בזמן מלחמה: בורסת ת"א חזרה לרמת שיא של כל הזמנים. איך זה קרה?

הבורסה המקומית עלתה ב־4% מתחילת החודש על רקע ההערכות הגוברות לעסקת חטופים, והשלימה זינוק של 30% מהשפל באוקטובר • איזה מניות תדלקו את העליות, מה צפוי בהמשך ולמה לא נרשמה תגובה חדה לניסיון החיסול של מוחמד דף?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי
עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר שרשם עלייה חדה של 4% מתחילת חודש יולי, חזר מדד הדגל של הבורסה המקומית, ת"א 35, לרמת השיא שלו בכל הזמנים, ואף עבר אותה מעט, לאחר עלייה שרשם בפתיחת שבוע המסחר. לא מדובר בעניין של מה בכך בהתחשב בעובדה שמדינת ישראל נמצאת בעיצומה של מלחמה קשה ומתמשכת. מערכה שבתחילתה, נזכיר, הפילה את הבורסה בכ־13% במצטבר (עד ה־26 באוקטובר).

מרוויחים מיליונים: אלה יורשי העצר של כמה מבעלי ההון הבולטים בישראל
מתכון לכאוס? עשרות מיליוני אמריקאים רוצים לבטל את הבנק המרכזי הגדול בעולם
ראיון | עורכת הדין הבריטית שנלחמת עבור ישראל על במות בעולם: "השקר הצליח לחדור" 

המדד המוביל זינק מאז אותה נפילה באוקטובר ב־30% והוא עמד בסיום המסחר של יום א' על רמה גבוהה מעט מ־2,071 נקודות (השיא הקודם). לשם השוואה, מדד S&P 500 האמריקאי שסבל גם הוא מירידות של כ־4% אחרי ה־7 באוקטובר, הספיק לעלות מאז בכ־36% ועקף את רמת השיא שלו לפני יותר מחצי שנה.

את רמת השיא הקודמת קבע מדד ת"א 35, שבו כלולות החברות הגדולות בבורסה המקומית, ב־13 בינואר 2022, רגע לפני הנפילות בשוקי העולם באותה שנה שנגרמו בעקבות העלאות הריבית המהירות של בנקים מרכזיים.

דווקא באותה שנה (2022) הבורסה המקומית ירדה פחות ממדדי וול סטריט מוטי הטכנולוגיה (בעוד שהיא מבוססת מניות נדל"ן ופיננסים), אולם מתחילת שנת 2023 ניכרת חולשה בשוק המקומי, שיוחסה מלבד להרכב המדד גם לקידום הרפורמה המשפטית של הממשלה והמחאות ההמוניות נגדה, ובהמשך לפרוץ המלחמה בעזה.

כך, ת"א 35 עלה בשנה וחצי האחרונות ב־15% ומדד ת"א 90 הוסיף 9% בלבד, בעוד שה־S&P 500, בהובלת ענקיות הטכנולוגיה (מניות "7 המופלאות"), זינק ב־46%. בתקופה הזו מדד הדאקס הגרמני טיפס ב־35%, ומי שכמובן כיכב מעל כולם הוא מדד הטכנולוגיה האמריקאי, נאסד"ק 100, שטס בלא פחות מ־86% מתחילת 2023.

הרוח של וול סטריט נושבת בתל אביב

לא מיותר לציין את וול סטריט בהקשר של הבורסה המקומית, שכן המניות שאחראיות יותר מכול לעליות בשנה האחרונה בת"א הן מניות דואליות, הנסחרות בת"א ובבורסה האמריקאית במקביל. כפי שמזכיר גיא אלמוג, מנהל תחום יועצי ההשקעות בבנק ירושלים, "מספר מניות מצומצם משכו את הבורסה בת"א - חברת התרופות טבע ומניות השבבים נובה, קמטק וגם טאואר".

אלמוג לא רואה בכך חיסרון: "זה העניין במדד, כל פעם מגיעה המניה שהיא הכוכבת התורנית מבלי לנסות לתזמן מתי נכון להיכנס ולצאת, בוודאי כשמסתכלים לטווחים יותר ארוכים משנה אחת. המדדים ת"א 35 ות"א 125 בבורסה נסחרים במחירים יותר גבוהים בהרבה ממה שהיה ערב האירוע הנורא ב־7 באוקטובר. עם זאת, ת"א 90 שמייצג יותר את המשק הישראלי ופחות מוטה למניות דואליות, עלה פחות".

למעשה, על פי הערכות אנליסטים שפרסמנו לאחרונה בגלובס מספר פעמים, מניית הפארמה טבע ושלישיית מניות השבבים נובה, קמטק וטאואר, מהוות הסיבה העיקרית לעליות במדדים המקומיים. טבע עצמה השלימה בשנה האחרונה עלייה של 111% בערכה, וכך גם נובה. קמטק היא שיאנית התשואה מקרב המניות הגדולות בת"א עם ניתור של 244%.

