סמוטריץ' יורה לכל הכיוונים ומתחייב לגזירות בהיקף של 40 מיליארד שקל. מי ייפגע?

אישורו של תקציב 2025 יידחה בחודש לפחות, בעוד באוצר ממתינים למסקנות ועדת נגל לבחינת תקציב הביטחון • "עד אז גם צופים שהמלחמה בצפון תסתיים", אמר סמוטריץ' • במהלך התדרוך העיר השר לממונה על התקציבים, שהזכיר שהמצב הכלכלי עדיין לא אידיאלי, כי "אני לא מכיר אף מנכ"ל שמדבר בפורום ציבורי רק על כל מה שדפוק בחברה שלו" • המשתנה הגדול נותר תקציב הביטחון

ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר סמוטריץ' / צילום: יריב כץ - ידיעות אחרונות
ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר סמוטריץ' / צילום: יריב כץ - ידיעות אחרונות

משרד האוצר צפוי לפרסם עד סוף יום שלישי את הצעת תקציב המדינה לשנת 2025, שתעלה לאישור הממשלה בסוף השבוע. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כבר מצהיר באופן רשמי שלא ניתן יהיה לאשר את התקציב במועד המתוכנן, עד תחילת השנה החדשה. ההערכה העדכנית היא שאישור התקציב יידחה בחודש נוסף, ויעבור בקריאה שלישית בכנסת רק בסוף ינואר.

לקראת פגישה גורלית בין האוצר להסתדרות: מסתמן כי הגזירה על קרנות ההשתלמות תבוטל 
חודש שני ברציפות: האוצר יחתוך את תחזית הצמיחה לתוצר
דוח חריף של מחלקת המחקר ב-S&P: הצמיחה בישראל תתכווץ השנה ב-0.2%

לדבריו של סמוטריץ', לא תהיה לכך משמעות תקציבית של ממש, מכיוון ש"בינואר עוד לא קורה כלום בממשלה, ואנחנו מעריכים שהמלחמה בצפון תסתיים עד סוף השנה הנוכחית". את הדברים אמר שר האוצר במפגש שקיים עם כלי התקשורת לקראת הצגת התקציב.

התקציב שיציג האוצר כולל קיצוצים וגזירות בהיקף של 40 מיליארד שקל, לאיזון הגידול בהוצאות הביטחון ולצמצום הגירעון לרמה של 4% בשנה הבאה. בהם, הטלת מס חדש על רווחים כלואים, הקפאת ריווח מדרגות מס והגדלת שכר המינימום, דחיית תוספות שכר במגזר הציבורי, צמצום ההטבות לחיסכון הפנסיוני ועוד. צעד בולט אחר שקידמו באוצר עד כה, פגיעה בהטבות המס לבעלי קרנות ההשתלמות, צפוי לרדת מהפרק. זאת, בכפוף למשא ומתן שמתקיים בעת כתיבת שורות אלה בין סמוטריץ' ליו"ר ההסתדרות, ארנון בר־דוד.

סמוטריץ' אומר שגם אם חלק מהצעדים שתוכננו לתקציב לא יצלחו את אישור הממשלה, בכוונתו לשמור על יעדי מסגרות התקציב. במגירות האוצר נמצאות עוד מספר תוכניות זמינות לשימוש במקרה שיידרש גיוס מקורות תקציביים נוספים. תוכניות מגירה אלה כוללות את העלאת מס הבריאות וכן הטלת מס נסועה על כלי רכב חשמליים - צעד שכבר קודם בעבר ומוכן מבחינת עבודת המטה באוצר. מנגד, סמוטריץ' מבהיר שיסרב להעלות את המע"מ מעבר ל־18%, העלאה שכבר נקבעה, כדי להחליף צעדי התכנסות אחרים שייפלו מהתקציב.

הצבא ילמד להתכנס

המשתנה הגדול ביותר בתקציב המדינה לשנה הבאה הוא גובה תקציב הביטחון. סמוטריץ' אומר כי "נגמר האירוע של שנת 2024, שנה של מלחמה שבה השארנו לצבא צ'ק פתוח. ב־2025, יהיה מספר שאליו הצבא יהיה חייב ללמוד להתכנס".

באוצר ממתינים למסקנות ועדת נגל לבחינת תקציב הביטחון. "אנחנו רק מבקשים שאם בוועדה ימליצו להגדיל את תקציב הביטחון בסכום מסוים, שיגידו מאיפה המקורות להגדלות. שיציגו עבודה כלכלית", אומר סמוטריץ'.

