דוח חדש מגלה: שנה קשה להייטק. מי הקרן שבכל זאת השקיעה הכי הרבה?

לפי דוח המשקיעים של IVC, גורניצקי ו־KPMG, במחצית הראשונה של 2024 רק 10 קרנות הון סיכון גייסו, ירידה חדה לעומת השנה הקודמת • קרן ההון סיכון OurCrowd הובילה את ההשקעות, עם 16 השקעות חדשות • אבל הקרנות הזרות נשארו בחוץ

ירידה דרמטית בגיוסי הקרנות ובפעילות המשקיעים
ירידה דרמטית בגיוסי הקרנות ובפעילות המשקיעים

שוק ההון סיכון הישראלי חווה האטה משמעותית במחצית הראשונה של שנת 2024, כך עולה מדוח המשקיעים של IVC, גורניצקי ו־KPMG שמתפרסם היום (ג'). הדוח מצביע על ירידה דרמטית בגיוסי הקרנות ובפעילות המשקיעים, זאת בהמשך למגמה שנצפתה כבר בשנה שעברה.

הקרן שלו תקבל מאות מיליוני דולרים מהאקזיט החדש. זה הסיפור שלו
השבוע בביומד | המנכ"ל של חברת המכשור הרפואי הבורסאית הגדולה בישראל פורש
המדינה המפתיעה שמציעה לחברות הייטק ישראליות פטור ממס

לפי הדוח, במהלך ששת החודשים הראשונים של השנה, רק עשר קרנות הון סיכון ישראליות חדשות גייסו הון, בסכום כולל של 544 מיליון דולר. סכום זה מהווה ירידה חדה בהשוואה לשנת 2023, בה 27 קרנות גייסו סכום כולל של 1.6 מיליארד דולר. יתרה מכך, השנה, שתי קרנות גדולות, Red Dot Capital Partners ו־Vintage Growth Fund, אחראיות על 73% מסך כל הגיוסים - זאת, כאשר כל אחת מהן גייסה 200 מיליון דולר.

עוד עולה מהדוח כי גם בקרב המשקיעים המוסדיים הישראלים, ניכרת ירידה משמעותית בפעילות, זאת כאשר במחצית הראשונה של השנה הנוכחית, השתתפו המוסדיים ב-13 סבבי השקעה בלבד, בהיקף של 40 מיליון דולר. נתון זה מהווה ירידה דרמטית בהשוואה ל-40 סבבים בסך של 158 מיליון דולר, במהלך השנה שעברה.

קרן ההון סיכון OurCrowd מובילה

הדוח מצא כי בגזרת קרנות ההון סיכון המקומיות הגדולות, כאלו המנהלות 200 מיליון דולר ומעלה, קרן ההון סיכון OurCrowd, שלפי נתוני הדוח, מנהלת כמעט 2.5 מיליארד דולר, מובילה את השוק עם 16 השקעות חדשות במחצית הראשונה של השנה. כלומר, מספר ההשקעות של הקרן במחצית הראשונה של 2024, זהה לסך כל ההשקעות שביצעה הקרן במהלך השנה שעברה.

אחריה, ניצבת קרן IN Ventures, עם הון מנוהל של 250 מיליון דולר, שביצעה ארבע השקעות במחצית האשונה של השנה הנוכחית. קרן ההון סיכון פיטנגו, שמנהלת את ההון הגדול ביותר של כמעט 3 מיליארד דולר, ביצעה רק שלוש עסקאות בתקופה זו. גם הקרנות Hetz Ventures Management, הנקו, Cardumen ו־אלף ביצעו שלוש השקעות בלבד כל אחת במחצית הראשונה של השנה הנוכחית, זאת עם הון מנוהל של 282 מיליון, 740 מיליון, 225 מיליון וכ-845 מיליון דולר, בהתאמה.

בקרב הקרנות הזרות, חלה ירידה משמעותית בפעילות של חלק מהשחקניות הבולטות. Samsung Next, למשל, ביצעה רק שלוש השקעות במחצית הראשונה של 2024, בהשוואה ל־13 במהלך כל שנת 2023. עם זאת, קרנות דוגמת NFX שומרות על יציבות - זאת, כאשר במהלך המחצית הראשונה של השנה הנוכחית השקיעה הקרן בחמש עסקאות, בהשוואה לשש, במהלך כל השנה שעברה.

גם קרנות כמו Andreessen Horowitz ו־Lightspeed הגבירו את פעילותן בשוק הישראלי, כך לפי הדוח.

הבינה המלאכותית משכה את המשקיעים

מבחינת מגמות השקעה, חברות בתחום הבינה המלאכותית היוצרת משכו את מרב ההשקעות, עם 26 עסקאות, כאשר ענפי הפינטק והסייבר ממוקמים במקום השני והשלישי, בהתאמה. במקביל, נרשמה ירידה בולטת בהשקעות בתחומי הרכב והדיפטק.

למרות התמונה העגומה, הדוח מצביע על כך שעדיין קיים הון פנוי משמעותי להשקעות בחברות טכנולוגיה ישראליות. נכון למחצית הראשונה של השנה, עולה מהדוח כי קיים הון פנוי (Dry Powder) של מעל 10 מיליארד דולר, מתוכם 2.4 מיליארד דולר מיועדים להשקעות בחברות חדשות.

בן קליין, מנכ"ל IVC, מסר כי "בשל המלחמה וחוסר היציבות המתמשכים, לא ציפינו ש־2024 תהיה שנה רגילה. ניתוח פעילות המשקיעים במחצית הראשונה של 2024 משקפת תקופה מאתגרת עבור קרנות הון סיכון ישראליות". על־פי קליין, ממצאי הדוח הנוכחי מלמדים כי "סך ההון שגויס בידי קרנות הון סיכון ישראליות ירד בהשוואה לשנים קודמות, אך השוק נותר עמיד, עם הון פנוי משמעותי להשקעות. אנו צופים כי בזמן הקרוב, המשקיעים יעדיפו להתמקד בחברות הפורטפוליו שלהם ויבחרו באופן סלקטיבי חברות חדשות".