הבאזז על "מי זאת?" היה גדול עוד לפני שהפציעה. יצירה שמעמידה במרכזה נשים; מגי אזרזר ואושרת סרוסי האגדיות עומדות בראשה; והיא מבית כאן 11, שכמעט תמיד לא מאכזב בתכנים. סיבות מספיק טובות לפתח ציפיות, אבל אליהן התלווה הסיכון להתאכזב. שם התוכנית עשוי לגרום לכם לזמזם את השיר של אנה זק, שזהו כותרתו, ואולי הוא לא רחוק ממנה בקהל היעד וברמת העומק.
● נטפליקס מציגה: הגרסה המחודשת למיתולוגיה היוונית
● "חברות" גרסת בריטניה: הטלוויזיה הישראלית עושה את זה הרבה יותר טוב
זוהי קומדיית מערכונים סאטירית ישראלית, בכיכובן של מגי אזרזר ("חברות", "בתולות", "פאולו אלטו"), אושרית סרוסי ("זאת וזאתי"), ג'וי ריגר ("שעת נעילה") ונעמה אמית ("קופה ראשית"). בליבה רעיונות טובים ומורכבים וכן ביקורת על גזענות, פמיניזם, שוביניזם, יחסי מזרחים-אשכנזים ועוד.
הקאסט מעולה והמשחק טוב. אבל כשהדרך לכל מערכון מתמשכת, גם כשמגיע הפאנץ' הוא לא ממש מצחיק ואפילו מעייף. המערכונים הקצרים מרגישים ארוכים וזה כבר גורם לתהות על איכות היצירה. אולי גם ל"כאן" מותר לפשל לפעמים.
פספוסים
בפרק הפותח ריגר מחקה זמרת מקצועית עם תנועות מוקצנות ומילים שטחיות כמו: "אתה הורס לי ת'פלואו". השיר הקצר אמנם לא מצחיק, אבל מהווה אתנחתא חביבה.
אחרי כל מערכון מופיעים פספוסים בשחור לבן על אותה הסצנה, שראוי להודות שיותר מעניינים מהמערכון עצמו. באחד מרגעי האקסטרים שבהם אזרזר מריחה את הישבן של עמיתתה לעבודה, סובלת וצוחקת יחד: "אתם לא יודעים מה אני חווה".
ביקורת מהעולם
עדיין אין ביקורת עולמית על התוכנית ובניגוד לקומדיה הישראלית "חברות", שסקרנו במדור קודם ועובדה לאחרונה לגרסה בריטית, נראה שאין ל"מי זאת" מה לחפש בעולם. הייחודיות שלה טמונה פעמים רבות בבחירות ישראליות מאוד ומקומיות מאוד, שזר לא יבין.
ההקשר למציאות
העובדה שבסדרה משחקות נשים בלבד, שגם מגלמות דמויות של גברים, היא עניין שראוי לראות כשינוי תפיסה בארץ ובעולם בכלל. המערכונים מציגים סיטואציות מבעד לעיני נשים, ושמות פוקוס על עניינים מהעולם הנשי שמביאות איתן השחקניות. כך הן לוקחות את תוכנית התחקירים של אדווה דדון, שלרוב מתמקדת בפושעים ונוכלים, וממירות אותה לתחקיר על גברים "דושים", שחצנים שחטאם הוא חוסר יכולת להתחייב לקשר זוגי. אזרזר, המשחקת מישהי מצוות ההנפקה המלווה את הבחורה המאוהבת בדרכה לחשוף את הגבר שאיתה: "אתה חייב לנו תשובות, כמה זמן עוד תמשוך אותה ככה?".
במערכון אחר בו ריגר משחקת גבר בראיון עבודה לחברת הייטק, שכולה מנוהלת בידי נשים. הוא מותקף כי העז להציע הצעה גברית סטריאוטיפית - להוריד מעלה במיזוג האוויר. כך משורטטת היטב תמונה מוכרת ממרחבי עבודה שיתופיים ומציבה את סדר היום הנשי בראש - בתוספת חצי זעם. אגב, למרות הזווית הנשית הברורה, התוכנית פונה לא רק לנשים ומצליחה לדבר גם אל גברים, וזה כבר הישג לא רע.
מערכונים מיינסטרימיים שבהם אזרזר מגיעה לחתונה לא שלה לבושה בשמלה לבנה, מקבלים טוויסט סאטירי חריף כשהיא נפעמת: "אני רוקדת כמו שרמוטה ולא נאנסת". הנושא עולה גם במערכון אחר, כשנעמה אומרת שהיא לא רוצה זרע מזרחי בין היתר כי היא לא רוצה לשמוע שבנה אנס תיירת בקפריסין.
