המועצה הארצית לתכנון ולבנייה החליטה שלא לשנות החלטה קודמת שלה ולסיים את תמ"א 38 בסוף החודש. זאת על אף פניות של אנשי ציבור ותושבים להאריך את תוקפה, עקב המצב הביטחוני. חריגים מעטים להחלטה זו ינתנו בערים תל אביב, בני ברק ובת ים, שבהן פרויקטים שנמצאים בהליכים מסויימים בדרך לתמ"א יקבלו אורכה נוספת.
● תקנות חדשות: בתים צמודי קרקע יחויבו בהתקנת מערכות סולאריות
● בלעדי | הנתונים מגלים: מה קרה למחירי השכירות ביולי?
● טלטלה במועצת קרן הארנונה: חיים ביבס ושי חג'ג' מאיימים בהתפטרות
על-פי החלטת המועצה, לנוכח העובדה כי מצויים פרויקטים רבים להתחדשות עירונית בערים תל אביב, בני ברק ובת ים, ובהם התמ"א עתידה לפקוע ב-29 בחודש זה, ניתן יהיה להשלים פרויקטים בתהליך הוצאת היתר בלבד (ולא בתוכנית) עד לסוף השנה, וזאת בתנאי שתיק מידע להיתר ניתן ליזמי הפרויקטים הללו עד ל-1 באוגוסט (לפני כשבוע), ושבמועד הגשת הבקשה להיתר, המידע להיתר כאמור היה בתוקף.
בנוסף, בכ-20 ערים התמ"א תוארך עד למאי 2026, עקב קידום תוכניות חלופיות. אם התוכניות החלופיות יאושרו לפני כן - התמ"א תבוטל לאחר האישור.
"ייקח שנים לאשר תוכניות חלופיות"
הישיבה במועצה הארצית היתה טעונה. נכחו בה תושבים וח"כים, בהם טלי גוטליב (ליכוד) ומטי צרפתי הרכבי (יש עתיד), כמו גם המטה למיגון העורף, שקראו למועצה הארצית להאריך את התמ"א, עקב המצב הביטחוני.
ח"כ צרפתי הרכבי, החברה בוועדת הפנים ובעברה כיהנה בוועדות לתכנון ולבנייה בדרום, ביקשה להאריך את התמ"א ללא קשר לתיק המידע. "רוב גוש דן נתון לאיומים, ללא תוכניות תקפות", היא אמרה. "בימי שיגרה ניתנו אורכות לתמ"א אז על אחת כמה וכמה צריך לעשות זאת בימים אלה".
תושב כפר שלם בתל אביב סיפר כי תושבים ויזמים היו בטוחים שהתמ"א תוארך, וכי יש פרויקטים רבים שנתקעו בין הכיסאות. "במקומות מסויימים בדרום-מזרח תל אביב לא ניתן לקדם פינוי-בינוי, עקב המצב התכנוני", אמר. "לדוגמה, אני גר ליד בית של 8 קומות, והדבר אינו אפשרי. המיגון הוא לב העניין ותמ"א הריסה ובנייה היא הפתרון היחיד לענות על הצרכים, ואי אפשר לעשות זאת עם עצירה ועם תוכנית חלופית שתאושר עוד זמן רב".
מזכ"ל המטה למיגון העורף חגי קורח, קרא אף הוא לחברי המועצה הארצית להאריך את התמ"א. המטה למיגון העורף הוא התארגנות אזרחית שקמה עם פרוץ המלחמה. הוא מורכב מעשרות עורכי דין, אדריכלים, מהנדסים ובראשו עומדת מיטל להבי.
קורח התריע, כי תוכניות חלופיות טרם אושרו וכי ייקח שנים לאשר אותן, ואילו חלופת שקד שאמורה להחליף את התמ"א במקומות ללא חלופות, היא תוכנית לכל דבר, שאישורה והנפקת היתרי הבנייה לפיה אורכים אף הם שנים. "צריך לוודא שהחלופות הללו לא ייתקלו ברשויות שיחליטו בעוד שנתיים לעצב לעצמן מסמכי מדיניות. כמו כן צריך לדאוג לתושבי הפזורה ולאלה שאין להם גם תמ"א 38", אמר.
"תמ"א 38 אינה רלוונטית למצב הביטחוני היום"
יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תל אביב, לאירו שפירא אמר, כי "המסלול של תמ"א 38 אינו רצוי ומועדף בתל אביב. האורכה שתינתן לא תשנה מבחינה דרמטית את פני העיר. תמ"א 38 לא כוונה למגן מפני טילים וממילא היא אינה רלוונטית למצב הביטחוני היום, כי היתרי בנייה יוצאו בעוד 4.5 שנים. התוכנית החלופית 5555 תאושר בעוד שנתיים".
בצ'ט של ישיבת הזום נערך מעין שיח מקביל, שבו קורח תקף את התנהלות עיריית תל אביב. "ובעוד 4.5 שנים יהיה שלום? אישור תוכנית כוללנית לוקח שנים ואם העירייה מתכוונת לעשות שיתוף ציבור בספטמבר ולהגיש בדצמבר את התוכנית (בשנה שעברה הוצג שמתכננים להגיש את התוכנית בדצמבר 2023) אז איך יאשרו את התוכנית בתוך שנתיים?"
קורח אף פירט שבחולון, עיר קטנה בהרבה מתל אביב, לקח שנתיים וחצי לאשר תוכנית כוללנית, ובגבעתיים - יותר מ-4.5 שנים. "לא ברור לי מה מקור האופטימיות של העירייה לגבי משך הזמן מחד ולהיקף האיומים מאידך", סיכם קורח.
ואולם כאמור, המועצה הארצית לא התרשמה מהנימוקים השונים שהעלו התומכים בהארכת התמ"א, והיא החליטה לסיים את התמ"א בסוף החודש, למעט חריגים בודדים בתל אביב, בני ברק ובת ים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.