הפוטנציאל בשוק המניות בת"א והסיכון של וול סטריט: "מי שלא נלחץ עשה נכון"

הפינג פונג בקרב מנהלי הגמל והפנסיה: מדוע קפצה כלל ביטוח לצמרת התשואות ביולי ולמה הידרדר אלטשולר שחם, שעדיין מוביל מתחילת השנה • כלל: "הנפילה והתיקון בשוק האמריקאי מאפיינים שווקים בתמחור גבוה; השוק המקומי פיתח קצת עמידות, לאחר שכבר ספג הרבה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

חודש יולי וחציו הראשון של אוגוסט המחישו למשקיעים שוב שאף אחד אינו יודע מה יקרה מחר בשווקים, אך גם שההמתנה משתלמת ולא כדאי להיתפס לבהלה ולרוץ להוציא את הכסף מתיק ההשקעות. כך, בחודש יולי המשקיעים בשוקי העולם עברו ממניות גדולות לקטנות, ענקיות הטכנולוגיה פיגרו אחרי המניות הקטנות יותר, והשוק הישראלי הצליח לייצר תשואה טובה יותר מאשר מדדי המניות בוול סטריט. בתחילת אוגוסט המדדים בעולם צללו בעקבות מיני-משבר הנזילות ביפן, אך התאוששו במהירות ועד כה החזירו כמעט את כל הירידות. 

בדיקת גלובס | אל על הרוויחה 150 מיליון דולר ברבעון, מדוע היא לא משלמת מס למדינה
תוצר שלילי לנפש: נתוני צמיחה מדאיגים ברבעון השני

גם החוסכים הישראלים בקרנות ההשתלמות והפנסיה יכולים היו לחייך בסיכומו של חודש יולי, כשהתשואה הממוצעת במסלולים הכלליים של קרנות ההשתלמות עקפה את התחזיות עם עלייה של 1.3%, ומתחילת השנה כבר מדובר בעלייה ממוצעת של 6.7%. במסלולים המנייתיים התמונה טובה אף יותר - עלייה ממוצעת של 1.7% ביולי ומתחילת השנה התשואה כמעט כפולה מהמסלול הכללי, 12.3%. 

מי שמובילה את טבלת התשואות בחודש שעבר היא כלל ביטוח, אשר נחשבת כמוטת השקעות בשוק המקומי יותר משאר הגופים המנהלים, ולא הסיטה כספים לחו"ל כשהאחרים בחרו לעשות זאת. המסלול הכללי של כלל ביטוח, שמכיל מניות ואג"ח, טיפס ביולי ב-1.6%. אחריה ניצב אנליסט עם עלייה של 1.5% והשלישי הוא מור השקעות. בתחתית הטבלה נמצא בית ההשקעות אלטשולר שחם עם עלייה של 0.8% "בלבד". החשיפה הגדולה של בית ההשקעות לחו"ל הייתה בעוכריו בחודש שעבר, והובילה לתשואת חסר ביחס לענף. 

עם זאת, מתחילת השנה אלטשולר עדיין מוביל בתשואה במסלול הכללי (7.5%) והמנייתי (14.2%) מבין השחקנים הגדולים. בטווח של 3 שנים אלטשולר שחם עדיין אחרון עם עלייה של 7.7% במסלול הכללי (לעומת ממוצע של 13.3%) ושל 11.2% במנייתי (לעומת ממוצע של 19.2%). 

הראל, שבחודש יולי השיגה את התשואה הגבוהה ביותר במסלול המנייתי (2.1%), ממוקמת במקום האחרון מתחילת השנה (10.3%). 

מסלולי הגמל והפנסיה העוקבים אחר מדד S&P 500 הניבו תשואה גבוהה יותר של כ-20.6% בחודשים ינואר-יולי 2024, אך רק 1.1% בחודש החולף. בשלוש שנים הניבו הללו תשואה פנטסטית של מעל 50%.

מה הייתה המגמה בשווקים בחודש יולי

ביצועי הבורסה בת"א בחודש יולי היו עדיפים על ביצועי המדדים בחו"ל (אך עדיין חלשים יותר מתחילת השנה): מדד ת"א 35 עלה בסיכומו 1.4% ומדד ת"א 90 זינק ב-5.3% בעוד שבוול סטריט נרשמה מגמה מעורבת כש-S&P 500 עלה אמנם ב-1.1% אך מדד הנאסד"ק, עתיר מניות הטכנולוגיה, רשם ירידה של 0.8%. מתחילת השנה ועד סוף יולי עלה S&P 500 ב-15.8% והנאסד"ק ב-17.2%, ואילו מדד ת"א 35 עלה ב-7.9% ומדד ת"א 90 הוסיף לערכו רק 1.8%.

