על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● שאלות ותשובות | 3,000 טילים בליסטיים: היכולות ההתקפיות של איראן, וההגנה הישראלית
● ארדואן מאיים לפלוש לישראל, בינתיים חרם הסחורות שלו לא ממש מחזיק מים
1התוכנית האיראנית למזרח התיכון, והדרך לעצור אותה
"ה-7 באוקטובר היה חלק מתוכנית איראנית רחבה יותר לדחוק את ארה"ב מהמזרח התיכון וללכוד את בעלות בריתה הערביות והישראליות של אמריקה - לפני שיצליחו ללכוד את איראן", כתב הפרשן הבכיר של הניו יורק טיימס, תומס פרידמן, בטור דעה. "וזו הסיבה שאם הסכסוך הנוכחי בין ישראל לאיראן ושלוחותיה של איראן (חמאס, חיזבאללה והחות'ים) יסלים למלחמה בקנה-מידה מלא - כזו שישראל לא תוכל להילחם הרבה זמן לבד - הנשיא ביידן עלול להתמודד עם ההחלטה הגורלית ביותר של נשיאותו: האם לצאת למלחמה עם איראן, לצד ישראל, ולבטל את תוכנית הגרעין של טהרן, שהיא אבן היסוד של הרשת האסטרטגית של איראן באזור", כתב.
פרידמן כתב כי איראן היא "המעצמה האימפריאלית הילידית הגדולה ביותר במזרח התיכון, ובאמצעות שלוחותיה היא שולטת בפוליטיקה של מיליוני ערבים שחיים בלבנון, סוריה, עזה, עיראק ותימן - וגוררת את אזרחיהם למלחמות עם ישראל שלמעטים מהם יש עניין כלשהו. אף מנהיג באף אחת מהמדינות הערביות הללו לא יכול היום לקבל החלטות עוינות לאינטרסים של איראן מבלי לחשוש להיהרג. לבנון לא הצליחה למנות נשיא מאז ה-30 באוקטובר 2022, בעיקר בגלל שטהרן לא תאפשר לפטריוט לבנוני עצמאי להיות אחראי שם. לבנון וסוריה נאלצו לקיים שלושה ימי אבל לאחר שנשיא איראן מת בהתרסקות מסוק. כן, שלושה ימי אבל על נשיא מדינה אחרת. יש לזה שם: אימפריאליזם איראני".
"בין אם איראן ידעה מראש את העיתוי המדויק ובין אם לאו, איראן בוודאי ראתה בפלישה של חמאס לעזה דרך לבודד את ישראל ואת הפטרון האמריקאי שלה בכך שהיא מאלצת את ישראל לגרום לאלפי קורבנות אזרחים כדי להביס את רשת המחתרת של חמאס ולערער כל הסכם של נורמליזציה סעודי-פלסטיני-ישראלי. זה הסיפור הגדול יותר כאן".
פרידמן כתב כי "הדרך היחידה לדחוק את חמאס לשוליים מבחינה מדינית ולבודד את איראן אזורית היא שישראל תעזור להעצים את האלטרנטיבה הברורה והמתונה יותר: הרשות הפלסטינית. אם נתניהו יעשה את הצעד הנכון עכשיו, זה ישאיר את איראן עירומה מבחינה פוליטית. איראן לא תוכל עוד להסוות את מטרתה לשלוט בכל העולם הערבי על ידי הסתרת עצמה ושלוחיה מאחורי המטרה הפלסטינית. איראן כבר מזמן שמחה לתת לפלסטינים, לבנונים, תימנים, עיראקים וסורים למות 'למען פלסטין', אך לעולם לא לסכן את האיראנים אם היא תוכל להימנע מכך. נתניהו יכול כעת להסיט את המסך מכל המחזה הזה. אבל זה ידרוש ממנו לשים את האינטרסים של ישראל לפני הישרדותו הפוליטית".
מתוך הניו יורק טיימס, מאת תומס פרידמן. לקריאת הכתבה המלאה.
