פוםוום כבר לא תגיע לוול סטריט: המיזוג בשווי חלומי בוטל והמניה התרסקה

פוםוום קיוותה להשלים מיזוג עם ספאק, לפי שווי של 500 מיליון שקל • אבל המיזוג בוטל "בשל השינוי בתנאי השוק הגלובלי, ועל מנת למנוע הוצאות נוספות למי מהצדדים" • מאז 2021 מחקה יותר מ-90% משוויה

יהודה מינקוביץ, מייסד ומנכ''ל Pomvom / צילום: דניאל אליאור
יהודה מינקוביץ, מייסד ומנכ''ל Pomvom / צילום: דניאל אליאור

מניית פוםוום  התרסקה בבורסה בת"א ביותר מ-30% לשווי חברה של 40 מיליון שקל בלבד. הסיבה היא ביטול המיזוג שלה עם חברה בוול סטריט. פוםוום רצתה להשלים מיזוג עם חברה ללא פעילות בוול סטריט (חברת SPAC), לפי שווי של 500 מיליון שקל, פי 12 יותר גבוה מהשווי שבו נסחרה בת"א בחודש אוקטובר האחרון, ולכן כזה שבשוק ההון העריכו שהוא מנופח מדי.

האחים אמיר מציגים: התייעלות אגרסיבית ושני מפסידים גדולים  
היום המאכזב של רמי לוי: דוחות חלשים ובדיקה של רשות ני"ע 

היום פוםוום, שמספקת תמונות מזכרת מפארקי שעשועים, מדווחת שזה כבר לא יקרה. פוםוום וחברת הספאק הישראלי Israel Acquisition Corp של השר לשעבר יזהר שי (יו"ר) וזיו אלול (מנכ"ל) החליטו לבטל את המיזוג. על פי הודעת פוםוום, בניהולו של יהודה מינקוביץ, הסיבה היא "בשל השינוי בתנאי השוק הגלובלי, ועל מנת למנוע הוצאות נוספות למי מהצדדים להסכם המיזוג", אלא שההודעה הזו לא ברורה שכן שוק המניות העולמי, בדגש על זה האמריקאי דווקא רשם עליות נאות של עשרות אחוזים בתקופת הזמן הזו.

במועד ההודעה על המיזוג, בחודש אוקטובר, דיברו בפוםוום על רצון להגיע לחתימה על הסכם מחייב על סוף השנה, וכי העסקה תושלם עד סוף הרבעון הראשון של שנת 2024, אלא שזה כמובן לא קרה. המניה הונפקה בבורסת בת"א במרץ 2021 ובחודש הראשון אף הגיעה לשווי של יותר מ-460 מיליון שקל. עם זאת, מאז היא מחקה 93% משוויה.

באפריל האחרון עדכנה החברה כי במסגרת עדכון להסכם המיזוג הוחלט כי ניתן יהיה לבטל את המיזוג אם חברת הספאק לא תצליח להבטיח גיוס של לפחות 5 מיליון דולר ממשקיעי עוגן (PIPE) עד סוף חודש אוגוסט. 

סובלת מגירעון בהון העצמי

על פי הדוחות האחרונים שפרסמה פוםוום לשנת 2023, עולה כי החברה נהנתה מגידול של 13% בהכנסות לסכום של 218.4 מיליון שקל. עם זאת היקף ההכנסות הזה לא הספיק לה כדי לעבור לרווח תפעולי והיא רשמה הפסד תפעולי של 22.4 מיליון שקל, טוב רק במעט מזה של שנת 2022. ההפסד הנקי של החברה עמד על כמעט 26 מיליון שקל, העמקה של 6% ביחס לשנה שלפניה.

החברה מקבלת את הכנסותיה כתוצאה מהשימוש במערכות הצילום שלה, התקנת ציוד צילון והדפסת תמונות ומכירתן למבקרים ב-40 פארקי שעשועים (נכון לסוף שנת 2023), בהם Warner Bros, הארי פוטר בלונדון והארי פוטר החדש בטוקיו . פארקי השעשועים גורפים לכיסם חצי מהכנסותיה של פוםוום וזו מקבלת את היתר. בינתיים פוםוום מתמקדת בביצוע טרנספורמציה מצילום אנלוגי לדיגיטלי, בפארקים שבהם היא פעילה, כדי להוזיל משמעותית את העלויות ובכך היא מקווה להגיע בהמשך לרווחיות.

