות גדולות שיכולות לשוט עד טנזניה".
על אף הבידול בין הציים האיראניים "על הנייר", המטרה של שניהם היא לסייע לקידום האינטרסים של המשטר. זו הסיבה שטהרן מממנת משכורות ל־18 אלף חיילים בצי האיראני ולכ־20 אלף נוספים בצי של משמרות המהפכה.
האמצעים של הציים האיראניים מותאמים למשימותיהם, כשעיקר הכוחות הימיים של משמרות המהפכה מתבססים על סירות מהירות עבור הביטחון השוטף במפרץ הפרסי. לצד זאת, מפעיל הצי של צבא איראן שלוש צוללות תקיפה וכ־15 צוללות ננס, משחתות ונחתות. מי שככל הנראה מסייעת למספנות האיראניות בידע בבניית הספינות היא קוריאה הצפונית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.