2מתיחות בתל אביב בצל חשש ממתקפה איראנית
"בעוד ראש הממשלה בנימין נתניהו חוגג את מה שהוא רואה כניצחונות גדולים מול חמאס וחיזבאללה, מצב הרוח בתל אביב רחוק מלהיות חגיגי", נכתב ב-CNN. "העיר ההומה בדרך כלל בסופי שבוע, הייתה שקטה מהרגיל, כאשר יש מי שייחסו את מצב הרוח המאופק לחשש למתקפה איראנית. צה"ל עדכן שהוא נמצא בכוננות גבוהה, והסופרמרקטים הישראלים מדווחים על עלייה בקניות של מוצרים בסיסיים".
"בישראל מתכוננים לנקמה איראנית אפשרית, מהלך שעלול לגרור את המזרח התיכון למלחמה כוללת ובתוכה שחקנים אזוריים אחרים ואולי גם ארה"ב. 'אנחנו מחכים למתקפה, זו התחושה הכללית עכשיו', אמר איתי עובד, בן 29, ל-CNN. בעוד שהישראלים רגילים להתקפות, אמר כי רבים גם עייפים. 'ההישגים טובים, אבל בואו נגמור עם הדבר הזה. אנחנו עייפים, כולם עייפים', אמר עובד. 'אנחנו לא יכולים להיות גאים מדי', אמרה אלונה ללצ'וק ל-CNN. 'אנחנו צריכים להיות ערניים, אנחנו לא יכולים לחגוג'".
נכתב כי "ביום רביעי אמר נתניהו כי ארצו 'היכתה מכת מחץ' ל'שלושת ה-H' - חמאס, החות'ים וחיזבאללה, כולם בגיבוי איראני, כולם אויבי ישראל. הטון של נתניהו עומד בסתירה למצב הרוח ברחוב בתל אביב, כולל מאבק משפחות החטופים שעדיין בעזה".
"חשבתי שזה יסתיים מהר יותר", אמרה יפעת זיילר שמשפחתה עדיין בעזה ל-CNN, "ואמרה שהיא מתוסכלת מממשלת ישראל שלא מקשיבה למה שאנשים אומרים ברחובות. 'אני מרגישה שהם (הממשלה) לא שומעים את האנשים ברחובות צועקים, שהעדיפות שלנו היא להחזיר את החטופים'".
עוד צוין כי "סקרים הראו שוב ושוב שרוב הישראלים נותנים עדיפות לשחרור החטופים על פני המשך המלחמה. סקר שנערך לאחרונה על ידי מרכז המחקר העצמאי המכון הישראלי לדמוקרטיה (IDI) הראה כי 56% מהישראלים תומכים בעסקה לשחרור כל החטופים וסיום המלחמה בעזה. הסקר גם מצא שלרוב הישראלים הימנים יש תיאבון גדול יותר למלחמה. "רוב גדול מאנשי השמאל והמרכז רואים בעסקה לשחרור החטופים עדיפות עליונה', נכתב בסקר, 'בעוד הרוב בימין נותן עדיפות למבצע צבאי ברפיח". נכתב כי "התקווה לעסקה שתשחרר יותר מ-100 חטופים התפוגגה. הזינוק במתיחות בשבוע שעבר רק העלה את החששות הגרועים ביותר".
מתוך ה-CNN, מאת נדין איבהים, מייק שוורץ. לקריאת הכתבה המלאה.
3בדרום מתאבלים על חיסול הבכיר, בביירות אלפים במופע ריקודים
"בעוד מנהיג חיזבאללה איים על ישראל בתגמול מוחץ על חיסול המפקד העליון שלהם, אלפים בביירות נהרו למופע ריקודים בהמחשה ברורה של השסעים העמוקים של לבנון", נכתב בנהרנט, אתר החדשות הדיגיטלי הלבנוני. נכתב כי "ביום חמישי, בפרברים הדרומיים של הבירה - מעוז חיזבאללה - התאגדו עשרות אלפי נשים וגברים לבושים שחורים במדי צבא למסע הלוויה של המפקד שחוסל פואד שוכר. ברחבי העיר על קו המים של ביירות, כמעט 8,000 איש השתתפו באותו ערב במופע ריקודים מרהיב של להקת Mayyas שזכתה בתחרות הטלוויזיה "America's Got Talent" ב-2022. 'אני עצובה שאנשים מתים בדרום לבנון ובעזה, אבל התנגדות היא לא רק לנשק וללחימה', אמרה אולגה פרחאת בת ה-45. 'שמחה, אמנות וחגיגת החיים גם הם סוג של התנגדות', אמרה פעילת זכויות האדם".
צוין כי זיקוקים פתחו את מופע הריקודים, שעות לאחר שחיזבאללה קברו את שוכר. המופע שכותרתו 'קומי' - קום בערבית - היה אות כבוד לבירת לבנון שספגה עשרות שנים של סכסוכים, תהפוכות ומשבר כלכלי שנמשך שנים, נכתב. 'יש פיצול במדינה בין אלה שלא מעוניינים במלחמה ומרגישים שחיזבאללה רוצה לכפות עליהם את הזהות הקולקטיבית שלו, בזמן שהקבוצה השנייה נלחמת', אמרה פרחאת. 'אני מבינה את שתי נקודות המבט, אבל נמאס לנו ממלחמות ומשברים, אנחנו רוצים ליהנות מהחיים', אמרה. עוד צוין כי "בפרברי הדרום קראו אלפי תומכי חיזבאללה 'מוות לאמריקה' ו'מוות לישראל'. ברחבי ביירות ערכו עשרות רקדני Mayyas מחווה מרגשת לדרום לבנון מוכת המלחמה". 'גדלתי במהלך מלחמת האזרחים של לבנון (1975-1990) וחונכתי להאמין באינטרס הפלסטיני', אמרה פרחאת. 'אבל היום אני אומרת 'לבנון קודם''.
מתוך נהרנט הלבנוני. לקראת הכתבה המלאה.
4רוסיה לא תשלח נשק לחות'ים
"רוסיה משכה את משלוח הנשק לחות'ים על רקע הלחץ האמריקאי והסעודי", כך נכתב בכותרת של כתבה שפורסמה ב-CNN. רוסיה התכוננה לספק טילים וציוד צבאי אחר למורדים החות'ים בתימן בסוף החודש שעבר, אך נסוגה ברגע האחרון על רקע שלל המאמצים מאחורי הקלעים של ארצות הברית וערב הסעודית לעצור זאת, מקורות רבים המיודעים בעניין אמרו ל-CNN. "הסעודים, שהיו כלואים במלחמה אכזרית עם החות'ים במשך שנים לפני שארה"ב עזרה במשא ומתן על שביתת נשק שברירית ב-2022, הזהירו את רוסיה מפני חימוש אחד מיריביהם הגדולים עם היוודע התוכניות, אמרו המקורות".
נכתב כי "ארה"ב, שהייתה מעורבת במספר מאמצים דיפלומטיים למנוע מהרוסים לחמש את המורדים הנתמכים על ידי איראן, ביקשה בנפרד מהסעודים לעזור לשכנע את מוסקבה לא להמשיך במאמץ. הדיונים בין ארה"ב לערב הסעודית והעברת הנשק הקרבה לא דווחו בעבר. שגרירות ערב הסעודת בארה"ב סירבה להגיב והקרמלין לא החזירה בקשה להגיב". צוין כי "גורם אמריקאי בכיר סירב לדון בפרטי התוכניות של רוסיה לחמש את החות'ים, אבל אמר כי ארה"ב רואה בכל ניסיון של צד שלישי לחזק את אספקת הנשק של החות'ים 'כמנוגד למטרות שאנו חותרים אליהן' בכל הנוגע להשגת הסדר שלום בר קיימא בתימן בין החות'ים לסעודים".
עוד צוין כי "עדיין לא ברור לקהילת המודיעין האמריקאית אם הדחיפה של ערב הסעודית הייתה המפתח לנטישת רוסיה את תוכניתה לחמש את החות'ים, או שמא זה היה רק אחד ממספר גורמים שהובילו את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לשנות את דעתו, אמרו המקורות".
מתוך CNN, מאת טשה ברטרנד, קטי בו ליליס. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.