אחוזי סקרנות: מתי וכמה תרד הריבית בארה"ב בשנה הקרובה, ומה עם ישראל

התנאים הכלכליים בארה"ב הבשילו להפחתת ריבית בשבוע הבא והורדות נוספות בהמשך • אולם שוק העבודה והצמיחה עלולים לתעתע בפד, בין חששות ממיתון לחזרת האינפלציה • בכל זאת הסתכנו במתן תחזיות מפורטות לתוואי הריבית בארה"ב ובישראל (שמרו ובדקו אותנו)

יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: ap, Susan Walsh
יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: ap, Susan Walsh

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ Comple

בשבוע הבא צפויה הריבית בארה"ב לרדת לראשונה מאז החל גל העלאות הריבית באמצע 2022, שהיה החד בהיסטוריה - מרמה של 0% עד 5.25%-5.5%.

בוול סטריט מתכוננים להורדת הריבית: אילו מניות צפויות להרוויח? 
הקרנות האלה היו אמורות לדחוף את הקריפטו למרכז הבמה: למה זה טרם קרה 

כעת, שאלת המפתח היא עד כמה תלולות ומהירות יהיו הפחתות הריבית במהלך 2024 ו-2025, כשברקע האטה כלכלית וחשש מהתפתחות מיתון מחד, ומאידך האינפלציה שעודנה מעל טווח היעד שהוגדר. ביתר שאת מעסיקה את השוק השאלה האם הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי, פד) יתחיל בהפחתת ריבית קטנה ומסורתית של 0.25%, או בחיתוך אגרסיבי של 0.5%.

החלטת הריבית הקרובה תושפע מהשאלה עד כמה חמורה ההאטה הצפויה בכלכלת ארה"ב, בדגש על שוק העבודה, לאור השלכות הריבית הגבוהה לאורך שנתיים.

בסוף השבוע האחרון פורסמו נתוני התעסוקה לאוגוסט, שהציגו את קצב יצירת המשרות הנמוך ביותר מאז פרוץ הקורונה בשנת 2020. סך של 142 אלף משרות חדשות בלבד נוצרו בחודש שעבר, נמוך מהצפי, ובמקביל עודכן בחדות מטה נתון יצירת המשרות ביולי להיקף של 89 אלף משרות בלבד.

על פי הדוח, שיעור האבטלה בארה"ב ירד ל-4.2% - אמנם ירידה קלה מ-4.3% אך גבוה ביחס לכ-3.5% בשנה שעברה. גם היחס בין מספר המשרות הפתוחות למספר המובטלים, שעמד על 2:1 בשיא ב-2022, נחתך בחצי ליחס של 1:1.

מנגד, כלכלת ארה"ב צמחה בשיעור שנתי גבוה יחסית של 3% ברבעון השני. כך שהאבטלה עודה נמוכה יחסית ושיעור צמיחת השכר השנתי הוא 3.8%, המשקף צמיחה בריאה מתחת לסף ה-4% המייצר לחצים אינפלציוניים. הירידה בהיקף המשרות הפנויות והביקוש לעובדים מפחיתה את כוח המיקוח של העובדים ואת לחצי שכר הנובעים מכך, ובהתאם את הסיכון לסחרור אינפלציוני של העלאות שכר שמובילות לעליית מחירי מוצרים ושירותים וחוזר חלילה, שמפניו חשש הפד בשנתיים האחרונות.

במידה רבה, המצב הנוכחי הוא מה שהפד שאף להשיג: האטה מבוקרת של הצמיחה וקירור שוק העבודה, ללא מיתון ותוך ריסון האינפלציה.

מנגד, קיים סיכון לא מבוטל להרעה כלכלית מהירה נוספת ולהתדרדרות למיתון, גם תוך כדי הורדות ריבית, לנוכח הירידה המהירה ביצירת המשרות והעלייה בשיעור האבטלה, שכן שוק העבודה מגיב בעיכוב משמעותי לשינויי הריבית.

המשמעות היא שהפד עלול להנהיג את הכלכלה תוך הסתכלות במראה אחורית, ולהביא להותרת סביבת ריבית גבוהה מדי תוך הורדות מתונות בלבד, לאורך זמן, שתדרדר את הכלכלה למיתון.

מנגד, קיים עדיין חשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה בשל הורדות ריבית מהירות מדי.

בחודש יולי עמד מדד ה-PCE, מדד האינפלציה שבו מתמקד הפד, על 2.5%, ואינפלציית הליבה, בנטרול רכיבי המזון והאנרגיה, על 2.6%. שני המדדים לא השתנו מהותית בחודשים האחרונים ונמצאים מעל יעד הפד בגובה 2%. חשש מהורדת ריבית מוקדמת לפני הדברת האינפלציה והסיכון להתפרצות אינפלציה מחודשת, מקשים על גיבוש תוואי ברור להורדת ריבית.

