בגלל המתקפה הישראלית: איראן בונה מנהרת הגנה בטהרן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן בונה מנהרה שתאפשר גישה תת קרקעית לבית חולים, חמאס ופת"ח עובדים על תוכנית לשיקום עזה ביום שאחרי ובברזיל רוצים להטיל סנקציות על ישראל אבל זה לא יהיה קל • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

בארה"ב מזהירים: הנשק הכימי החדש של איראן
פרשנות | המינויים החדשים של טראמפ: חדשות רעות לאיראן וטובות לישראל  

1איראן בונה מנהרת הגנה לאחר התקיפה הישראלית

"הבירה האיראנית בונה 'מנהרת הגנה' לאחר תקיפות ישראליות", נכתב בכותרת כתבה ברויטרס. לפי דיווח של "סוכנות הידיעות החצי-רשמית 'תסנים', המנהרה נבנית בעקבות תקיפות של ישראל על מטרות במדינה. המנהרה, הממוקמת בסמוך למרכז טהרן, תקשר בין תחנה במטרו בטהרן לבית החולים אימאם חומייני, ובכך תאפשר גישה תת קרקעית ישירה למתקן הרפואי. 'לראשונה במדינה נבנית בטהרן מנהרה עם יישומים הגנתיים', אמר ראש אגף התחבורה של מועצת העיר טהראן לתסנים".

בתוך כך, "כלי חדשות איראניים מסקרים את הדיונים על הפסקת אש אפשרית בין ישראל לחיזבאללה בהרחבה, תוך התמקדות בתיאום של ישראל עם ארה"ב ומעורבות רוסית פוטנציאלית כדי למנוע את התחמשותו מחדש של חיזבאללה דרך סוריה", נכתב באיראן אינטרנשיונל. "חיזבאללה טען כי לא קיבל שום הצעת שביתת נשק רשמית. 'עד כה, לפי המידע שלי, שום דבר רשמי לא הגיע ללבנון או אלינו בהקשר זה', אמר ראש לשכת התקשורת של חיזבאללה, מוחמד עפיף, במסיבת עיתונאים בפרברים הדרומיים של ביירות ביום שני". ובכל זאת, "מקורות איראניים כמו Rouydad24, Aftabnews וסוכנות הידיעות Mehr הביעו אופטימיות גוברת סביב הפוטנציאל להפסקת אש בסכסוך שגרם לעקורים של מאות אלפי לבנונים ולעשרות אלפים נוספים בצד הישראלי".

נכתב כי "יו"ר הפרלמנט של איראן, מוחמד באג'ר גליבאף, שוחח ביום שני עם יו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי. לפי סוכנות הידיעות מהר, גליבאף הדגיש את נכונותה של איראן לסייע למאמצי השלום הן בלבנון והן בעזה. מכיוון שההשלכות של מלחמת ההתשה של ישראל עם המיליציה הגדולה ביותר של איראן הובילו להרס עצום ולעקירה ברחבי לבנון. גליבאף הוסיף כי תמיכתה של איראן בלבנון מגיעה מהרמות הגבוהות ביותר, כולל המנהיג העליון, הממשלה והפרלמנט. הוא אמר: 'איראן מוכנה להושיט סיוע מדיני והומניטרי כאחד לפי הצורך'".

מאמר מערכת מתוך רויטרס. לקריאת הכתבה המלאה.
מאמר מערכת מתוך איראן אינטרנשיונל. לקריאת הכתבה המלאה.

2חמאס ופת"ח מגבשים תוכנית ליום שאחרי בעזה

"שני הפלגים הפלסטיניים העיקריים, חמאס ופת"ח, מגבשים תוכנית לשיקום עזה לאחר סיום הקרבות הגדולים", נכתב בוול סטריט ג'ורנל. "הרעיון המרכזי: אף אחד מהם לא יהיה אחראי. פקידים פלסטינים משני הפלגים, יריבים היסטוריים, הסכימו ליצור ועדה א-פוליטית של מומחים פלסטינים שאינם קשורים לאף אחד מהצדדים כדי לנהל את חלוקת סיוע ובנייה מחדש, אמרו בכירים פלסטינים וערבים אחרים". ההסכם הזה "מסיר מכשול פוטנציאלי אחד שעמד בפני התוכנית שבה דנו ארה"ב וישראל, להצבת ממשלה טכנוקרטית זמנית בעזה עד שתהיה יציבה מספיק לבחירות", נכתב. "יש להם הרבה יותר מקום ודחיפות לבסיס משותף עכשיו כדי לא להישאר בחוץ", אמר טאריק קני-שאווה, עמית למדיניות ב-Palestinian Policy Network, צוות חשיבה.

