לאחר שהמדדים המרכזיים בוול סטריט פתחו את חודש ספטמבר באדום בוהק, היום (ד') נרשמת התאוששות במסחר בארה"ב כאשר נכון לשעה זו נאסד"ק יורד ב-0.1%, S&P 500 נסחר סביב רמות הבסיס והדאו ג'ונס עולה ב-0.1%.
● קרן העושר הגדולה בעולם מעלה הילוך ומתרחקת עוד מהשקעות ישראליות
● זינוק של 1,000% והתרסקות: למה המשקיעים בורחים ממניית השבבים הזו?
מעבר להתאוששות שנרשמת במדדים בוול סטריט, השוק קיבל סימן מעודד ממקום אחר. תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב יורדות בחדות, כאשר התשואה לשנתיים יורדת בכ-10 נקודות בסיס ונסחרת סביב 3.77%. גם התשואה ל-10 שנים יורדת כעת ועומדת על רמה של 3.79%. המשמעות היא שעקום התשואות האמריקאי חזר לצורתו "הנורמלית", כאשר תשואות ארוכות הטווח גבוהות יותר מתשואות קצרות הטווח, מראה שלא נראה בשנתיים וחצי האחרונות.
נזכיר כי עקום התשואות (Yield Curve) מתייחס לאורך החיים של אג"ח ממשלתיות ומשקף את הפער שבין התשואה שנותנת אג"ח ממשלת ארה"ב לשנתיים לבין זו של אג"ח ממשלתית ל-10 שנים. נהוג לראות בו אינדיקטור מאקרו-כלכלי חזק, משום שהוא מעיד על הצפי להעלאה או הורדת ריבית הבנקים המרכזיים בעולם, ופועל כמעין ברומטר לחוכמה הקולקטיבית של המשקיעים לגבי המסלול העתידי של הכלכלה הגדולה בעולם, ויש לו רקורד חזק באיתות על מיתון לפני שזה מגיע.
נחיתה רכה או קשה?
אחד הנושאים שמעסיקים את המשקיעים בוול סטריט בחודשים האחרונים הוא עתיד הצמיחה של המשק האמריקאי. למרות שמרבית התחזיות של הגופים הכלכליים מצביעות על כך שצפויה 'נחיתה רכה' במשק האמריקאי לאחר מתווה העלאות הריבית של הפד, בשוק עדיין קיים חשש שהפד "איחר את הרכבת" ואולי היה צריך להתחיל את מתווה הפחתות הריבית מוקדם יותר כדי להימנע ממיתון.
רק אתמול (ג'), היינו עדים לחששות של המשקיעים ממיתון בארה"ב, לאחר שפורסמו נתוני היצור שהראו על סימני חולשה והעלו את החשש להאטה בצמיחת הכלכלה. נתוני S&P גלובל הראו ירידה במדד הייצור ל-47.2 באוגוסט, עלייה של 0.4% לעומת יולי אך פחות מהצפי והנתון הנמוך ביותר מאז נובמבר 2023. כשהמדד עומד על רמה בפחות מ-50 נקודות, המשמעות היא שהייצור שמהווה כ-10% מכלכלת ארה"ב מתכווץ. כאמור, כתוצאה מכך יום המסחר הראשון של ספטמבר ננעל בירידות חדות כשהנאסד"ק השיל מערכו יותר מ-3%.
שינוי המגמה בוול סטריט נובע היום משתי סיבות. הראשונה היא דבריו של נשיא הפד של אטלנטה, רפאל בוסטיק, שאותת מוקדם יום כי הוא מוכן להתחיל להוריד את הריבית בארה"ב למרות שהאינפלציה עדיין נמצאת מעל היעד של הבנק המרכזי. בוסטיק נחשב לאחד מחברי הפד הניציים יותר, שהיה בעד מדיניות מונטרית הדוקה כמה שיותר במטרה להילחם באינפלציה. כעת בוסטיק מציין שהוא מתמקד בשוק העבודה האמריקאי, שם הוא רואה ריכוך בנתונים: "אני מאמין שאנחנו לא יכולים לחכות עד שהאינפלציה באמת תרד עד ל-2% כדי להתחיל להפחית את הריבית כי זה עלול לסכן שיבושים בשוק העבודה שעלולים לגרום כאב וסבל מיותר", ציין בוסטיק.
הסיבה השנייה להתאוששות בוול סטריט היא סקר מחזור המשרות הפתוחות לחודש יולי, שהצביע על ירידה בכמות המשרות הפתוחות שהסתכמה בכ-7.67 מיליון מ-7.91 מיליון בחודש הקודם. הצפי עמד על 8.09 מיליון.
דבריו של בוסטיק ונתוני המשרות הפתוחות הובילו בין היתר גם לירידה החדה בתשואות האג"ח הממשלתיות ולשינוי בצורתו של העקום. אך האם חזרתו של העקום למצבו ה"נורמלי" יכולה להעיד כי ארה"ב "התחמקה" ממיתון? לא בטוח. בדרך כלל תקופות המיתון התחילו דווקא לאחר שההיפוך נעלם, ויחס הריביות חזר להיות נורמלי. הסיבה לחזרה לנורמליות היתה תמיד הורדת הריבית או ציפיה גבוהה להורדה שכזו. האג"ח קצרות הטווח מושפעות באופן מובהק מריבית הפד לטווח קצר, ולפיכך הורדה זו מורידה גם את התשואה עליהן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.