טבלת התשואות לחודש יוני: ילין לפידות בראש, ומה עשה אלטשולר שחם?

בחצי השנה הטובה ביותר מאז 2021 כיכבו בצמרת טבלת התשואות אלטשולר שחם, ילין לפידות ואנליסט • מעל כולם ובפער גדול: מסלולי ה-S&P 500 שהניבו 5.6% ביוני וכמעט 20% מתחילת השנה • ההפתעה שמסתמנת בחודש יולי: הבורסה בת"א פתחה מבערים

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

התשואה הטובה של חודש יוני האחרון בשוקי המניות סידרה לחוסכים הישראלים בגמל ובפנסיה את חצי השנה הטובה ביותר מאז שנת 2021. השנה, בחמישה מבין ששת החודשים הראשונים של השנה נרשמו עליות נאות במכשירי החסכון ארוך הטווח - מה ששוב מלמד עד כמה החיסכון לטווח ארוך עובד גם עבור האזרח מן השורה ולא רק ל"שועלי השקעות".

השוק ציפה למכירה: החברה הישראלית מגייסת 25 מיליון דולר 
הקסם של וויז, הפספוס של המדינה: הדרך לאקזיט הגדול בישראל 

בחודש יוני, החוסכים בקרנות ההשתלמות נהנו מתשואה חיובית ממוצעת של 1% במסלולים הכלליים, וכ-1.9% במסלולים המנייתיים. מי שבלטו שוב מעל כולם היו המסלולים מחקי מדד ה-S&P 500 האמריקאי, שרשמו זינוק חודשי של כ-5.6%, יותר אגב מהמדד עצמו שעלה ב-3.5%, מה שאומר שגם היחלשות השקל מול הדולר עשתה טוב בחודש שעבר לחוסכים.

אינפיניטי מובילה במסלול הכללי

בתי ההשקעות שהובילו את טבלת התשואות במסלול הכללי של קרנות ההשתלמות בחודש יוני הם אינפיניטי וילין לפידות עם עלייה של 1.5% כ"א ואחריהם אלטשולר שחם המשתפר, עם תשואה של 1.2%. מנגד, המוסדיים החלשים בתשואות בחודש יוני הם גופי הביטוח מנורה (תשואה של 0.62%),  הפניקס (0.58%) והראל (0.57%).

אלטשולר שחם בולט בשיפור מתחילת השנה כשהוא מוביל את הטבלה וסוגר חלק מהפער השלילי שנוצר לו בשנים האחרונות. התשואה שהניב לחוסכיו במסלול הכללי בינואר-יוני עומדת על 7.1%, כשאחריו אינפיניטי (6.8%), ילין לפידות (6%) ומור (5.8%). עם זאת, אלטשולר שחם עדיין אחרון בתשואה לשלוש שנים עם 6.7% בלבד (לעומת ממוצע של 12.5% בתעשייה).

בצד השלילי במסלול הכללי מתחילת השנה - מדובר על קבוצות הביטוח הראל וכלל, שמתמקמים בחלק התחתון  (הראל עם תשואה של 4.3% וכלל עם 4.5%). גם בתשואות לשלוש שנים הן אינן מככבות  עם תשואות של 11.2% ושל 9.8% בהתאמה. 

הסיבה לחולשה של כלל ביטוח נעוצה בין היתר בהימור הגדול שלקחה על השוק המקומי, עם השקעות ענק של מאות מיליוני שקלים במניותיהן של חברות רבות הנסחרות בבורסה בת"א. בקבוצת הביטוח מעריכים שההשקעות הללו ישתלמו לה בטווח הארוך, אחרי המלחמה ובהנחה שיהיה "בוסט" בשוק המקומי.

בינתיים כלל ביטוח היא הפודה השנייה בגודלה מבין מנהלי הגמל בחמשת החודשים הראשונים של השנה, אחרי אלטשולר שחם. כך, עברו ממנה למתחרים 3.4 מיליארד שקל (לעומת 9.7 מיליארד שקל שיצאו מאלטשולר שחם). מנגד, החברות שמצליחות לגייס כספים הן  מצטיינות התשואות - אנליסט עם 7.7 מיליארד שקל, וילין לפידות עם 7.5 מיליארד שקל (עד סוף מאי השנה).

מי הגופים הבולטים במסלול המנייתי ובתשואות הפנסיה?

במסלול המנייתי בקרנות השתלמות בולטות לחיוב אינפיניטי הקטנה עם תשואה של 4.1% בחודש יוני (תשואה של 13.8% מתחילה השנה), אחריה ילין לפידות עם 2.9% (11.8% מתחילת שנה) ואנליסט עם 2.8% (11.9% מתחילת השנה). גם בטווח של שלוש שנים אלה הקרנות המובילות את טבלת התשואות (סביב 5% תשואה). אלטשולר שחם שמציג תשואה של 2.5% ביוני, הניב לחוסכים 13.1% מתחילת השנה - מעל יתר המתחרים הגדולים. 

אחרונות בתשואה במסלול המנייתי ביוני הן הראל והפניקס עם 0.8% כ"א. בטווח של שלוש שנים במסלול הכללי אלטשולר עדיין אחרונה - עם תשואה של 9.4% לעומת תשואה ממוצעת של 17.4%.

בקרנות הפנסיה במסלול עד גיל 50 הניבו ההמנהלים מתחילת השנה תשואה ממוצעת של 7.2%, כשגם כאן אלטשולר שחם מוביל עם תשואה של 9.3%, אחריו אינפינטי ומור הקטנות עם 7.8%. בטווח של שלוש שנים מנורה ראשונה עם 20.8% ואחריה מיטב עם 20.5% ואחריו מגדל עם 19.1%.

כשמסתכלים על הממוצעים בענף מתברר כי בחודש יוני החוסכים בקרנות ההשתלמות נהנו מתשואה חיובית ממוצעת של 0.9% במסלולים הכלליים, וכ-1.9% במסלולים המנייתיים, מי שבלטו מעל כולם היו המסלולים עוקבי מדד ה-S&P 500 האמריקאי, שרשמו זינוק של כמעט 5.5% בחודש יוני, יותר אגב מהמדד עצמו שעלה ב-3.5%, מה שאומר שגם היחלשות השקל מול הדולר עשתה טוב בחודש שעבר לחוסכים.

מנגד צריך לומר, מתחילת חודש יולי הדולר נחלש בחדות מול השקל, בשיעור של כ-3.8%, מה שצפוי בינתיים לפגוע בתשואות של המשקיעים במסלול ה-S&P 500 בחודש יולי, וזאת בנוסף לכך שמתחילת החודש הנוכחי השוק המקומי מתפקד טוב יותר מאשר זה מעבר לים עם עלייה של יותר מ-4% במדד ת"א 35 ושל יותר מ-5% במדד ת"א 125, בעוד הנאסד"ק משלים בינתיים עליה של 3.75% ואילו ה-S&P 500 עולה 'רק' ב-2.8%.

"השוק הישראלי הוא כמו קפיץ שמחכה להתפרץ"

ליאור וקס, מנכ"ל אינפיניטי השקעות: "בחודש יוני ראינו פערים מאוד גדולים בין ישראל לחו"ל, כאשר המצב הביטחוני בארץ נתן את הטון ואי הוודאות מאוד השפיעה. אבל מתחילת יולי רואים מהפך מאוד גדול שנובע מהתקווה לעסקה עם חמאס ואיזשהו הסדר במישור הבטחוני.

"השוק הישראלי הוא כמו קפיץ מאוד מתוח שרק מחכה להתפרץ ורואים את זה כעת  בצורה ברורה, כאשר כל סימן חיובי מקפיץ את המדדים, במקביל לזינוק בשקל. אי הוודאות והתנודתיות בשווקים - שצפויה להימשך בעתיד הנראה לעין - גוזרת שתיק ההשקעות חייב להיות דינמי, עם יכולת תגובה מיידית וביצוע של שינויים מאוד מהירים בהתאם להתפתחויות".

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ
 ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

מה דעתך על טרנד ה-500 S&P, שכולם רצים להשקיע בו?
"לפעמים אנשים לא מבינים את רמות הסיכון. לאורך תקופה ארוכה זו השקעה נכונה אבל אנשים צריכים להבין שבדרך יכולות להיות מהמורות מאוד כבדות, וצריכים להיות מוכנים לכך. נכון לעכשיו ה-S&P500 בכלל לא זול ואנשים צריכים לעשות ניהול סיכונים, כי הסיכוי-סיכון פה יחסית גבוה. S&P ומניות זו השקעה טובה רק לטווח ארוך מאוד ולא לטרנדים של תקופות קצרות. היסטורית, רואים שההשקעה במניות הוכיחה את עצמה".

כרמל קני, מנהל ההשקעות הראשי בקופות הגמל של ילין לפידות, מוסיף כי "טבלת התשואות ממשיכה לספר את אותו הסיפור שמסופר כאן בשנים האחרונות. מלכודת הנכסים הלא הסחירים ממשיכה להכביד על התשואה של חלק מהגופים.

"אנחנו בילין לפידות נצמדים באופן כמעט מלא לשוק הסחיר ובשורה התחתונה, זה אחד הדברים שמובילים למיקום הגבוה שלנו במגוון מסלולים וחתכי זמן - קצרים וארוכים. החשיפה שלנו למניות בחו"ל עומדת על כ-80% מהרכיב המנייתי ובנוסף, החשיפה שלנו למט"ח גבוהה מעט ביחס לממוצע בתעשייה. אלה, יחד עם בחירה פרטנית של מניות ואג"ח באו לידי ביטוי בתוצאות לאורך זמן וכן בחודש יוני".

בכל מקרה, חודש יוני משלים חצי שנה מצוינת לחוסכים, וצריך לומר - יותר משנה וחצי מצוינות. מתחילת השנה התשואה במסלולים הכלליים בקרנות ההשתלמות משלימה עלייה של 5.3% ובמסלול המנייתי 10.2%. מסלול ה-S&P 500 כאמור משקיף על כולם מלמעלה עם תשואה מרשימה של יותר מ-19%.

גם מסלולי הפנסיה נהנו מתשואות יפות כאשר זו במסלול לבני עד גיל 50 משלימה בחצי השנה האחרונה עליה של 7%, זו של גילאי 50-60 עלתה ב-6.2% וגם המסלול לבני 60+ רושם עליה של 4.7% 

כשמותחים את התשואות עוד יותר כלפי מעלה מגלים כי החיסכון לטווח ארוך ממשיך לעבוד. למרות הירידות החדות בשווקים של שנת 2022, בסיכום 3 השנים האחרונות עלו המסלולים הכלליים ב-12.5% והמסלולים המנייתיים רשמו עלייה של 17.4% בממוצע. במסלול ה-S&P 500 בכלל חגיגה: זינוק של יותר מ-52%.