היזם הסדרתי ומשקיע השבבים אביגדור וילנץ הקים בחשאי יחד עם שותפיו לשעבר מחברת הבאנה לאבס, חברת סטארט־אפ חדשה בתחום שבבי הבינה המלאכותית בשם טאץ' (Touch), אשר לפי הרקורד המשותף שלהם עשויה להיות אקזיט ענק בעוד מספר שנים. צוות המייסדים כולל את וילנץ, לצד המנכ"ל דוד דהן וסמנכ"ל הפיתוח רן חלוץ - השלושה הקימו ומכרו ב־2019 את חברת המעבדים הגרפיים הבאנה לאבס לאינטל בתמורה ל־2 מיליארד דולר. בחודשים האחרונים, עם תהליך השינוי הארגוני שערכה אינטל בהבאנה לאבס שכלל ביטולה כחברה נפרדת והכפפתה לשלוש חטיבות באינטל, חל גל עזיבות של בכירים בחברה, בהם גם דהן וחלוץ שעבדו בה מאז הרכישה לפני כחמש שנים.
● פאלו אלטו עולה על הציפיות וחוגגת את תקלת הענק של המתחרה
● מנכ"ל גוגל לשעבר מצא את הסיבה שגוגל מפסידה במרוץ ה־AI, ואז מיהר לחזור בו
וילנץ, דהן וחלוץ רשמו את החברה החדשה מוקדם יותר החודש תחת השם "אלמנט לאבס" (Element Labs) וגייסו לה לפי ההערכה כמה מיליוני דולר מכספם האישי, במשותף עם עמיתו האמריקאי של וילנץ, מנואל אלבה, שהיה מעורב בהקמת חברות רבות, בהם גלילאו - האקזיט הראשון של וילנץ בתחילת שנות האלפיים. ככל הנראה, מדובר בשם זמני, והשם שבו בחרו המייסדים לכנות את החברה יהיה "טאץ' (Touch), מגע באנגלית.
המחאה והירידה מישראל
כתובת משרדי אלמנט לאבס נקבעו באופן זמני במגדלי עזריאלי בתל אביב, ככל הנראה מקום משכנה של פירמת עורכי הדין יגאל ארנון שמטפלת בעסקיו של וילנץ בישראל. אורלי ציוני, השותפה במשרד עורכי הדין, מחזיקה במניות החברה, כך על פי רשם החברות, ויתכן אף כי היא עושה זאת בנאמנות עבור משקיעים נוספים ששמם טרם נחשף. וילנץ נוטה להקים את חברות הסטארט־אפ שלו בצפון הארץ בקרבת מקום מגוריו לשעבר בקיבוץ חניתה -ובעבר הקים חברות ביקנעם, חיפה וקיסריה. בראיון שנתן לגלובס בשנה שעברה הצהיר וילנץ, שעבר להתגורר בשוויץ כאקט מחאה על התנהלותה של ממשלת ישראל ורשות המסים, כי יחדל לבצע השקעות חדשות בישראל, אך יתמוך ביזמים ישראלים שמקימים את החברות שלהם בחו"ל.
מה מתכנן וילנץ, היזם בן ה־67 לענף הבינה המלאכותית? כל פרט הקשור בחברה לוט בימים אלה בערפל, כאשר מייסדי החברה שומרים את הקלפים קרוב לחזה. לפי הערכת בכירים בתעשייה, החברה מפתחת שבבי בינה מלאכותית לתחום ההיסק (inference), כלומר שלב הפעלת מנועי הבינה המלאכותית על ידי לקוחות הקצה, לאחר שעברו אימון בידי החברות שפיתחו אותם. כל שאילתה ב־ChatGPT של OpenAI או בקו־פיילוט של מיקרוסופט נחשבת לפעולת היסק, ולפי ההערכה, מרבית הצמיחה בפעילות הבינה המלאכותית שנים הבאות תגיע מתחום הההיסק ולא משלבי אימון המודלים.
לפי ההערכת הבכירים, השבבים של טאץ' ייועדו למרכזי נתונים קטנים ומקומיים, שוק חדש וצומח המסייע בהעברת העומס על פעילות עיבוד הבינה המלאכותית מחוות השרתים הגדולות אל מרכזי האוכלוסייה. בצורה שכזו מתחלקות פעולות עיבוד הבינה המלאכותית, שנחשבות ליקרות וצורכות חשמל רב, גם שרתים רבים הנמצאים בקרבת מקום, מחד, ולא מעמיסים על מכשירי הקצה הצרכניים עומס גדול מדי.
החלוץ שהפך למיליארדר
וילנץ נחשב לחלוץ עולמי בתחום מעבדים לשרתים והפך למיליארדר בתחילת שנות האלפיים. באוקטובר 2000 מכר וילנץ את חברת השבבים שהקים בכרמיאל, גלילאו, למארוול טכנולוגיות לפי שווי של 2.7 מיליארד דולר; ב־2008 מכר את חברת מכונות עיבוד השבבים פיקסר לקארל צייס בתמורה ל־70 מיליון דולר; ובכ־2013 מכר את חברת אנפורנה לאבס לאמזון בתמורה ל־370 מיליון דולר -במה שהפך לרכישה האסטרטגית ביותר של אמזון בבינה מלאכותית: שבבי השרתים של אנפורנה מכניסים כיום מיליארדי דולרים לענקית הענן והקמעונאות.
הבאנה לאבס, אוחדה בשבועת האחרונים לתוך אינטל, לאחר שבמשך חמש שנים הצליחה להחזיק עצמה כיחידה עצמאית בחברה. בעת המכירה שלה ב־2019, ביקש וילנץ לאמץ את המודל של מובילאיי ולשמור על עצמאותה. שני המעבדים שהשיקה החברה במסגרת אינטל - "גאודי 1" ו־"גאודי 2", לא הצליחו לכבוש נתחי שוק מידיהן של המתחרות אנבידיה ו־AMD, ולאחר השקת "גאודי 3" בשבועות הקרובים, מתכננת אינטל להשתמש רק בליבת המעבד הגרפי של הבאנה ולשלבו עם טכנולוגיה שנלקחה מפיתוח פנימי כדי להשיק מעבד בשם "פלקון שור" על בסיס טכנולוגיה של 1.8 ננומטר.
איש ממייסדי החברה לא הגיב לפניות גלובס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.