אבירם נאה, מנהל תחום מניות במיטב קופות גמל, מציין כי "במחצית הראשונה הטענה בשווקים הייתה שרוחב העליות בשווקים צר מאוד, כשאלה התרכזו בעיקר ב-5-7 מניות טכנולוגיה 'מופלאות' בוול סטריט ודובר על היפרדות שלהן משאר השוק. בחודש יולי קיבלנו את התנועה ההופכית, כשהנאסד"ק ירד ומדד ראסל 2000 של המניות הקטנות זינק, כך שהפער שהטריד רבים נסגר. מי שהיה חשוף למניות הטכנולוגיה תפקד פחות טוב.

ניר עובדיה, מנהל אגף השקעות עמיתים בכלל ביטוח ופיננסים, מוסיף כי "יולי היה טוב גם למניות וגם לאג"ח. בישראל הביצועים היו טובים יותר מחו"ל ובתוך ישראל הבנקים נתנו ביצועים מאוד חזקים. תיק הבנקים שלנו גבוה משמעותית מזה של המתחרים, וזה תרם לנו. כמובן, אנחנו לא מסתכלים רק על תשואה של חודש אחד, וכפי שלא כיכבנו בחודשים הקודמים כך לא צריך לקשור לנו כתרים כעת".

אלא שבעיני עובדיה החיסרון עוד עשוי להפוך ליתרון: "יולי סיפק הצצה לפוטנציאל החיובי שקיים בשוק הישראלי. לא רק משום שהוא פיגר בביצועים אלא כי החסרונות יכולים להפוך ליתרון. בדיעבד רבים יצאו מהשוק המקומי בצדק, אבל כמו שהיציאה מהשוק המקומי צרה כך גם הכניסה צרה, ולכן מי שיצא וירצה לחזור יצטרך להיות מוכן לשלם מחירים יותר גבוהים, וזה יביא לעלייה במחירי המניות.

"בתקופה האחרונה השוק מכיל אירועים, גם ביטחוניים, בצורה טובה יחסית, ובהסתכלות קדימה אני רואה יותר הסתברות לאירועים חיוביים מאשר שליליים. סיום המלחמה שכבר מדברים עליו והשיחות בשבוע שעבר על עסקת חטופים, הם פוטנציאל וחדשות מאוד מאוד חיוביות לשוק המקומי".

"הדגמה של הפוטנציאל הגדול של ישראל"

ערן קלינסקי, סמנכ"ל השקעות במור גמל ופנסיה, מסכים עם עובדיה ומציין כי "צריך לשמור על איזון בין ישראל וחו"ל, אצלנו זה משקל של 70% לחו"ל ו-30% לישראל, כיוון שמצד אחד יש כאן מלחמה ואי ודאות אך מנגד השוק המקומי זול. אילולא האירוע המצער במג'דל שמס (שיגור הטיל של חיזבאללה שהוביל למותם של 12 ילדים, נ"א), תשואת היתר של השוק המקומי הייתה אף גדולה יותר. קיבלנו בחודש הזה טעימה למה יכול לקרות בישראל במקרה של הסכם חטופים והסכם מדיני".

ומה לגבי חודש אוגוסט?

קלינסקי ממור: "השוק המקומי מתפקד טוב יותר. ראינו את רכבת ההרים בוול סטריט - איך מדד הנאסד"ק יכול ליפול 15% ואז לתקן, וראינו גם את הנפילה והתיקון החדים ביפן. אין מנוס מניהול החשיפה, הן בחלוקה בין מניות ואג"ח, הן בהיבט הגיאוגרפי והסקטוריאלי, וגם בשילוב של השקעות לא סחירות".

נאה ממיטב מסכם כי "מי שלא נלחץ באוגוסט ולא מכר - עשה נכון", ואילו עובדיה מכלל מוסיף כי "מה שקרה בארה"ב מאפיין שווקים שנמצאים בתמחור מאוד גבוה ורגישים מאוד לאירועים בלתי צפויים. השוק המקומי פיתח קצת עמידות, אבל זה בעיקר כי הוא כבר ספג הרבה. רואים בארה"ב את השינוי המאוד קיצוני, למשל מדד הוויקס (מדד "הפחד") זינק ל-65 וירד בקצב הכי מהיר אי פעם כל הדרך חזרה ל-14 - תנודתיות שללא ספק משקפת את העצבנות בשווקים".