מנכ"ל אלביט: "חלק מהמשקיעים חוו לחצים פוליטיים והחליטו למכור את המניה – אבל המגמה נעצרה"

המלחמה טובה לעסקים: החברה הבטחונית סיימה את הרבעון השני של השנה עם צבר הזמנות של 21.1 מיליארד דולר, גידול של 31% לעומת הרבעון המקביל • עלייה בשיעור דו ספרתי נרשמה גם בהכנסות וברווח • בצלאל מכליס :"בחלק מהאתרים שלנו עובדים שלוש משמרות ואנחנו משקיעים לא מעט באתרי ייצור חדשים, כמו מפעל מל"טים חדש שייפתח ברבעון הרביעי"

בצלאל מכליס, מנכ''ל אלביט / צילום: אסף שילה ישראל סאן
בצלאל מכליס, מנכ''ל אלביט / צילום: אסף שילה ישראל סאן

הביקוש למוצרי החברה הביטחונית אלביט מערכות  בא לידי ביטוי בהמשך הצמיחה בצבר ההזמנות ובהכנסות החברה, לצד גידול ברווח. החברה סיימה את הרבעון השני של השנה עם צבר הזמנות של 21.1 מיליארד דולר, גידול של 31% לעומת הרבעון המקביל. ההכנסות צמחו ב-11.8% והסתכמו ברבעון השני בכ-1.6 מיליארד דולר, כאשר מתחילת השנה ההכנסות צמחו בשיעור דומה והגיעו לכ-3.2 מיליארד דולר.

גם לאחר הפחתת שווי גדולה בארה"ב: בנק לאומי הרוויח 2.3 מיליארד שקל ברבעון 
רכש מניות וחלוקת רווחים: הפועלים הרוויח 2.2 מיליארד שקל ברבעון השני 

המתיחות הגיאופוליטית באזורים שונים בעולם (המזרח התיכון, החשש מהתעצמות סינית במזרח, מלחמת רוסיה-אוקראינה) מובילה לעלייה בתקציבי הביטחון של מדינות בעולם והחברות הביטחוניות נהנות מהמגמה. הצמיחה בהכנסות אלביט הגיעה מרוב האזורים הגיאוגרפיים בהם החברה פועלת, אם כי המלחמה בישראל וההזמנות ממשרד הביטחון הובילו לכך שחלקה של ישראל בהכנסות גדל במחצית הראשונה של השנה ל-28.2% לעומת 17.6% בתקופה המקבילה. אלביט מכרה לישראל ב-896 מיליון דולר במחצית הראשונה, גידול של 79%.

לפי כללי החשבונאות המקובלים, אלביט סיימה את הרבעון השני עם רווח נקי  של 78.4 מיליון דולר, עלייה של כ-26% לעומת הרבעון המקביל, ומתחילת השנה הרווח גדל ב-22% ל-152 מיליון דולר. על בסיס Non-GAAP הרווח הנקי הרבעוני היה 92.7 דולר, ובמחצית הוא הסתכם ב-173 מיליון דולר, גידול של 26% ברמה הרבעונית ושל כ-14% ברמת המחצית. במהלך המחצית הראשונה אלביט ייצרה 26 מיליון דולר מפעילות שוטפת, לעומת תזרים שלילי מפעילות בתקופה המקבילה ב-2023.

מנכ"ל אלביט: "מפעל מל"טים חדש ייפתח ברבעון הרביעי"

עם פרסום הדוחות מסר נשיא ומנכ"ל אלביט, בצלאל (בוצי) מכליס, כי "הביקוש הגבוה והמתמשך למוצרים ולפתרונות שלנו, מחזק את מעמדנו האיתן כמובילים בתעשייה. ההשקעה לאורך זמן בטכנולוגיה, במחקר ובפיתוח, בשיתוף לקוחותינו המובילים, כמו גם השקעה בהרחבת תשתיות הייצור, מאפשרות לנו לעמוד במחויבותנו ללקוחותינו ולהבטיח את המשך הצמיחה של החברה והתמקדות ברווחיותה".

