כשאביבית מנה קליל, מנכ"לית משותפת בבית ההשקעות אופנהיימר, נשאלת על מהלכים שיש לנקוט בתיק ההשקעות בימים של מפולת, היא משיבה כי "אני תמיד מטיפה לא לעשות משהו נמהר, ואישית אני לא יוצאת מההשקעות בלחץ. אני לא חושבת שבטווח הארוך בארה"ב יש איזושהי דרמה וזה הכי לא נכון להגיב יחד עם השוק. צריך לתת לאוויר קצת לצאת. הרבה זמן טענו שהשווקים יקרים, אז יש מימוש ולאט לאט זה הזמן לאסוף סחורה במהירות.
● ניתוח גלובס | בדרך כלל הם אומרים להחזיק חזק ולא לשנות את תיק ההשקעות. הפעם ההמלצה שונה
● ניתוח גלובס | הטעות של הפד, הנתון המדאיג והשאלה שמטלטלת את וול סטריט: האם ארה"ב בדרך למיתון?
● הדרמה ביפן שמפילה את הבורסה המקומית ומטלטלת את וול סטריט
"צריך לקחת גם בחשבון שהרבה כסף יוצא ממניות צמיחה (כמו חברות הטכנולוגיה הגדולות, ח"ש), אז אולי כדאי ללכת יותר לכיוון של מדד כמו S&P 500 ולהתמקד יותר במניות ערך ופחות בנאסד"ק אבל בטח שלא לצאת מהמשחק, כי בטווח הארוך זה לא נכון".
חוסר יציבות במזרח התיכון? לא במוקד
לדברי מנה קליל, הדריכות הרבה בישראל לקראת מתקפת נגד מאיראן ובנות בריתה בפרק הזמן הקרוב לא ממש "נספרת" בימים אלה על ידי המשקיעים ברחבי העולם. אלה ממוקדים בכלכלות הגדולות - כמו ארה"ב ויפן - כאשר המזרח התיכון ככלל, ברקע המלחמות, אינו במרכז העניין שלהם. אפילו מחיר הנפט הגולמי, אינדיקטור למתיחות גיאופוליטית באזורנו, נסחר בבוקר יום ב' בירידה של 1.8% למחיר של 72 דולרים לחבית.
הבורסה בטוקיו (מדד הניקיי) ירד היום (ב') המסחר במעל 12% - הירידה היומית החדה ביותר זה 37 שנה. לדברי מנה קליל, "זה חלק מהתפתחות גלובלית. מה שקרה במקביל זה שהבנק המרכזי ביפן העלה את הריבית באופן חריג ומצד שני בארה"ב גברו החששות ממיתון, על רקע נתוני מאקרו שהתפרסמו בסוף השבוע האחרון. הנתונים בארה"ב מעידים על מעבר של הבנק הפדרלי להתמקד בחזית אחרת, של התעסוקה ופחות בחזית האינפלציה.
"אז יש כאן שני שווקים גדולים שמשנים כיוון, וזה מייצר המון מתח בשוק ההון. צריך לזכור שפערי הריביות בין יפן לארה"ב הצטמצמו וכך נוצר הרבה משחק של מה שמכונה 'קארי טרייד'. במצב כזה משקיעים לקחו הלוואה זולה ביפן והשקיעו את הכסף בארה"ב. אז הכדאיות לקארי טרייד עדיין קיימת (הריבית ביפן עלתה ל־0.25%, ובארה"ב היא כיום על 5.5%, ח"ש), אבל היא מצטמצמת".
לדבריה, זה גורם לכסף לצאת מהשוק ביפן. "בדקתי את המפולת במניות ביפן בלילה שבין יום א' ליום ב', ומה שראיתי זה שמניות הבנקים, חברות ביטוח וחברות ההשקעות, היו במוקד הפגיעה. זה מחזק את ההערכה שיש צמצום של הקארי טרייד. במקביל, צריך לזכור שגם בארה"ב הרבה כסף יוצא מהבורסה ונכנס לאג"ח הממשלתי. מחיר האג"ח של ממשלת ארה"ב עלה וזה גרם לתשואה לפדיון לצנוח (התשואה באג"ח הממשלתית ל־10 שנים צנחה מ־4.48% בתחילת יולי ל־3.75% כיום, ח"ש). זה בדיוק ההשלמה לכל התהליך הזה שמחליש את שוקי המניות".
"הצפי לצמיחת שוק ה־AI לא מתגשם"
עוד מוסיפה מנה קליל לגבי שוק המניות האמריקאי כי "אנחנו רואים שינוי טעמים משמעותי בארה"ב, נטישה של המשקיעים את 'שבע המופלאות' והתמקדות בחברות מ'השורה השניה'".
זה קשור לאכזבה מנושא הבינה המלאכותית?
