איך תהיו בטוחים שזה חוף מבטחים: כללי ברזל להשקעה בזהב

מה גורם לגופים פיננסיים גדולים להישאר שוריים ביחס לזהב, גם אחרי הנסיקה האחרונה במחירו עד ל-2,560 דולר לאונקיה? • האם השקעה במתכת הכסף כדאית אף יותר, ואיך ניתן להיחשף בחוכמה לזהב בתיק ההשקעות שלכם? • כתבה שנייה ואחרונה

מטילי זהב / צילום: ap, Mike Groll
מטילי זהב / צילום: ap, Mike Groll

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

בכתבה קודמת בסדרה משבוע שעבר, התייחסתי להתנהגות מחיר הזהב והסיבות האפשריות לנסיקה בו בשנים האחרונות בכלל, ובתקופה האחרונה בפרט. גם אחרי הנסיקה הזו ישנם גופים שמחזיקים בעמדה מאוד שורית ביחס למחיר אונקיית זהב בעתיד.

חידת הזהב - מי "היד הנעלמה" שמנפחת את מחיר המתכת הנוצצת
צבי סטפק: "תהיה תנודתיות בשווקים, צריך עצבי ברזל" 

בנק יוליוס בר פרסם לאחרונה הערכה לפיה הבנקים המרכזיים בכמה מדינות הם שעומדים מאחורי העלייה במחירי הזהב בעת האחרונה. על פי מועצת הזהב העולמית, שערכה סקר בעניין, מרבית הבנקים המרכזיים צופים שבעוד חמש שנים יתרות הדולרים שלהם יהיו נמוכות מאשר היום באופן משמעותי (13% מהם), או נמוכות מהן באופן מתון (49%), שברמת סבירות גבוהה זה כרוך גם בהגדלת יתרות הזהב. הסיבות שצוינו בסקר היו אכן תפיסת הזהב כסוג של "חוף מבטחים" ששומר על נזילותו. בנקים מרכזיים של מדינות מתפתחות שמים דגש גדול יותר על הצורך להגדיל את עתודות הזהב שלהם.

סין, למשל, הופכת יותר ויותר לגורם בולט בשוק הזהב, אם כי עדיין יתרות הזהב שלה מהוות כנראה פחות מ-5% מסך יתרותיה בעוד שהממוצע העולמי עומד על כ-15%, כך שאם היא תתיישר עם ה"מקובל" יש לה עוד דרך לעשות. עוד מדינות 'מתעוררות' ששמות דגש על התחום הן הודו, טורקיה ופולין. בנק ישראל, ככל הידוע לי, לא מאמין בהשקעת חלק מהיתרות שלו בזהב.

במתאם עם הכסף ונגד כיוון המניות

בנק אוף אמריקה היה מאוד שורי על הזהב ומיהר לקבוע כבר באמצע 2020 כי תוך שנה וחצי יגיע מחירו ל-3,000 דולר לאונקיה. והנה 4 שנים אחרי - מחיר הזהב אמנם עלה ושבר שיאים, אבל אנו עדיין רחוקים 20% מהשער בו היינו אמורים להיות לפני קרוב לשנתיים (נסחר כיום בכ-2,560 דולר לאונקיה).

אגב כך, נציין שלצד הזהב, ישנם גופים שממליצים על מתכת הכסף כאפיק שכדאי אולי להשקיע בו. יש מתאם די ברור בין התנהגות מחיר הכסף ומחירו של הזהב. ב-30 השנים האחרונות, ההתנהגות שלהם כלפי מעלה או מטה הייתה באותו כיוון, אם כי כמובן לא באותה עוצמה.
בפרקי זמן קצרים, מחיר הכסף תנודתי הרבה יותר ממחיר הזהב, ובטווח הארוך, הזהב חזר למחיר השיא שלו בסוף 2012 ושבר אותו, בעוד שמחיר הכסף גם אחרי 12 שנה עדיין נמוך ממחיר השיא שלו, שעמד על מעט יותר מ-32 דולר, בעוד מחירו כיום עומד על כ-30 דולר.