בשיחה עם גלובס מוסיף מכליס שאם בעבר אלביט אמרה שתגיע למכירות של 7 מיליארד דולר ב-2026, כעת היא מעריכה שתקדים את ההגעה ליעד הזה (כך שהוא יושג כבר ב-2025). "החברה מאוד מצליחה, הצמיחה גדולה, והמאמץ התפעולי מאוד גדול - אנשים עובדים מאוד קשה, בחלק מהאתרים שלנו יש שלוש משמרות ואנחנו משקיעים לא מעט באתרי ייצור חדשים, כמו מפעל מל"טים חדש שייפתח ברבעון הרביעי", מציין מכליס.

עד כמה אתם מותחים את קיבולת הייצור שלכם? האם חסרה לכם היום קיבולת לעמוד בביקושים?
"אם הייתה לנו עוד קיבולת ייצור, היינו מוכרים היום יותר. אנחנו נעלה את הקיבולת בקרוב, הפעילות ברמת בקע שתתחיל להיפתח באופן מדורג ברבעון הרביעי היא משמעותית ודרמטית, ויש גם את מפעל המל"טים שייפתח. אלה תשתיות חדשות שאנחנו בונים. היום, אנחנו מוציאים את המקסימום באמצעות תוספת משמרות, וקלטנו אלפי אנשים בתפעול ובהנדסה. אנחנו משקיעים לא רק בארץ, אלא גם באנגליה, גרמניה, ארה"ב ומקומות אחרים, וקולטים הרבה עובדים חדשים, כדי לייצר פלטפורמה לטווח הארוך".

יותר קל היום לגייס עובדים מאשר בשנים קודמות?
"אנחנו מגייסים בארץ ובעולם. הגיוס בארץ לפחות הוא יחסית לא מורכב, כי אנשים מרגישים משמעות גדולה לעשייה באלביט, ובתרומה למערכת הביטחון וצה"ל להתמודד עם האתגרים. אנחנו תורמים תרומה ישירה להצלחת צה"ל בקרב. דבר נוסף - בתחום ההנדסה, מצב ההשקעות בסטארט-אפים היום בישראל מייצר לנו מצב שיותר קל לגייס עובדים בתחום".

אלביט, שבשליטת מפעלי פדרמן של מיקי פדרמן (44%), נסחרת במקביל בנאסד"ק ובתל אביב לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר. בעוד שמניותיהן של החברות הגדולות בתחום התעשיות הביטחוניות עלו מתחילת השנה ב-13% ובשנה האחרונה ב-21% (לפי נתוני פידליטי המבוססים על המדדים הסקטוריאליים של S&P), אלביט רשמה בתקופות אלה ירידה של 10% ו-7%, בהתאמה.

איך אתה מסביר את החולשה במניה?
"צריך להבין שהמלחמה השפיעה עלינו גם לשלילה. חלק מהמשקיעים, לשמחתי חלק קטן, חוו לחצים פוליטיים כאלה ואחרים והחליטו למכור, למשל הקרן הקנדית שמכרה מניות בהיקף גדול מאוד והפילה את המניה. בסופו של דבר אני חושב שהמגמה נעצרה. התוצאות של החברה מדברות בעד עצמן, ומי שמשקיע באלביט משקיע לטווח ארוך ומאמין בגידול במכירות, בצבר וברווח. בראייה אסטרטגית, אנחנו צועדים קדימה להמשך הצמיחה בפרמטרים האלה, והצמיחה היא לא אירוע נקודתי אלא מגמה".

נזכיר, שחברת ניהול הנכסים של Bank of Nova Scotia הקנדי מכרה בתחילת השנה חלק ניכר מההחזקה שלה באלביט ובסוף הרבעון הראשון החזיקה 2.5% מהון המניות, לעומת 4.2% בסוף הרבעון שקדם לו. זאת על רקע מחאות ועצומות נגד הבנק בשל ההחזקה שלו במניית אלביט.

מבדיקת גלובס עולה כי המימושים המשיכו גם ברבעון השני, כשלפי דיווח מהשבוע, חברת ניהול הנכסים של הבנק החזיקה בסוף הרבעון השני במניות אלביט המהוות כ-1.4% מהון החברה. המשמעות היא שהבנק מכר עוד מעל 40% מההחזקה שלו בחברה במהלך הרבעון, ובמחיר הממוצע של המניה בתקופה זו מדובר על מכירה בהיקף של 95 מיליון דולר.