תחום הפעילות שלה נחשב עונתי מטבעו, כאשר העונה החזקה נחשבים לחודשי הקיץ (אפריל עד אוקטובר), שכן באירופה חלק גדול מהפארקים סגורים בחורף והתגברות עונת התיירות בקיץ.

מאז פרסום דוחותיה הכספיים של החברה, בחודש מרץ האחרון, פוםוום לא סיפקה חדשות נוספות על התקשרויות עם פארקי שעשועים נוספים, או התקדמות בביצוע ההטמעה הדיגיטלית שלה. מאחר שמדובר בחברה בעלת שווי שוק קטן במיוחד היא מחויבת בפרסום דוחות חצי שנתיים בלבד, ואלה אמורים להתפרסם עד סוף השבוע הבא (סוף חודש אוגוסט).

נכון לדוחות לשנת 2023 פוםוום סובלת מגירעון בהון של 30 מיליון שקל, שיפור לעומת גירעון של 49 מיליון שקל בסוף שנת 2022. עם זאת, בתחילת השנה הנוכחית פעלה החברה לגייס 8 מיליון דולר כדי לסגור את הפער. במקביל, החברה סובלת משריפת מזומנים בקצב גבוה כאשר בשנת 2023 היא הוציאה על פעילות שוטפת 11.4 מיליון שקל. עם זאת בקופת החברה עדיין היו בסוף השנה שעברה נכסים שוטפים בהיקף של 32 מיליון שקל.

רוב מניות הספאק התרסקו

חברות הספאק (SPAC) הן חברות ללא פעילות שמגייסות כסף כדי למצוא חברה להתמזג אליה, ואם הן לא עומדות במשימה, אחרי שנתיים הכסף חוזר למשקיעים בניכוי עלויות.
מדובר בטרנד השקעות שהיה להיט לפני בשנים 2020-2021, כשהריבית בעולם עוד הייתה אפסית, הכסף היה 'זול' בשווקים ואנשים חיפשו איפה להשקיע את הכסף. 

עם זאת, לאחר שהמיזוגים יצאו לפעול, המניות התרסקו בעשרות אחוזים וגם היום חלקן נסחרות במחירים נמוכים משמעותית ובהפסד של 80% ואפילו יותר מ-90% אחוזים ביחס לשווי במועד המיזוג. בין הישראליות שביצעו מהלך כזה והתרסקו בעשרות אחוזים ניתן למנות את איירון סורס (שבסוף נמכרה ליוניטי), פאגאיה , רי אוטומוטיב , אוטונומו, אינוויז , ולנס , ארבה רובוטיקס , אינוביד , טוקספייס , היפו הולדינגס  ואחרות.

הדוגמה הבולטת ביותר לכישלון של מיזוג SPAC היא חברת אבטחת הסייבר האב סקיוריטי , שהשלימה מיזוג בוול סטריט לפי שווי לא ריאלי של 1.3 מיליארד דולר (יותר מ-4 מיליארד שקל), פי 30 מהשווי בשנת 2021, אך לאחר השלמת המיזוג המניה התרסקה במהירות, איבדה כמעט את כל שוויה והיא נסחרת כיום לפי שווי חברה של 14.5 מיליון דולר בלבד. 

פיוניר  יחסית בולטת לטובה עם הפסד של 30% 'בלבד' וסלברייט  היא יוצאת הדופן לאחר שהתרסקה גם היא בדומה לאחרות אך בינתיים השלימה קאמבק מרשים בשנתיים האחרונות ונסחרת ב-70% מעל השווי במועד המיזוג. 

מהחברה נמסר הערב: ״החברה היא אחת המובילות לחדשנות טכנולוגית לחווית הצילום בפארקי שעשועים ואטרקציות הגדולים בעולם. לאור התנודתיות בשוק ההון העולמי והאמריקאי בפרט הודיעה החברה על ביטול עסקת הספאק. לחברה התקשרויות עם גופים בינלאומיים מובילים בתחום ואנחנו ממשיכים בעשייה מקצועית ובגיוס ההון הנדרש לחברה שמבטיח את המשך צמיחתה והתרחבותה".