ארה"ב נערכת לבחירות, ובשווקים נושאים עיניים להחלטת הריבית השבוע

הפרסום של החלטת הריבית הועבר מיום רביעי המסורתי, בעקבות הבחירות • ההחלטה מגיעה אחרי הפחתה חדה אך צפויה מצד הבנק המרכזי, שהפחית את הריבית בספטמבר בשיעור של חצי אחוז לרמה של 5%

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta
ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

בעוד הבחירות בארה"ב מגיעות לישורת האחרונה, המשקיעים שמים לב בעיקר למאורע שיתרחש יומיים אחריהן - החלטת הריבית של הפדרל ריזרב. הפרסום שלה הועבר מיום רביעי המסורתי, בעקבות הבחירות. ההחלטה מגיעה אחרי הפחתה חדה אך צפויה מצד הבנק המרכזי, שהפחית את הריבית בספטמבר בשיעור של חצי אחוז לרמה של 5%. השווקים בטוחים כי גם הפעם תתבצע הפחתה, אך בגובה של רבע אחוז בלבד. לפי התחזיות, ישנה סבירות גבוהה כי בסוף השנה, שיעור הריבית יגיע ל־4.5% (ברף העליון של הטווח). 

רגע האמת של ארה"ב: הסקרים, המדינות המתנדנדות ומה באמת מעניין את הבוחר האמריקאי?
ההיסטוריה מלמדת: איך ישפיעו הבחירות בארה"ב על השווקים?

הסיבה לצפי הקיים להפחתה מתונה בלבד, היא ההבנה בשווקים שהפד יכול להקל על המדיניות המוניטרית, אך צריך להמשיך ולשים לב שהמחירים לא יעלו מחדש: מדד ה־PCE, מדד האינפלציה המועדף על הפד, המשיך להראות התמתנות בעליות המחירים. אך גם כאשר האינפלציה מתמתנת, נתוני מאקרו רבים מעידים על איתנות הכלכלה, שיכולה לתדלק את האינפלציה. לכן, הפד אינו צפוי לבצע הפחתות חדות בעתיד קרוב. הסבירות מצד המשקיעים היא שהריבית תרד, אך בצורה הדרגתית יותר ממה שחשבו לפני חודש.

אין ספק כי הבחירות ישפיעו על המדיניות המוניטרית של הפד, כבר כעת השווקים מתמחרים ניצחון רפובליקני בבחירות ותשואות האג"ח עולות בתגובה. העלייה בשוק האג"ח מתרחשת בשל צפי למדיניות חוץ קשוחה יותר מצד דונלד טראמפ, שתוביל ללחצים אינפלציוניים. במקרה שייבחר, גם הפד צפוי להיות ניצי יותר כלפי האינפלציה. לכן, תוצאות הבחירות יכולות להיות משמעותיות להחלטות הריבית בעתיד. דברי יו"ר הפד, ג'רום פאוול, במסיבת העיתונאים שלאחר ההחלטה, ישפכו אור על ראייתו את זהות הנשיא או הנשיאה הנבחרים והמשמעויות הכלכליות.