"חמאס פתוח לוועדה לא מפלגתית שתפקח על סיוע ושיקום, אמר בראיון חוסאם בדראן, חבר הלשכה המדינית של חמאס בדוחא. פת"ח שוקל גם את הרעיון הזה, אמרו גורמים מהארגון לשחרור פלסטין והרשות הפלסטינית, שבשליטת הפתח. 'ישנה סבירות להסכמה על גישה כזו', אמר בכיר ברשות הפלסטינית". עוד נכתב כי "התוכנית עומדת בפני אי ודאויות גדולות ותלויה בהסכם הפסקת אש בין חמאס וישראל. גם אם חמאס ופת"ח יתגברו על המחלוקות הממושכות ביניהם, לא ברור אם ישראל תאשר ועדה כזו. ישראל מתמקדת בחיסול חמאס, ואינה תומכת במעורבות הרשות הפלסטינית בשלטון בעזה לאחר הסכסוך".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת סאמר סד, בנואה פוקון. לקריאת הכתבה המלאה.

3פסגת G20 בברזיל תתקשה להטיל סנקציות נגד ישראל

בפגישת G20 הקרובה בריו דה ז'נרו ב-18-19 בנובמבר, נושא מרכזי אחד יהיה הפעולות הצבאיות הישראליות בעזה, אשר למעלה מ-50 מדינות, בראשות דרום אפריקה, תייגו כרצח עם בתיק שהוגש לבית הדין הבינלאומי של צדק (ICJ), נכתב באתר החדשות הברזילאי, ברזיל דה פאטו, בכתבה שכותרתה "הסנקציות על ישראל בגלל רצח העם בעזה הן אתגר בשביל G20 בברזיל". "נושא זה מהווה אתגר עיקרי עבור ברזיל, המחזיקה השנה בנשיאות ה-G20". נכתב כי "ה-G20 חלוק בדעתו כיצד להגיב למשבר. ברזיל אמנם התבטאה נגד ממשלתו של נתניהו, אך עומדת בפניה המשימה של תיאום תגובה קולקטיבית לאלימות". יש הרואים בתגובת ברזיל כלא מספקת, בהתחשב בפעולות הצבאיות המורחבות של ישראל לאחרונה בלבנון מאז ספטמבר, כמו גם בפעולות נגד סוריה ואיראן.

נכתב כי לדברי מוחמד נאדיר, פרופסור ליחסים בינלאומיים ולימודי מזרח תיכון באוניברסיטה פדרלית ליד סאו פאולו, "ה-G20 הוא הזדמנות עבור הנשיא לולה לקדם נושאים רלוונטיים לדרום הגלובלי ולחזק את תפקידו כמנהיג אזורי. 'ברזיל תשתמש במצע הזה כדי לתמוך ברפורמה במועצת הביטחון של האו"ם, לקדם את האינטרסים שלה. לולה שואף לבסס את עצמו כמנהיג המובהק של הדרום הגלובלי', אמר נאדיר. "עם זאת, הניצחון האחרון של טראמפ בבחירות בארה"ב עשוי להחליש את מעמדה של ברזיל ב-G20. הבטחת הקמפיין של טראמפ 'לסיים את המלחמה' בעזה צפויה להתרגם לתמיכה כספית וצבאית מוגברת בישראל, במטרה להבטיח ניצחון ישראלי באזור, שעלול להוביל לגירוש האוכלוסייה הפלסטינית מעזה", נכתב.

מתוך ברזיל דה פאטו, מאת לינדרו מליטו. לקריאת הכתבה המלאה.

4נורבגיה נלחמת באנטישמיות

"נורבגיה חשפה תוכניות להגביר את ההוצאות המוקצבות למלחמה באנטישמיות על רקע איומי טרור גוברים הקשורים למטרות יהודיות וישראליות", נכתב בבלומברג. "הצעדים המעודכנים של הממשלה להגנה על מיעוט של 1,500 היהודים במדינה המונה 5.6 מיליון בני אדם משקפים מצב שהוא 'חמור יותר משהיה זה זמן רב', אמר ראש הממשלה ג'ונאס גאהר סטור בנאום באוסלו ביום שני". נכתב כי "המאמצים יכללו מימון נוסף למרכזים יהודים וזכויות אדם, הכשרת המשטרה להתמודד עם פשעי שנאה ושליחת צעירים נורבגיים למסעות לימוד למחנות ריכוז ממלחמת העולם השנייה".

צוין כי בחודש שעבר, "שירות הביטחון של נורבגיה העלה את איום הטרור מבינוני לגבוה - בעקבות עליות דומות בשוודיה ודנמרק השכנות מאז השנה שעברה - תוך ציון המלחמה במזרח התיכון ואיומים מתגברים על מטרות יהודיות וישראליות. נורבגיה היא מהמעטות באירופה שהכירו רשמית במדינה פלסטינית. באפריל הושחת אתר קבר יהודי בטרונדהיים, העיר הרביעית בגודלה, כשמגני דוד נתלשו מהאדמה ונשברו". עוד צוין כי "תוכנית להילחם בדיבורי שטנה נגד מוסלמים אמורה להתפרסם בדצמבר, בעוד שצעדים למניעת אפליה של העם הסאמי הילידי אמורים להתפרסם בשנה הבאה".

"חברה שתתחיל לסבול הסתה נגד יהודים תסבול גם דברי שטנה נגד מוסלמים, נגד קווירים וקבוצות פגיעות אחרות, וזו חברה שאינה טובה לאף אחד", אמר סטור.

מתוך בלומברג, מאת היידי טקסדל סג'סט. לקריאת הכתבה המלאה.