למרות האתגרים, אלו התחזיות שלנו:

הריבית תרד בחודש ספטמבר ב־0.25%

בהתבטאויות בכירי הפד האחרונות, לאחר פרסום נתוני שוק העבודה, ניכר שלדעתם הכלכלה אינה נמצאת במיתון או לקראת מיתון, בעוד רק מיעוטם מעדיפים הורדת ריבית מהירה של 0.5% כדי לתת מענה לחששות ממיתון. גם החוזים העתידיים המשקפים את ציפיות השוק מראים 73% הסתברות להפחתה של 0.25% לעומת 27% להפחתה של 0.5%.

להערכתנו, הפד יוריד את הריבית ב-0.25%, מאחר שמצב הכלכלה ושוק העבודה אינם מצדיקים פעולה חדה יותר, ובשל חשש שהורדת ריבית חדה תפורש לשלילה על ידי השוק, כ"מיתון מעבר לפינה".

שלוש הורדות ריבית עד סוף 2024

להערכתנו, לאור ההאטה הכלכלית והחשש מהתמשכותה והעמקתה, יאותת הפד על שתי הורדות ריבית נוספות של 0.25% בנובמבר ובדצמבר, כך שרמתה תעמוד בטווח שבין 4.5% ל-4.75% בסוף 2024.

הריבית בארה"ב לא תרד ב־2025 מתחת ל־3.5%

החיזוי ל-2025 מורכב בהרבה, בשל אי הוודאות לגבי התפתחות הצמיחה בארה"ב, שוק העבודה והאינפלציה.

להערכתנו, בדומה למצב בשנתיים האחרונות, השוק אופטימי מדי באשר להורדות הריבית. לאחר פרסום נתוני התעסוקה, תשואות אג"ח ממשלת ארה"ב לשנתיים ירדו בחדות ל-3.6%. במקביל, שוק החוזים העתידיים מתמחר ריבית של 3% בסוף 2025. שילוב הנתונים מלמד שהשוק צופה שש הורדות ריבית נוספות ב-2025, קרוב לריבית הניטרלית שהיא כרגע 2.8%, המוגדרת כריבית שאינה מתמרצת או מאטה את הכלכלה.

ירידת התשואה לשנתיים הורידה לראשונה זה זמן רב את החלק הקצר של עקום הריביות מתחת לתשואה ל-10 שנים, וסיימה את תופעת "העקום ההפוך", שבו התשואות הארוכות נמוכות מהקצרות, שלרוב מסמנת מיתון מתקרב. על פניו, מדובר במצב טבעי של חזרת העקום "לנורמליות", אך מנגד עשוי להיות בכך משום אינדיקטור להתממשות המיתון, שכן ארבעת המיתונים האחרונים החלו רק לאחר חזרת העקום לנורמליות.

להערכתנו, ריבית הפד לא תוכל לרדת מתחת ל-3.5% מבלי לייצר לחצים אינפלציוניים מחודשים, בשל שינויים מבניים שחלו בכלכלת ארה"ב ביחס למחזורי עסקים קודמים, שגרמו להמשך צמיחת הכלכלה ושוק העבודה על אף סביבת הריבית הגבוהה במשך שנתיים. כתוצאה, להערכתנו, הריבית הניטרלית גבוהה יותר ממה שהפד מעריך, או לפחות מציג כרגע.

בישראל הריבית תרד פחות

בהתייחס לישראל, הורדת ריבית אינה סבירה כל עוד הריביות בארה"ב ובעולם עודן גבוהות, בשל חשש מפיחות נוסף בשקל הנחלש. ראוי לא לפתח ציפיות מוגזמת להורדות ריבית משמעותיות השנה או ב-2025, בשל התמשכות לחצים אינפלציוניים מקומיים. זאת, בייחוד אם תקציב 2025 לא יכיל את הקיצוצים הנדרשים, ולאור עלייה בסיכון המדינה, שמצריכה ריבית שקלית גבוהה יותר כדי למנוע תנועות הון שליליות והיחלשות נוספת בשקל. לכן, אנו צופים הורדת ריבית אחת לכל היותר בישראל עד סוף 2024, כלומר לרמה של 4.25% עד 4.5%. באשר ל-2025 התפתחות הריבית תלויה באופן סיום הלחימה והתפתחויות פוליטיות. להערכתנו, בתנאים הנוכחיים, הריבית תנוע בין 3.5%-4%.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם