הפיץ שקרים על ישראל, התחבק עם אסמעיל הנייה שעות לפני חיסולו וכונה בתקשורת העולמית "הנסיך הפוליטי מהצללים": בזמן שעיקר תשומת הלב הישראלית מופנית לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן שנמצא בשלהי הקריירה הפוליטית שלו, שר החוץ בשנה האחרונה הקאן פידאן צובר תאוצה במדינה - לקראת "היום שאחרי ארדואן".
ארדואן מנהיג את טורקיה כבר שני עשורים, בתחילה כראש הממשלה ומ-2014 כנשיא. ב-2017, עם משאל העם שהוביל לשינוי המשטר מפרלמנטרי לנשיאותי, גם הוגבלה כהונת הנשיא לשתי קדנציות - אך נטען שהקדנציות שקדמו למשאל לא ייספרו. לכן ארדואן, שניצח בבחירות ב-2018, היה יכול להתמודד גם בבחירות אשתקד. השורה התחתונה היא שלפי החוקה הטורקית, זו אמורה להיות נקודת הסיום של ארדואן. למעשה, במרץ אמר בעצמו שאין בכוונתו להתמודד על קדנציה נוספת.
לצד זאת, נשיא טורקיה כבר בן 70 ואינו המנהיג הנמרץ שהיה. ניכר כי בריאותו לא בשיאה: בשנה שעברה נעדר מחלק מאירועי קמפיין הבחירות בגין "מחלה", ובראיון שעבר לאחרונה לא חש בטוב, נשמעו קולות מודאגים ברקע והשידור נקטע (והתחדש כעבור כ-20 דקות). "הוא ינוח כמה ימים בביתו, בהתאם להוראת הרופאים", נמסר מהארמון באותה עת.
לכן, ודווקא מאחר שיחסי ישראל-טורקיה בשפל חסר תקדים, יש לתהות על קנקנו של האיש שצמח בשורת תפקידים בכירים, כולל ראש סוכנות המודיעין (MİT), ומוכר כ"קופסה השחורה של ארדואן, שמכיר את כל הסודות שלו", כך לפי ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, מומחה לטורקיה במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב ובמכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון. האם זהו המנהיג הטורקי הבא?
הקאן פידאן | תעודת זהות
אישי: בן 56, נשוי ואב לשלושה, יליד אנקרה
מקצועי: שר החוץ של טורקיה. לשעבר ראש סוכנות המודיעין, יועץ לנושאי מדיניות חוץ וביטחון בינ"ל בלשכת ארדואן, וראש הסוכנות הטורקית לשיתוף פעולה ולתיאום. בנוסף שירת כ-15 שנה בצבא הטורקי
עוד משהו: בסוכנות הידיעות "פיראט" דווח ב-2018 שאחיינו, אגיד זילאן, התגייס למחתרת הכורדית ונלחם נגד צבא טורקיה בצפון עיראק
טיפס לצמרת ההנהגה
פידאן הוא בן 56, נשוי ואב לשלושה, שנולד בבירה אנקרה. אביו ממוצא כורדי מווארטו שבמזרח טורקיה, ואילו אמו טורקייה מהעיר דניזלי במערב המדינה. יש לו תואר ראשון בניהול ובמדע המדינה מהקמפוס הגלובלי של אוניברסיטת מרילנד, ותואר שני ודוקטורט מאוניברסיטת בילקנט באנקרה. בגיל 18 התגייס לזרוע היבשה של צבא טורקיה, שם שירת כ-15 שנה עד 2001. כבר אז הוא טעם חלק מהזירה הבינלאומית, כאשר הוצב באגף המודיעין של כוחות התגובה המהירה של נאט"ו בגרמניה. עם שובו לאנקרה, שימש במשך שנתיים כיועץ מדיני וכלכלי בשגרירות אוסטרליה.
מאז צומח פידאן במעלה ההנהגה הטורקית. ב-2003 מונה לתפקיד ראש טיקה (TİKA), הסוכנות הטורקית לשיתוף פעולה ולתיאום. ייתכן שזה נשמע תפקיד "אפור", אך זהו בסיס הפעלת העוצמה הרכה של אנקרה ברחבי העולם, עם תקציב שנתי של עשרות מיליוני דולרים. בין 2007-2003, שנותיו הראשונות של ארדואן כראש ממשלה, הוקם סניף טיקה ברשות הפלסטינית, שמשנת 2006 יושב ברמאללה. ב-2012, כשפידאן כבר כיהן כראש סוכנות המודיעין, נפתחה גם שלוחה בעזה.
לאחר מכן הצטרף ללשכת ראש הממשלה ארדואן, ושימש כיועץ לנושאי מדיניות חוץ וביטחון בינלאומי. הוא מונה לקדנציה ראשונה בתור ראש סוכנות המודיעין במאי 2010, חודשים ספורים לפני שפרץ האביב הערבי וחמישה ימים לפני אירועי משט המרמרה.