מנגד, מניות דואליות אחרות דווקא ירדו מתחילת השנה, כל אחת מסיבותיה שלה, כשהבולטת שבהן היא נייס, שאיבדה עד כה 17% מערכה. לצידה אלביט מערכות, שאת הזינוק הגדול שלה (כ־45%) ביצעה בשנים 2021-2022 כשהיא נהנית ממלחמת רוסיה־אוקראינה, ומאז מאכזבת את המשקיעים (ירידה של 8% בשנה האחרונה).

אגב, מדד מקומי שחצה מוקדם יותר החודש את שיא כל הזמנים שלו הוא מדד מניות הבנקים. זאת לאחר שמניית לאומי השלימה מתחילת השנה זינוק של 15%, הפועלים עלתה ב־9.5% ומניית דיסקונט ב־12%.

האינדקטור הראשי: עסקת חטופים

בשבועיים האחרונים כאמור זינקה הבורסה בת"א, וזאת על רקע מה שנראה כהתקדמות לקראת עסקה עם החמאס והפסקת הלחימה. לפיכך, ניסיון החיסול של בכיר חמאס מוחמד דף בעזה בסוף השבוע נתן את אותותיו על כיוון המסחר במהלך יום א'. בשל חשש כי ניסיון החיסול יפגע במגעים לעסקת שחרור חטופים, החל המסחר בירידות שערים, אולם בהמשך התאזן וסיים כאמור בעלייה קלה של 0.1%, על רקע ההערכות כי חמאס אינו מעוניין בפיצוץ המגעים.

ארז וילף, מנהל השקעות בכיר באלטשולר שחם, אמר לגלובס כי "השוק המקומי כרגע מתמחר בחלקו את האפשרות שאנחנו בדרך להפסקת לחימה והחזרת חטופים. ראינו זאת במדד ת"א 90 (המניות הבאות בגודלן אחרי אלה הכלולות בת"א 35 במונחי שווי שוק, נ"א). "אותו מדד תיקן משמעותית בשבועיים האחרונים וזינק ב־8.3%, כמעט פי 2 מתשואת מדד ת"א 35 באותו זמן".

וילף מציין כי, "סקטור שממשיך לתפקד בצורה יחסית מפתיעה בשנה האחרונה הוא הבנקאות. עם זאת, בתחום הקמעונאות אנחנו מתחילים לראות את הצרכן הישראלי נחלש. אם יוטלו מסים על הציבור ועל רווחים עודפים בבנקים על ידי הממשלה. זה יכול לפגוע בתמחור השוק בטווח בינוני".

טמיר שפירא, מנכ"ל אילים קרנות נאמנות, מוסיף כי "האירועים הדרמטיים בסוף השבוע בישראל עשויים להביא לתנודתיות גבוהה מהרגיל בשוקי המניות, האג"ח ובשער החליפין שקל־דולר. זה מדגיש את החשיבות הרבה לפיזור גאוגרפי, סקטוריאלי ומטבעי בתיקי ההשקעות.

"שוק המניות המקומי הפך למעניין מאוד מבחינת תמחור החברות בו, עקב הלחץ שהופעל עליו מתחילת הלחימה. ככל שתתבסס ההבנה בשוק שחיסולו של מוחמד דף אכן ודאי, זה יחזק את ביטחון ישראל בטווח הארוך ועם המשך לחץ צבאי, יביא את חמאס לסגור עסקה בטווח הקצר. כפועל יוצא, זה עשוי לשרת את המשך המומנטום החיובי בשוק הישראלי שהחל להתפתח מתחילת החודש".

"מניות נסחרות במחיר 'רצפה'"

ההתחזקות בבורסה לא פסחה גם על האפיק הסולידי עד כה. וילף מוסיף ומדגיש שרואים מגמה דומה לזו שנרשמה בשוק המניות, גם באג"ח ממשלת ישראל. האג"ח ל־10 שנים, שכבר נסחרה בתשואה לפדיון של 5.2% בתחילת החודש והגיעה בשבוע שעבר ל־4.75%. "פרמיית הסיכון של ישראל ירדה", אומר וילף ומוסיף, "גם בשוק המניות בת"א".

עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי בסיגמא, מוסיף כי "התמחור הנוכחי של שוק המניות המקומי הוא מאוד אטרקטיבי בראייה כלכלית. בעוד שלגבי שוק האג"ח, אנחנו לא משוכנעים שהסיכון מתומחר באופן מלא, הרי שלפחות לגבי שוק המניות נראה שהתמחור הזול משמש כעין 'רצפה' גם בעת הזו. נזכיר שעל אף הסיטואציה הקשה והמאתגרת שבה נמצאת המדינה. מניות קונים או מוכרים בגלל המחיר ולא בגלל מה שכתוב בעיתונים".