גם הסיבות שעומדות מאחורי ההתנהגות של שתי המתכות האלה הן שונות. במתכת הכסף יש הרבה יותר שימושים תעשייתיים כמו בפאנלים סולאריים, ויש המייחסים את העלייה המהירה במחירו לאחרונה לעלייה בשימוש באנרגיה ירוקה ובעיקר בהשקעות העתק שנעשות בסין במתקנים סולאריים.

ואם לא סיפקנו די הסברים להתנהגות הזהב, הנה עוד אחד: מחיר הזהב עולה בתקופות שבהן המשקיעים בורחים ממניות לנכסים שנחשבים "חוף מבטחים" דוגמת הזהב. אבל, מעשה שטן, יש לא מעט פרקי זמן שמחיר הזהב עולה דווקא יחד עם גאות בשערי המניות.

כך שאין ראיה חד משמעית לנכונות הסבר כזה או אחר לגבי התנהגות מחיר הזהב.

מתי זה גידור לתיק ומתי ספקולציה

אם כך, מה האפשרויות עבור מי שמעוניינים להיחשף לזהב כחלק מתיק ההשקעות שלהם?

לפני שנפרט, כמה מילות אזהרה:
ראשית, מחיר הזהב יודע גם לרדת כפי שכבר הראינו, וכשם שלא קל להסביר את עלייתו, כך לא קל להסביר את ירידתו.
שנית, לא כולם רואים בזהב אפיק השקעה לגיטימי, ודי אם נזכיר משקיע העל את וורן באפט.
שלישית: רכישת זהב, ללא שיש לך מניות בתיק - כך שהוא יהווה סוג של גידור להשקעה במניות לפחות בחלק מפרקי הזמן - מהווה ספקולציה. מי שמשקיע בזהב בתיק שאין בו מניות, צריך להבין שיש בכך מרכיב ספקולטיבי חזק, שיכול לעבוד לטוב אבל גם לרע, כפי שקרה בין השנים 2011 ל-2015 כשמחיר הזהב ירד ב-45%.
רביעית, היחס ה"נכון" שבין החזקת זהב להחזקת מניות הוא בעיניי 1 ל-5 או 6. כלומר, שקל זהב מול 5 עד 6 שקלים למניות.
חמישית: לאורך זמן רב, האפיק המנייתי מנצח את אפיק הזהב מבחינת התשואה.

קרנות, חוזים או מטילי מתכת

אם עדיין אתם מסונוורים מהסחורה הזהובה, אלו הדרכים להכניס אותה לתיק ההשקעות:
1. רכישה פיזית - רכישה כזו לרובנו אינה מעשית, שכן היא כרוכה בקשיים לוגיסטיים, אבטחה ועלויות, אף שקיימות חברות בעולם שעושות זאת עבור המשקיעים ומאחסנות את הזהב על שמן.

2. רכישת קרנות סל (ETF) של חברות שמתכסות ברכישת זהב כנגד הרכישות של יחידות בקרן. קרן הסל הפופולרית ביותר היא GLD מבית SPDR, אבל קיימות גם קרנות סל נוספות, לרבות בישראל.

3. רכישת חוזים עתידיים על מחיר הזהב בבורסות ייעודיות לכך. זוהי דרך מאוד לא מומלצת למשקיעים מן השורה, שעלולים למצוא עצמם מסתבכים בהשקעה שכזו.

4. רכישת מניות של חברות שעיסוקן כריית זהב. כמו בכל תחום, יש חברות גדולות מאוד ויש הרבה מאוד חברות קטנות שחלקן נסחרות בבורסה.
אפשר להיחשף למניות אלה שוב דרך ETF כמו GDX (חברות כרייה גדולות) או GDXI (חברות כרייה קטנות), ואפשר לרכוש את המניות ישירות. המניות האלה מהוות סוג של אופציה על מחיר הזהב, לטוב ולרע.

מכיוון שעלות כריית זהב היא קבועה פחות או יותר בזמן נתון, הרי שכל עלייה במחיר של אונקיית המתכת מגיעה כמעט במלואה לשורה התחתונה של הרווח בחברות אלה.

חלק מהקרנות המוזכרות הן בניהול "מיטב תכלית קרנות נאמנות", שנמצאת בשליטת מיטב. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול־דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק