אחרי האירוע הקשה בצפון, בשווקים לוטשים עיניים לרומא

הרקטה שפגעה במג'דל שמס מעלה את החשש להסלמה בצפון ומגבירה את חוסר הוודאות • השווקים צפויים להגיב באופן שלילי אך המו"מ לעסקת חטופים שיתקיים ברומא עלול לשנות את כל התמונה

מתקפת חיזבאללה צפוייה להביא גם להיחלשות השקל ולעליית תשואות האג״ח / אילוסטרציה: Shutterstock
מתקפת חיזבאללה צפוייה להביא גם להיחלשות השקל ולעליית תשואות האג״ח / אילוסטרציה: Shutterstock

הפגיעה הקשה ביישוב הצפוני מג'דל שמס ביום שבת, שהביאה למותם של 12 ילדים וילדות, צפוייה להשפיע באופן חד על המסחר היום (א). לאחר מספר ימים בהם הציפייה להסכם הפסקת אש ועסקת חטופים הלכה וגדלה, כעת ההסלמה והחשש מהתלקחות הגזרה גברה דרמטית והאפילה על האופטימיות לגבי ההסכם. האסון הקשה צפוי לעורר מחדש את העצבנות בשווקים: החל מירידה בשוקי המניות, עלייה בפרמיית הסיכון וכמובן פיחות של המטבע המקומי.

הרקטה שגרמה לאסון הנורא במג'דל שמס 
הסכנה: רחפנים שמגיעים מעבר לקו הירוק הישר לשטח המת של מערכת הביטחון 
החלום שהתחיל בכפר דייגים בפנמה, ונגמר בקריסה ומחיקה של מעל מיליארד דולר 

אירוע משמעותי נוסף צפוי היום (א') ועלול לטלטל את שוקי ההון: ראש המוסד, דדי ברנע, נוסע לרומא על מנת להמשיך במאמצים מול המתווכות במטרה להשיג הסכם עם חמאס להשבת החטופים. כאמור, הצפי בעת האחרונה לעסקת חטופים יוכל לגדול בהתאם לתוצאות השיחות ולהיטיב עם השוק הישראלי. גלובס יצא לבדוק מה צופים הכלכלנים שיתרחש בשבוע המסחר?

"האירוע החמור בצפון מעלה את החשש מהמשך ההסלמה בגזרה הצפונית וכפועל יוצא גורם לגידול נוסף בפרמיית הסיכון של ישראל" אומר חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO, בשיחה עם גלובס. מדובר בשינוי משבוע המסחר החולף, שכן רמת הסיכון של ישראל, כפי שהיא מתבטאת באג"ח ה-CDS לעשר שנים, דווקא ירדה באופן הדרגתי החל מתחילת חודש יולי. כעת רמת הסיכון עומדת על 156 נקודות (בתחילת יולי עמדה על 175 נקודות). הרצוג מוסיף כי מתקפת חיזבאללה על היישוב הדרוזי צפוייה להביא גם להיחלשות השקל ולעליית תשואות האג״ח.

רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות מוסיף על כך ש"האירוע במג'דל שמס חמור מאוד ומהווה אירוע מכונן, שובר שוויון, וחצייה של קו אדום. כך לפי מומחים צבאיים". לכן, הוא מעריך כי התגובות לא יסתיימו רק בהשלכות המתקפה ויהיו ארוכות יותר: "ההשלכות לא תהיינה מוגבלות למעשה הנפשע עצמו, אלא לתגובה שתבחר ישראל לבצע ותגובות הנגד לאחר מכן". מנחם מדגיש כי "מדובר בהתממשות של תרחיש קצה שלילי בגזרת לבנון".

המו"מ ברומא יכול להוביל לשיפור אך גם להחרפת המצב בשווקים

בכל הנוגע להשפעות משא ומתן סביב עסקת החטופים, הרצוג סבור כי המו״מ ברומא עשוי להיות מכריע לאופק הכלכלי של ישראל. "הגעה להסכם שיכול להביא להפחתת הסיכון האיזורי צפויה להביא להתחזקות כל השווקים. מנגד, פיצוץ המו״מ והעצמת רמת הסיכון האיזורי צפויים להביא להמשך הפגיעה החדה בשווקים. חוסר היציבות יתחזק אף יותר במידה ודיונים ממוקדים בתקציב 2025 יעדרו מסדר היום של הממשלה". כלומר, לאחר ההשפעה השלילית של האסון בצפון, השיחות ברומא יוכלו להחמיר את המצב הקיים, או, במידה ויישמעו משם חדשות טובות, יובילו לשיפור התמונה הכלכלית.

מנחם מסכים שההמשך תלוי בהתפתחויות הביטחוניות והמדיניות. "המסחר ישקף את האפשרות שעצימות המלחמה תחריף או תתרחב בטווח הקצר". זאת כתוצאה מהאסון בצפון. מנחם שב ומזכיר כי לדינמיקה של האירוע ומידת השפעתו על הפעילות הכלכלית של המשק תהייה חשיבות רבה. "כך לדוגמא, אם וככל שחלקים נוספים של המדינה יקלעו, חלילה, למערכה, הפגיעה הכלכלית תהייה חזקה יותר וכך גם תגובת השוק. מנגד, אם האירוע לא יגרור הסלמה חדה, השווקים עשויים בהחלט להתאושש, כפי שעשו מספר פעמים מאז פרצה המלחמה". בשורה התחתונה, הוא מסכם, נוסף גורם אי וודאות שלילי למערכת שהשווקים יצטרכו להפנים ולהגיב לו.