מומחי גיוס ומשאבי אנוש מעריכים שהפיילוט שמתקיים בדובאי לקיצור שבוע העבודה של עובדי ממשל במהלך חודשי הקיץ לארבעה ימים, עשוי להתפשט למגזר הפרטי וליתר מדינות המפרץ. כך מדווח ב"אל־ערבייה".
● פסק הדין שעשוי לשנות את השכר בתחום המכירות
● אלף איש קיבלו כל חודש אלף דולר. מה הם עשו בכסף? התוצאות מפתיעות
במסגרת המיזם של מחלקת משאבי האנוש של ממשלת דובאי, שנקרא "הקיץ הגמיש שלנו", החל מ־12 באוגוסט ועד 30 בספטמבר עברו 15 גופים ממשלתיים באמירות לארבעה ימי עבודה בשבוע, כשיום שישי התווסף לימי המנוחה. כמו כן, שעות העבודה היומיות הופחתו מתשע לשבע. המטרה העיקרית שעומדת מאחורי המהלך העונתי לפי שעה, היא לייעל את העבודה בעונת הקיץ שבה הטמפרטורות חוצות את רף ה־40 מעלות צלזיוס.
זו לא הפעם הראשונה שאיחוד האמירויות מובילה מהלכים תעסוקתיים יוצאי דופן במפרץ. בתחילה, מאז קבלת העצמאות ב־1971 ועד 1999, שבוע העבודה באיחוד האמירויות כלל שישה ימים בשבוע - כשיום שישי היה היום החופשי. ב־1999, התווסף יום חמישי לימי המנוחה. שבע שנים לאחר מכן, החליטו באיחוד האמירויות להחליף את סוף השבוע של ימי חמישי־שישי לשיטה של שישי־שבת, במטרה להתאים את עצמם באופן טוב יותר לשווקים העולמיים.
בינואר 2022 הגיע השינוי הדרסטי הבא, בדמות שבוע עבודה בן 4.5 ימים במוסדות הפדרליים האמירותיים, כאשר סוף השבוע הוא בימים שבת וראשון. בה בעת, יום שישי הפך לחצי יום עבודה, תוך התאמת לוחות הזמנים של תפילות יום השישי. עבור ההתייעלות הזו, מוסדות פדרליים ומקומיים עברו לעבוד באמצע השבוע בין השעות 07:30־15:30, שעה וחצי יותר מקודם לכן.
"אותו הצעד של מעבר ל־4.5 ימי עבודה בשבוע, כולל חצי יום עבודה בימי שישי, הביא לביקורת מקומית שמרנית, משום שאמרו כי זה יום מנוחה", מספר ד"ר יואל גוז'נסקי, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב. "הייתה תרעומת מגורמים מקומיים, אבל השליט החליט, בשל הרצון להסתנכרן עם המערב", הוא אומר, ומוסיף כי "השינוי הזה היווה צעד משלים לכך שאיחוד האמירויות היא מרכז סחר, בנקאות ונמלים, ונדרשת להיות מסונכרנת עם העולם המערבי. זה מהלך מעניין ששם את המדינה לפני הכל, אפילו לפני האסלאם".
האושר והתפוקה גברו
איחוד האמירויות, כשמה כן היא, מורכבת מכמה אמירויות: אבו דאבי, דובאי, שארג'ה, עג'מאן, ראס אל־ח'ימה, פוג'יירה ואום אל־קיוין. בשארג'ה ניצלו את יכולת הניהול הפנימית העצמאית כדי לעבור כבר ב־2022 לארבעה ימי עבודה בשבוע, אף שזו לא האמירות המשמעותית ביותר. הבירה אבו דאבי והאמירות המאוכלסת ביותר, דובאי, בעלות עוצמה כלכלית גדולה בהרבה. ארגון 4 Day Week Global בחן את התוצאות של המהלך של שארג'ה, ומצא כי 86% מהמשיבים בסקר היו פרודוקטיביים יותר, ו־90% הביעו שביעות רצון רבה יותר מעבודתם.
לאחר המעבר ל־4.5 ימי עבודה בשבוע ביתר האמירויות באיחוד, דיווחו בחברות שהמהלך סינכרן באופן טוב יותר את לוחות הזמנים של החברות הבינלאומיות שממוקמות במדינה, עם אלו שמחוצה לה. בעיתון ה"נשיונל" המקומי אף דווח כי המהלך הגביר את האושר והתפוקה בחברות מסוימות במדינה, בזכות אותו סנכרון עם חברות בינלאומיות.
מבין מדינות מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ (GCC), התמ"ג לנפש של האמירויות (53 אלף דולר ב־2023) שני רק לזה של קטאר (87.5 אלף דולר ב־2022) והרבה מעל המעצמה האזורית ערב הסעודית (28.9 אלף דולר ב־2023), כך לפי הבנק העולמי. אולם, על אף החשיבות הכלכלית של איחוד האמירויות, היא לא הביאה לשינוי אזורי במודל ימי העבודה.
"אחד החסרונות הגדולים במהלך הוא שמדינות אחרות במועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ לא הצטרפו אל איחוד האמירויות ונותרו במודל של שבוע עבודה החל מיום ראשון ועד חמישי", אמר דיוויד מקנזי, מנכ"ל חברת הגיוס מקנזי ג'ונס ל"נשיונל", בסיומה של השנה הראשונה של רפורמת המנוחה בשבת־ראשון. "במובנים מסוימים, זה מקשה על חלק מהחברות, כי הן עושות עסקים עם מדינות אחרות ב־GCC שלא זמינות בימי שישי".
הסופ"ש בסעודיה יזוז?
בקטאר, לדוגמה, שבוע העבודה הוא עודנו בין הימים ראשון עד חמישי, כאשר שישי־שבת נחשב כסוף השבוע. אולם, מרבית העסקים נותרים פתוחים ביום שישי, תוך קיצור שעות העבודה בחמישי במחצית. מנגד, בנקים, למשל, פתוחים בימים ראשון־חמישי בין השעות 13:00־07:30. אצל הסעודים, בדומה לקטארים, סוף השבוע הוא בימים שישי־שבת.
סוגיה מעניינת היא שיש עניין בשינוי ימי העבודה בערב הסעודית. בפברואר האחרון פורסם בעיתון "אל־ריאד" סקר שמצביע כי 48% מעוניינים במעבר לסוף שבוע בימים שבת־ראשון, ורק 29% מעדיפים את שימור השיטה של סוף שבוע בימים שישי־שבת. זוהי כאמור הסיטואציה הרוחבית במרבית מדינות ה־GCC, שהרי גם בעומאן, בחריין וכווית הותירו את סוף השבוע בימים שישי־שבת. המשמעות היא שחלק מימי העבודה לא מסונכרנים עם עסקים במערב או כאלו בינלאומיים. די במעבר לסופי שבוע בימים שבת־ראשון, כדי להרוויח סנכרון ביום נוסף.
הראשונה לבצע צעד נועז
בבחריין ובכווית, מחוקקים פועלים השנה לשינוי מודל ימי השבוע. בבחריין, למשל, עומדת על הפרק הצעת חוק בכלל להרחבת סוף השבוע בין הימים שישי־ראשון. "יש צורך דחוף לעמוד בקצב ההתקדמות העולמית, כולל המערכות הכלכליות הגלובליות", אמר חבר הפרלמנט הבחרייני מוחמד אל־עליווי ל"דיילי טריביון". "עם זאת, לבחריין, כמדינה מוסלמית עם מנהגיה ביום שישי, שנחשב ליום קדוש, זה בעייתי לעבוד ביום זה - אף להיקף שעות מוגבל". במקרה הכוויתי, מתמקדים ברגולציה של שעות העבודה במגזר הפרטי. בין השאר, מציעים בפרלמנט להגביל את שעות העבודה השבועיות ל־42, או שבע ביום, ואף ל־36 בשבוע במהלך חודש רמאדן.
"איחוד האמירויות, במקרים רבים, היא הראשונה לבצע מהלכים נועזים בכלכלה, במדיניות ובצבא. אחריה מצטרפים הסעודים והאחרים", מסכם ד"ר גוז'נסקי. "יכול להיות שהם מבשרים על בוא האביב בשינוי מודל ימי העבודה ואחריהם יגיעו האחרים. ערב הסעודית, מדינה גדולה ושמרנית יותר, זהירה יותר מאיחוד האמירויות - ולכן צעדיה מגיעים באיחור. נהיגת נשים באיחוד האמירויות הייתה מותרת הרבה שנים, ורק בשנים האחרונות הצטרפו הסעודים. זהו שלב נוסף בתחרות העזה בין איחוד האמירויות ודובאי לבין ערב הסעודית, תחרות כלכלית שבה כל מדינה רוצה למשוך אליה את המרכזים האזוריים של תאגידי הענק. אותה מגמה עשויה להביא את הסעודים לבצע צעד דומה לזה שביצעו האמירותים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.