בניגוד לשנים קודמות, הציבור מוציא פחות על רכישות לקראת החגים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל • מנתוני הפניקס גמא עולה כי המצב הביטחוני משפיע כצפוי יותר על הצפון, במיוחד בענף ההסעדה

קניות / צילום: שירה ספיר
קניות / צילום: שירה ספיר

המצב הביטחוני ממתן את הרכישות לקראת החגים: בצל האירועים הביטחוניים שהחלו באמצע השבוע שעבר עם מבצע פיצוץ הביפרים בלבנון והחששות מהסלמה גוברת, הציבור מוציא פחות מהרגיל על רכישות לראש השנה - כך עולה מנתוני מדד הפניקס גמא.

עם זאת, ברוב ענפי הצריכה נרשמה עלייה מתונה במחזור הקניות, וכך גם בענף בתי הקפה והמסעדות - למעט בצפון הארץ, שם נרשמה ירידה. 

היכונו, הנטו שלכם עשוי להישחק באלפי שקלים: כל מה שכדאי לדעת על הקפאת מדרגות המס
7,000 דולר לניו יורק, אלפי דולרים לאירופה: מחלקות התיירים מלאות, והמחירים משתוללים

ענף התיירות הוא היחיד שרשם ירידה של 15% במחזור הקניות בכרטיסי האשראי בשבוע של 15-21.9.24, לאחר עלייה של 8% שנרשמה בשבוע שעבר. המצב הביטחוני משפיע לרעה על התנהגות הצרכנים בכל הקשור להזמנת חופשות לחגים, כאשר קיים חשש להזמין חופשות עתידיות בשל המתיחות, לצד חשש מביטולי טיסות של חברות תעופה רבות - בהן לופטהנזה, דלתא איירליינס ווירג'ין אטלנטיק.

עם זאת, מעניין לציין כי בהשוואה לספטמבר 2023, מחזור הרכישות בענף התיירות עלה ב-15%, ככל הנראה מפני שאז כבר היה מדובר באמצע תקופת החגים. 

"השבוע ראינו שני כוחות מנוגדים", אומר נדב לחמני, מנכ"ל קונטרול מבית הפניקס גמא. "מצד אחד, החגים מתקרבים, והציבור רוכש ומתכונן לקראת חגי תשרי; ומצד שני, המצב הביטחוני והחשש מהסלמה משפיעים על הציבור באופן שלילי.

"בפועל, ראינו השבוע עליות מתונות ברוב ענפי הצריכה, כאשר בדרך-כלל בתקופה זו של השנה העליות גבוהות יותר".

העלייה הגבוהה ביותר במחזור הרכישות שייכת לענף המחשבים והסלולר (12%), ואחריה ענפי האופטיקה ובתי הקפה והמסעדות עם עלייה של 5%.