כבר בשנת 2015 הציג פידאן שאיפות פוליטיות, כשהתפטר מתפקידו במטרה להתמודד בבחירות בשורות מפלגת הצדק והפיתוח (AKP) של ארדואן. אולם, המנהיג שהספיק ב-2014 להפוך לנשיא, סירב למהלך - ופידאן חזר ללשכת ראש סוכנות המודיעין תוך כחודש בלבד.
שנות ההתמודדות הסיזיפית עם השינויים הטקטוניים במרחב במסגרת האביב הערבי, הפעילות של המחתרת הכורדית וצמיחת ארגון המדינה האסלאמית (דאעש) היוו אתגר גדול, משום שחלק בלתי מבוטל מהג'יהאדיסטים טסו מכל רחבי העולם אל טורקיה - במטרה להגיע לסוריה ולעיראק. עם זאת, בסופו של דבר המשיך פידאן, עד שמונה לשר החוץ.
במהלך הקדנציה השנייה שלו בסוכנות המודיעין התרחש ניסיון ההפיכה ב-15 ביולי 2016, שאמנם נכשל במהרה, אבל היווה כתם שדבק בו מאז. פידאן נשאר בתפקידו, אולם זה לא מנע מארדואן למתוח עליו ביקורת. "לא קיבלתי את החדשות מהסוכנות, אלא מגיסי", טען הנשיא. בתגובה לניסיון ההפיכה פידאן ביצע סגירת חשבונות בתוך הסוכנות, שבמהלכה הואשמו בכירים בחברות בארגונו של פתהוללה גולן, מנהיג דתי שיושב בארה"ב והטורקים רואים בו כעומד מאחורי ניסיון ההפיכה.
"העובדה שפידאן לא נחקר בעקבות ניסיון ההפיכה הכושל, מעוררת סימני שאלה לגבי האירועים: האם הייתה מעורבות של הסוכנות? והאם לפידאן היה מידע בכלל? אולי הוא יודע כל-כך הרבה דברים על ארדואן, ולכן הנשיא לא רצה לחשוף", תוהה ד"ר כהן ינרוג'ק. למרות קריאות של האופוזיציה הטורקית לא ראינו פעולה להעמדתו לדין. פידאן מעולם לא נתן דין וחשבון למעט מול ארדואן".
בשלהי כהונתו, הארוכה ביותר שהייתה בסוכנות, נאלץ פידאן להתמודד עם סיכול המבצע האיראני, שבמסגרתו ניסה משטר האייתוללות לפגוע בתיירים ישראלים באיסטנבול ביוני 2022. הצלחת שיתוף הפעולה המודיעיני הישראלי-טורקי הביאה לכך שלפי דיווח ב"אינטליג'נס אונליין", בנובמבר 2022 חתמו שירותי הביון הישראליים והטורקיים על הסכם שכולל שורת סעיפים, בהם התחייבות ישראלית לא להפעיל את יחידת "כידון" של המוסד, שאחראית על סיכולים ממוקדים של פלסטינים בשטח טורקיה.
פידאן פעל להגנה על יעדים פלסטינים של המוסד שנמצאים בטורקיה, רובם בכירי חמאס שהוא מכיר מקרוב, ובתקופתו בסוכנות הפכו את איסטנבול למוקד פעילות בינלאומי של ארגון הטרור. ד"ר כהן ינרוג'ק מסביר כי הקשרים בין חמאס לבין טורקיה התנהלו בעיקר בערוצי סוכנות המודיעין, ועל כן ניתן לשער כי היו לפידאן יחסים אינטימיים עם אסמעיל הנייה וחאלד משעל, שישב לצידו בהלוויית הנייה. "מפרסומים בתקשורת הבינ"ל, עולה שטורקיה העניקה דרכונים לאנשי חמאס. פעילות כזו יכולה להתאפשר דרך ארגון ביון. בשורה התחתונה, כל הסימנים מעידים על זיקה בין פידאן לחמאס", אומר ד"ר כהן ינרוג'ק.
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: ap, Stephanie Scarbrough
היום הראשון של פידאן בלשכת שר החוץ היה 4 ביוני 2023. על סדרי העדיפויות שלו ניתן ללמוד מכך שכבר ביולי הוא נפגש בשולי כינוס ארגון המדינות הבלתי מזוהות בבאקו עם מקבילו האיראני, חוסיין אמיר עבדאללהיאן. מנגד, פידאן גם נכח בפגישת ארדואן עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בניו יורק בספטמבר. פגישה שהתקיימה לאחר שפידאן הספיק גם לבקר פיזית בטהרן. סדרי העדיפויות הללו לא מפתיעים במיוחד, שהרי "דר שפיגל" הגרמני דיווח כבר ב-2018 כי פידאן תומך בפיתוח היחסים עם הציר של איראן ורוסיה, על חשבון ארה"ב וישראל.
ממחוללי אמברגו הסחר
"פידאן הוא דמות אניגמטית מצד ישראל, אף שהיא מנהלת איתו קשר ארוך טווח", אומרת ד"ר גליה לינדנשטראוס, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי. "בתחילת דרכו הוא נתפס כפרו-איראני, תוך שאהוד ברק אמר שהוא בעייתי מבחינת ישראל. מנגד, כשהיו מאמצי נירמול יחסים, נמצא שהוא דמות פרגמטית ושאפשר לקדם איתו נורמליזציה".
7 באוקטובר הוא מועד שייזכר לא רק כיום הכואב ביותר בתולדות ישראל, אלא גם כזה שבו יחסי ישראל-טורקיה החלו להידרדר ככדור שלג. נשיא טורקיה לא היה נוקט, למשל, צעד חסר תקדים של אמברגו סחר על ישראל ללא הסכמת פידאן. אדרבה, לא מן הנמנע כי פידאן שמעורה היטב ביחסים בין המדינות ומבין עד כמה ישראל זקוקה למוצרים הטורקיים, היה ממחוללי האירוע.
כדי להבין זאת צריך לחזור להתבטאויותיו של שר החוץ הטורקי מול המצלמות, לאחר שישראל סירבה לבקשת אנקרה להצניח ציוד סיוע לרצועת עזה - במודל שהתאפשר למדינות אחרות. "נכריז על צעדינו החדשים, שאישר הנשיא, בקרוב", איים פידאן במסר שהתממש. "צעדים אלו יימשכו עד שישראל תכריז על הפסקת אש ותאפשר כניסת סיוע לרצועת עזה ללא הפרעות". ואכן, אמברגו הסחר של טורקיה עודנו עומד.
בתחילת החודש פידאן השווה את ישראל לכלב, ושלח מסר לארה"ב כי "הבעלים של ישראל צריכים לקחת אותה ברצועה ולעצור אותה". מעבר לכך, הספיק גם באוגוסט להאשים כי "ישראל לא תפסיק לגנוב אדמות. הם לא מבינים שהסיבה להתנגדות היא מדיניות ישראל. כל עוד הכיבוש נמשך, ההתנגדות תימשך".
בחודשים האחרונים, קשה מאוד למצוא הבדלים בין פידאן לבין איראן ו"ציר ההתנגדות" שלה. ביוני עלה מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה לכותרות בעולם בגין איום כי במקרה שקפריסין תפתח את שעריה עבור ישראל, ארגון הטרור השיעי יראה באי השכן כחלק מהמלחמה. ימים ספורים לאחר מכן, פידאן אמר בראיון לערוץ "האברטורק": "אנחנו רואים באופן קבוע במודיעין כי קפריסין מהווה בסיס למדינות מסויימות בפעולות שמכוונות לעזה. השחקנים האזוריים צריכים לראות זאת. יש שם מיליטריזציה רצינית".
ד"ר לינדנשטראוס מציינת כי העמדה האנטי-ישראלית הטורקית כיום שונה מהשנים האחרונות. "טורקיה מבינה שהיא לא בקדמת הבמה, מרגישה בצד - וזה גורם לתסכול רב במערכת הפוליטית שלה. יחסי החוץ של טורקיה לא מצאו היכן הם יכולים ליטול חלק במו"מ להפסקת אש. אולם, האמריקאים עדיין מאמינים בחשיבות טורקיה, ולכן שומרים אותם בתמונת המצב של המו"מ. ישנה גם מערכת היחסים הקרובה של טורקיה עם קטר, אבל זו מעוניינת במקומה המרכזי בתור מתווכת בין ישראל לחמאס".
כשמסעוד פזשכיאן נבחר לנשיא איראן בחודש שעבר, מיהר פידאן להגיע להשבעתו בטהרן. באותו אירוע, הוא התחבק וצחקק עם אסמעיל הנייה - שעות ספורות לפני שהאחרון חוסל במתקן של משמרות המהפכה בבירת איראן. ימים ספורים לאחר מכן, בהלווית הנייה בדוחא, שר החוץ הטורקי שוחח עם בכיר הטליבאן אנס חקאני.
מדוחא דילג פידאן לביקור במצרים. היעד המרכזי בביקור באמצעות זרועות התעמולה המרכזיים של משטר ארדואן, תאגיד השידור הציבורי TRT וסוכנות הידיעות הממשלתית "אנאדולו", לא היה פיתוח היחסים עם קהיר, כי אם תעמולה פנימית. פידאן נחת באל-עריש, את פניו קיבל מושל צפון סיני, חאלד מגוואר, והוא הגיע למעבר רפיח. "הסגירה הישראלית של שער הגבול, תקיפת שיירות סיוע, הרג עובדי סיוע, ומניעת פינוי חולים ואזרחים הם פשעים נגד האנושות והשלב הראשון של רצח העם", האשים שר החוץ הטורקי.
"פידאן הוא דמות פופולרית בטורקיה, ובחלק מהסקרים הוא הפופולרי ביותר", מסכמת ד"ר לינדנשטראוס. "עדיין מוקדם להתנבא על היום שאחרי אם הוא יהיה המנהיג לאחר ארדואן, אבל פידאן רואה בעצמו יורש, מתנהג ככזה, ומנסה לתפוס מקום מרכזי בקבלת ההחלטות".