מי זאת
משודר: כאן 11
ז'אנר: קומדיה
מספר עונות: 1
פרקים: 10
משך כל פרק: 25 דק'
במאי: ארז בן הרוש
שחקניות: מגי אזרזר, נעמה אמית, אושרית סרוסי וג'וי ריגר
דברים שכדאי לדעת
● התוכנית נוצרה בהשתתפות ארבע השחקניות הראשיות, יחד עם שי בן עטר. ארז בן הרוש מצא את עצמו בתפקיד הבמאי לאחר חיפושים ארוכים שערכו השחקניות אחר במאית אישה, אך לא מצאו בדיוק את מבוקשן.
● אמא של אזרזר משתתפת בהופעת אורח באחד הפרקים, כאורחת במסיבת הבר מצווה של "בנה" של מגי. בפספוסים שלאחר המערכון אזרזר מנסה להסביר לאמה כיצד לשחק ולהפוך את הסצנה טובה יותר.
● נעמה אמית קצת פחות מוכרת מבין השלוש, אך ראוי לשבח אותה על המשחק המצוין שלה בתוכנית וכן לומר שהיא משתתפת בסדרות ישראליות מוכרות כמו "קופה ראשית" (כאן 11), "אוטונומיות" (הוט), "סרוגים" (יס), "היהודים באים" (כאן 11). בתקופת הקורונה היא אף יצרה טוק שואו ביתי העונה לשם "הראשונה בבידוד".
למה בחרנו בה?
מעבר להדים שיצרה עוד לפני עלייתה, גם העובדה שבמרכזה עומדות נשים מצליחות ומצחיקות העלתה את רף הציפיות, אך נראה שיותר מדי. התוכנית עוסקת בסוגיות מורכבות ומצליחה לייצר הומור משלה. למרות חוסר העידון שהיא עשויה ללקות בו, ואף שהיא הייתה יכולה לעשות את זה יותר טוב, "מי זאת" מייצרת רגעים נושקים לקאלט.
עוד מהז'אנר
"היהודים באים" (2011-2022) -
חמש עונות לתוכנית המערכונים הסאטירית זוכת פרס האקדמיה הישראלית לטלוויזיה. בליבה הסיפור של עם ישראל מהתנ"ך ועד היום, בשילוב דמויות מרכזיות מתוכו. בתוכנית מככבים מני מושונוב, יוסי מרשק, יעל שרוני, יניב ביטון ועוד, והם מגלמים דמויות אלמותיות כמו משה רבנו, דוד בן גוריון וגולדה מאיר, וכן דמויות מהתרבות הפופולרית כמו חסמבה ופרפר נחמד. גם באירועי 7 באוקטובר טיפלו שם, והפכו ויראליים לא אחת במערכונים אלה.
"זהו זה" (1978-1998) -
הבחירה הקומית הטבעית אולי לימינו היא השלאגר "קופה ראשית", אבל העדפנו לחזור לאבות המזון של ההומור הישראלי. "זהו זה" שהתחילה בטלוויזיה החינוכית זכתה למעמד של קאלט בתרבות שלנו ואף בפרס מפעל חיים מטעם האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה. כמה מגדולי התרבות שלנו כיכבו בה - מוני מושונוב, גידי גוב, שלמה בראבא, אבי קושניר. התוכנית חזרה בתקופת הקורונה לעונות איחוד ב"כאן 11", שם היא משודרת עד היום.
סדרה לחזור אליה
משחקי הכס
זמין לצפייה: HOT, סלקום TV
זמן עלייה: 2011
מספר עונות: 8
מספר פרקים: 73
משך פרק: 50־80 דק'
נשמע מחייב לחזור לשמונה עונות, אבל שווה, כשמדובר בסדרה שזכתה בפרס האמי לסדרה הטובה ביותר ארבע פעמים. העלילה המפותלת כוללת מלחמה בין שבע ממלכות בווסטרוז על כס המלכות, אחרי מותו של השולט עליהן; ניסיונות של היורשת האחרונה לשושלת הקדומה להשיב אליה את הכתר; וחשש משובו של איום אפל מהצפון הרחוק והקר. סדרת פנטזיה אפית כהלכתה.
סדרה לחכות לה
אין מוצא
תשודר: Yes , Epix
זמן עלייה: 23.9
מספר עונות: 3
פרקים: 30
משך פרק: 60 דק'
עונה שלישית לסדרת האימה בכיכובם של הארולד פרינאו ("אבודים"), קטלינה סנדינו מורנו ("מריה הלבנה") ועוד, שתעלה בשבוע הבא. כל מי שמגיע לפתחה של עיירה מסתורית ונידחת בארה"ב, לא יכול לצאת. בלילות מטיילות בעיירה רוחות רצחניות שמנסות למשוך את התושבים, שמחליטים להשיב מלחמה בשדים, תוך ניסיון לשמור על שפיות ולפענח את העולם סביבם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.