לדבריו של שר האוצר, המשא ומתן עם מערכת הביטחון על תקציב השנה הבאה מתקרב להסכמות, אבל הוא מדגיש: "גם אם התקציב לא יגדל לעומת 2024, מדובר בתוספת בפועל לצה"ל. כי בשנה הבאה הם כבר מתמודדים מול חיזבאללה וחמאס מוחלשים בהרבה".

​"כל שר רוצה תוספת לתקציב שלו, אבל עכשיו זה הפוך, הם צריכים להביא לנו כסף", אמר סמוטריץ'. השר התייחס ישירות גם לדרישות השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, שדורש 20 מיליארד שקל תוספת. "בן גביר קיבל כבר תוספות של 9 מיליארד שקל במלחמה, ואחר כך תוספות של עוד מיליארדים. כל הציוד חודש במשטרה, אני לא חושב שצריך הגדלה לתקציב הביטחון הלאומי ל־2025. הגדילו את שכר השוטרים ב־30%, ויש לבן גביר עוד 2,000 תקנים שהוא לא ניצל - ובכל זאת הוא מבקש עכשיו עוד תקנים".

טענות על גרדוס

לקראת סוף האירוע התפתחו חילופי דברים בין סמוטריץ' לבין הממונה על התקציבים, יוגב גרדוס. "יש לי הערה אחת ליוגב", אמר סמוטריץ', "אני לא מכיר אף מנכ"ל של חברה שמדבר בפורום ציבורי רק על כל מה שדפוק בחברה שלו. מנכ"ל צריך לשווק את החברה לטובה. לא בשקרים חלילה, אלא בהצגת האמת. למשל, תראו איך השקל מתמודד יפה עם שנה של מלחמה, להבדיל מהמטבע האוקראיני למשל".

סמוטריץ' אמר את הדברים לאחר שגרדוס הסביר כי המצב הכלכלי עדיין רחוק מלהיות אידיאלי: "רוב הצמיחה נסמכת על תוצר ממשלתי, אנו נמצאים אחרי הורדות דירוג חוזרות, ויש הסכמה עם השר שמדובר בתקציב דרמטי. נכון שהוא עובר קצת מאוחר מדי, אבל עדיף מאוחר מלעולם לא. אבל אני מסכים שאין דרמה אם התקציב יאושר רק בסוף ינואר".

גרדוס הוסיף כי "השאלה היא האמינות שלנו. כשאנחנו אומרים משהו אז צריך לקיים אותו. כלומר, לעמוד על ה־4% גירעון כמו שאמרנו ולא לחרוג ממנו. ואם הכנסנו להצעה שסוגרים חמישה משרדי ממשלה, אז צריך לעשות את זה - אחרת בפעם הבאה כבר לא יאמינו לך. כמו כן, חייבים להתחיל להשקיע בצמיחה של אחרי המלחמה".

כזכור, בחודשים האחרונים נרשמו מספר עימותים בין סמוטריץ' לגרדוס. הממונה על התקציבים הזהיר מספר פעמים על העיכובים בהכנת התקציב, שלפי הלו"ז המקורי היה אמור לעבור את אישור הממשלה כבר באמצע אוגוסט. בניגוד להתכתשויות קודמות, הפעם סמוטריץ' לא הציע לגרדוס להניח את המפתחות בצד ולהתפטר, אבל עקץ: "אם יוגב היה מעביר תקציב מוקדם יותר, אז הוא היה מתברר כפיקטיבי. אנחנו נמצאים בזירה שמשתנה כל רגע".

"גפני לוקח בן ערובה"

עוד תקף שר האוצר את סוכנויות דירוג האשראי הבינלאומיות, שהורידו שלושתן את הדירוג של ישראל (ברמות שונות) מאז תחילת המלחמה: "סוכניות הדירוג לא מעניינות אותנו. אחרי כל ההורדות שרשמו לנו, עובדה שפרומיל לא נפגע בפרמיית הסיכון של האג"ח הישראלי".

ביקורת נוספת העביר שר האוצר על יו"ר דגל התורה ויו"ר ועדת הכספים של הכנסת. סמוטריץ' חידש כשהודיע שמשה גפני מעכב בימים אלה 3 מיליארד שקל בעודפים תקציביים המיועדים למשרד החינוך. זאת, "בגלל שיש לגפני ויכוח על 40 מיליון שקל ברשתות החינוך החרדיות, שהוא חושב שצריך להיות בתקציב. על זה, הוא לוקח כבן ערובה סכום ענק לחינוך. זה חמור מאוד".