הפתרון של המדינה לבחירות מקומיות בצפון: מערך הסעות למועצות

במשרד הפנים פועלים להבטיח שלא תהיה דחייה נוספת בבחירות המקומיות בצפון • הפתרון שמציעים במשרד: מערך הסעות שיביא עשרות אלפי מפונים אל קלפיות שיוצבו בשטח השיפוט של כל מועצה • חברי ועדת הפנים התרעמו על ההחלטה: "מונעים מאזרחים את הזכות לבחור ולהיבחר"

מטולה / צילום: אלה לוי וינריב
מטולה / צילום: אלה לוי וינריב

משרד הפנים הודיע לאחרונה כי הוא מבקש לדחות את מועד הבחירות המקומיות בארבע רשויות - המועצות האזוריות גליל עליון, מבואות חרמון, מרום הגליל ומעלה יוסף - בפעם השלישית, ל־18 בפברואר 2025, וזאת בשל המצב הביטחוני.

שאלות ותשובות | פגיעה בגובה של 50 ק"מ: הטיל ששוגר למרכז והיירוט
כותרות העיתונים בעולם | "חסרת מעצורים, ישראל משפילה את אויביה": בעולם המומים מפעילות צה"ל נגד חיזבאללה

הבחירות לרשויות המקומיות אמורות היו להתקיים באוקטובר 2023, אך בשל מאורעות המלחמה נדחו לחודש פברואר השנה.

ברשויות שבהן יש תושבים מפונים, הבחירות נדחו לנובמבר השנה, וכעת מסתמן כי הבחירות ידחו בכמה רשויות בצפון פעם נוספת.

במשרד הפנים פועלים להבטיח שלא תהיה דחייה נוספת, שכן דחייה כזו עשויה להשפיע על מועדי הבחירות הבאות לרשויות המקומיות, ואף על אלו שאחריהן.

בימים האחרונים התקיימו כמה דיונים בנושא בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, לבקשת השר משה ארבל. בדיונים אלו התברר כי במשרד הפנים מתכוונים להפעיל מערך הסעות, אשר יביא את התושבים המפונים מהמועצות - עשרות אלפי תושבים המפונים מבתיהם כבר כשנה - אל קלפיות שיוצבו בשטח השיפוט של כל מועצה.

​"מונעים מאזרחים לבחור ולהיבחר"

חברי ועדת הפנים התרעמו על ההחלטה, ויו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר אף הצהיר כי לא יתמוך ביוזמה לדחיית הבחירות: "אין שום הצדקה ביטחונית ופרקטית לשנע כמות גדולה כזו של תושבים הפזורים ברחבי הארץ לעבר קו העימות בצפון, הן מבחינת הסיכון הטמון בהגעה לאזורים הללו, והן מבחינת המורכבות והמשאבים הנדרשים לכך".

עוד ציין ח"כ אשר כי ההצעה הנוכחית לא תאפשר לחיילים בסדיר ולאנשי מילואים תושבי המועצות הללו להשתתף בבחירות, שכן לא יהיה בהן שימוש במעטפות כפולות (המאפשרות הצבעה בקלפי שאינה סמוכה למקום מגוריו של המצביע).

"אתם לוקחים את האזרחים שחוו טבח ומלחמה, חלק מהם עדיין מפונים מבתיהם, ומונעים מהם את הזכות הדמוקרטית הבסיסית לבחור ולהיבחר", הטיח ח"כ אשר בנציגי משרד הפנים שנכחו בדיון. אלו טענו כי השינויים אינם אפשריים נכון לנקודת זמן זו, בשל בעיות תקציביות.

"הבחירות יתקיימו במועד שנקבע"

נציין כי משרד הפנים כבר קבע בשתי רשויות, קריית שמונה ושלומי, דחייה של הבחירות ל־18 בפברואר 2025, אך מאחר שלא מדובר במועצות אזוריות אלא בערים, לא חלה על השר החובה להיוועץ בוועדה טרם ההחלטה על דחייה. באשר לבחירות למועצות האזוריות, החוק מחייב היוועצות כזו, ולכן ניתנה לחברי הוועדה הזדמנות להשמיע את דעתם על המתווה המוצע.

בלשכת השר מציינים כי אומנם ישנה חובת היוועצות עם הוועדה בנושא, אך ללא חובת הסכמה. "הבחירות ביישובי הצפון יתקיימו במועד שנקבע, ללא שינוי", הם מציינים.

על אף התגובה הנחרצת מלשכת השר ארבל, נראה כי לא מדובר בסוף פסוק: בתום הדיון האחרון בוועדה, שנערך השבוע, קבעה הוועדה כי בימים הקרובים יתקיים דיון נוסף בנושא, שאליו יוזמן שר הפנים ארבל עצמו, "על מנת להגיע להכרעה סופית", לשון החלטת הוועדה.