האוצר רוצה לבטל את הרחבת מקווה ישראל, שאושרה לאחר עשור

התוכנית החדשה לכפר הנוער מקווה ישראל מוסיפה לו כ־216 אלף מ"ר בנויים - אלא שהאוצר עלול לטרפד אותה • רק בסוף החודש האחרון אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב הרחבה של כפר הנוער, בהיקפים של מאות אלפי מ"ר בנויים

מקווה ישראל / צילום: סקיימדיה צילומי אוויר, ויקיפדיה
מקווה ישראל / צילום: סקיימדיה צילומי אוויר, ויקיפדיה

בטיוטת התוכנית הכלכלית ל־2025 שהופצה לאחרונה על ידי משרד האוצר נמצא בין היתר סעיף המציג תוכנית לצמצום שטחו של כפר הנוער מקווה ישראל ולהקמת פרויקטי מגורים על השטח המפונה. הבעיה: רק בסוף החודש האחרון אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב הרחבה של כפר הנוער, בהיקפים של מאות אלפי מ"ר בנויים.

מחולון ועד רמת גן: תתכוננו לשלם 30% יותר בארנונה
אריק מירובסקי, פרשנות | המגמה שמרסנת את מחירי הדיור. האם יש סיבה לאופטימיות?

כפר הנוער מקווה ישראל חולש על שטח של כ־3,300 דונמים, בצפון חולון ובסמוך לשכונות הארגזים וקריית שלום שבדרום תל אביב. במקום פעל בית הספר החקלאי הראשון בארץ ישראל, שהוקם על ידי הפילנטרופ היהודי־צרפתי קרל נטר בשנת 1870, וכיום פועלים בו שבעה בתי ספר, חמישה גני ילדים, שתי פנימיות, מכינה קדם צבאית ועוד. התוכנית החדשה מוסיפה לו כ־216 אלף מ"ר בנויים - אלא שהאוצר עלול לטרפד אותה.

מאות אלפי מ"ר בנויים

תחת הכותרת "הוספת עשרות אלפי יחידות דיור בלב אזורי הביקוש באמצעות ייעול השימוש בקרקע" מופיעים בחוק ההסדרים שלושה סעיפים, שעוסקים בעיקר בהמשך המהלך לפינוי בסיסי צה"ל ומוסדות ממשלתיים באזורי הביקוש.

הסעיף השלישי נוגע למקווה ישראל, וכך נכתב בו: "להנחות את רשות מקרקעי ישראל ומשרד האוצר לפעול לגיבוש הסכם לקידום תכנון ופיתוח של יחידות דיור בחלק מהמקרקעין האמורים בחוק בית הספר החקלאי מקווה ישראל, וזאת לא יאוחר מ־90 ימים ממועד החלטה זו. בהתאם לעקרונות ההסכם, לתקן את חוק בית הספר החקלאי מקווה ישראל כך שיצומצם שטח כפר הנוער והשימוש בו, וזאת לצורך פיתוח האזור והגדלה משמעותית של היצע הדירות בלב אזורי הביקוש".

חוק מקווה ישראל שבו עוסק הסעיף נחקק בשנת 1976, ומטרתו להגן על המוסד. בין היתר הוא קובע, בסעיף 4א, כי ישנו איסור לשנות את ייעודו: "המקרקעין מיועדים לשימוש בית הספר ואין לשנות את ייעודם זה אלא לפי יוזמת שר ובאישור שרי החינוך והתרבות, החקלאות והפנים, ועדה משותפת של ועדת החינוך והתרבות ו־ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת".

המשמעות היא כי שינוי החוק חייב לקבל את הסכמתם של לא מעט גורמים בכנסת ובממשלה, לצד עמותת כל ישראל חברים וחברת "מקווה ישראל כל ישראל חברים" המפעילות את המקום. כל זאת עוד מבלי להתייחס לתוכנית עצמה ולתוספת השטחים הגדולה שהיא מציעה בשטח שכעת מבקש המשרד לצמצם.

תוכנית המתאר החדשה למקווה ישראל גובשה לאורך עשר השנים האחרונות ואושרה באופן סופי ב־30 בספטמבר. היא מרכזת את הפיתוח בעיקר בחלקו הדרומי של בית הספר, ומציעה כ־80 אלף מ"ר נוספים עבור מוסדות חינוך, במטרה להגדיל את מספר הלומדים במקום מכ־2,000 כיום לכ־5,000. עוד מוסיפה התוכנית המאושרת כ־93.4 אלף מ"ר עבור מבני מעבדות ומחקר.

ממקווה ישראל נמסר בתגובה: "אין לסעיף מסוג זה מקום בחוק ההסדרים, ואנו מאמינים כי בסופו של יום ממשלת ישראל תוריד אותו מסדר היום ומהתוכנית הכלכלית".

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.