"אנחנו כמעט בסוף תקופת הדוחות לרבעון השני בארה"ב, ובמהלכה למדנו שהביזנס של ה־AI לא רע, אבל הצפי לצמיחה מואצת שלו עדיין לא מתגשם במלוא עוצמתו. בעוד שלחברות הטכנולוגיה הגדולות היו תוצאות טובות, הן מיתנו בדרך כלל את צפי שלהן לצמיחה לעתיד. גוגל הציגה חולשה בענן, אמזון הורידה תחזיות צמיחה, וכך גם בחברות נוספות. באופן כללי מרגישים שאם הקטר של ה־AI, דחף את כל עולם השבבים לצפי לקניית שבבים אינסופית לתחום, אז אנחנו מגיעים למציאות שבה קשה לנהל צמיחה בעוצמות כאלה גדלות לטווח ארוך. גילינו שהמציאות מכתיבה קצבים יותר איטיים ולכן 'יוצא אוויר' ממחירי המניות".
הייתה בועה במניות הבינה המלאכותית?
"היה פמפום מאוד גבוה של המניות. אם בתחילת שנה דיברנו על מכפילי מכירות כשבדקנו את שווי חברות בתחום ה־AI אז למרות שיש כעת יותר דגש על רווחיות בעולם השבבים, עדיין יוצא מהן האוויר. אבל זו גם לא צלילה לתהום אלא התקרבות למספרים ריאליים".
הסקטורים שמעניינים להשקעה
מה מפחיד כעת את השוק בארה"ב?
"הפחד האמיתי עכשיו זה לא האינפלציה, אלא השאלה האם באמת יש תופעות מיתון בארה"ב. דוח התעסוקה ביום שישי גרם לתגובה רגישה ביותר. הפד מתעכב לגבי שאלת כן או לא לבצע מהלך של הורדת הריבית. יש גם את הבחירות לנשיאות ברקע. הן גם משפיעות ומייצרות המון רגישות.
"בנוסף, המשקיעים בארה"ב מוטרדים מהחזית הסינית. בכל הנוגע להחלטות של הגבלה של מסחר עם סין, אנחנו רואים התבטאויות שיוצאות משני הכיוונים, גם טראמפ וגם מהאריס שמדוברות על חיזוק ארה"ב והסלמת מלחמת הסחר עם סין. אז זה גם מוסיף חששות. החשש כאמור הוא להאטה כלכלית והוא תופס חזק, ובדרך כלל כשיש צפי להורדת ריביות - השוק יורד. משום שכשמורידים ריבית זה סימן לחולשה. כלומר, למרות שהריבית בארה"ב גבוהה, מה שגורם לפד להוריד ריביות זה חשש מהאטה כלכלית. ציבור המשקיעים מריח את החשש הזה ומגיב".
בישראל יש מתח שיא מול חיזבאללה ואיראן. איך זה משפיע על העולם?
"אני חושבת שמי שגר בארה"ב ואין לו קשר ישראלי, אולי מודע למתיחות אצלנו אבל לא חושבת שזה משפיע על הצעדים האסטרטגיים שלו בהשקעות. כך שאני חושבת שזה לא אחד הגורמים. זה כן באוויר. אבל מחיר הנפט יורד בתחילת השבוע וזה בדיוק הסימן שאנחנו לצערי לא מעניינים לאף אחד. אני רואה למשל הישגים מדהימים לנו ולאוקראינים באולימפיאדה בפריז כיום. אוקראינה היא מדינה שנמצאת כמעט שלוש שנים במלחמה ועדיין מייצרת אליפות אולימפית. ואני רואה גם שבאולימפיאדה אף אחד לא מתייחס לזה שהאוקראינים חריגים לטובה תחת אש. זה כאילו שהעולם לא סופר את זה".
מה הסקטורים שמעניינים לדעתך במצב הנוכחי?
"אנחנו נהיה בדגש כאמור על מניות ערך - חברות שלא נסחרות במכפילים מאוד גבוהים ומחלקות דיבידנד. גם יש את המעבר שהתחיל בתוך שוק המניות לכיוון מניות שהן לא שבעת המופלאות, אלא בשכבה השנייה (טיר-2). מניות של חברות צומחות שמייצרות מזומן.
"מדד ראסל 2000 (של החברות הבינוניות והקטנות בוול סטריט, ח"ש) הופך ליותר מעניין, למרות הירידות החדות לאחרונה. הוא יותר מעניין מההייפ המטורף של מניות 'שבע המופלאות'. נזכיר ששני המועמדים לנשיאות, דונלד טראמפ וקמלה האריס, הצהירו שייצאו נגד מונופולים במטרה לחזק את כוחו של הצרכן מולם. אמירות כאלה תומכות במניות השורה השנייה ולא בטופ טיר. בשוק תשומת הלב עוברת לחברות יותר קטנות שייהנו ממעבר צרכנים והרגולציה לטובתן".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.