מה החלופות העומדות בפני ישראל לתגובה על האירוע הקשה במג'דל שמס, ואיך תיראה התגובה ״החזקה״ שאותה מבטיחים גורמים בכירים ביממה האחרונה? בניסיון לענות על השאלות הללו פנינו למאיר בן שבת, ראש מכון משגב לביטחון לאומי ולשעבר ראש המל"ל והיועץ לביטחון לאומי.
● טיסה בגובה נמוך: למה לא הצלחנו ליירט את הרקטה הקטלנית שפגעה במג'דל שמס?
● המשרוקית | הרשתות מוצפות בפייק ניוז אחרי האירוע הקטלני במג'דל שמס
"בנקודת הזמן הנוכחית ישראל צריכה לבחור בין כמה חלופות", אומר בן שבת.
התגובה הראשונה והפחות חזקה היא לדבריו, "תגובה כואבת לחיזבאללה ולמדינת לבנון - אך בלי לשנות את המשוואה הבסיסית הקיימת היום. בחלופה זו ההישג מוגבל וכך גם המחירים. בסיום המכה חוזרים למציאות שהכרנו לפני הארוע במג'דל שמס. ממשיכים להתנהל כשהלחימה בצפון היא מאמץ משני לזירה בעזה".
"החלופה השנייה, הקיצונית", והכי חזקה, "היא יציאה למלחמה יזומה כוללת נגד חיזבאללה. היעדים למלחמה זו: הסגת כוחות חיזבאללה מדרום לבנון וקיזוז יכולות מסויימות של האירגון. אימוץ החלופה הזו מחייב להעריך את מצב הכשירות הלאומית, צבאית, כלכלית-משקית ועוד, ולקבל החלטות ביחס לרצועת עזה - באיזה מצב להשאיר את הזירה הזו לצורך פינוי הקשב והמשאבים לחזית הצפונית. מלבד זאת, בחלופה הזו נידרשת מוכנות גם לתרחיש של התלקחות מלחמה עם איראן".
"החלופה השלישית היא חלופת הביניים (מבחינת חוזקת התגובה. א.ו): תגובה צבאית קשה שפוגעת גם בתשתיות הדואליות של מדינת לבנון אך מוגבלת בהיקפה. לצד זאת מאמצים שיאפשרו להשיג גם את היעד של הרחקת כוחות חיזבאללה מהגבול הישראלי. יש להניח כי תגובה כזו תוביל לפחות לכמה ימי קרב. מעבר לכך, חייבים לזכור תמיד שלמלחמה יש דינמיקה בלתי נשלטת וגם אם נכנסים לתרחיש כזה אפשר להידרדר ממנו למשהו רחב יותר ולכן זה מחייב מראש להיערך על בסיס הנחות מחמירות".
"אחרי הכל", מסכם בן שבת "צריך לזכור את בעיית השורש - איראן. היא ממשיכה במלוא התנופה בכל הכיוונים המוכרים - גרעין, הפעלת אירגוני פרוקסי ליצירת טבעת אש סביב ישראל, הפצת נשק , מימון טרור - אסור שההתמודדות עם זרועות התמנון תסיט אותנו ואת ארה"ב מכך".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.