הבורסה בת"א | סיקור שוטף

מגמה ירוקה בת"א: מדד הבנייה קופץ ב-2.7% רני צים מזנקת ב-12%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.1% • בחברת פעילים צופים כי למרות הירידות שנרשמו בשוק המקומי לאחר הכרזת הפסקת האש, המגמה תתהפך בקרוב • החגיגה של אל על מאיימת להסתיים, והמניה צנחה ב22% תוך שבוע • מחירי הביטקוין זינקו ביותר מ-30% מיום הבחירות בארה"ב, ואיזו מניה נהנתה מהמגמה? • וגם: איך שוקי המניות סגרו את חודש נובמבר?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

12:53

העליות בת"א ממשיכות. מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-1.6%. מדד הבנייה קופץ ב-2.7% ומדד הנדל"ן עולה ב-1.8%.

קרסו נדלן  דיווחה כי הכנסות החברה צמחו ברבעון השלישי של 2024 לעומת הרבעון המקביל אשתקד בכ-44% והסתכמו בכ-174.6 מיליון שקל, ובתשעת החודשים הראשונים צמחו ההכנסות לסך של כ-478.6 מיליון שקל, גידול של כ-36% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. ה-NOI של הנכסים המניבים צמח בכ-10% והסתכם ברבעון השלישי בכ-19.4 מיליון שקל, ובתשעת החודשים הראשונים צמח לכ- 55.1 מיליון שקל.

הרווח הגולמי ברבעון השלישי ממכירות מקרקעין, דירות ושירותיי בנייה, הסתכם לסך של כ-29 מיליוני שקל בשיעור רווחיות גולמית, של 20.6%. ברבעון השלישי של 2024, הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות צמח לכ- 13.4 מיליון שקל ברבעון ול- 92.3 מיליון שקל בתקופה. 

11:48

העליות בת"א מתחזקות. מדד ת"א 35 עולה ב-1.1% ות"א 90 קופץ ב-1.7%. בולט לחיוב מדד ת"א בנייה שמזנק ב-2.7%. גם ת"א רשתות שיווק מוסיף לערכו כ-1.9%.

בשוק החוב המקומי תשואות הפדיון על האג"ח הממשלתיות יורדות בחדות בשעה זו. התשואה ל-10 שנים יורדת ב-7 נקודות בסיס ועומדת על 4.46%. התשואה לשנתיים יורדת ב-11 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.2%.

מניית אורביט  בולטת לחיוב לאחר שהחברה, העוסקת בייצור ושיווק מוצרי אלקטרוניקה לתחומי התקשורת והתעופה, הודיעה הבוקר כי קיבלה הזמנה ממשרד הביטחון הישראלי לאספקת מערכות תקשורת מתקדמות בהיקף של כ- 9.8 מיליון דולר. עוד דוחח כי אספקת המערכות צפויה במהלך השנים 2025 - 2026.

10:45

מניית רני צים  מזנקת בכ-13% לאחר שדיווחה הבוקר כי קבוצת חג'ג'  תרכוש 25% ממניות רני צים מרכזי קניות לפי שווי של 520 מיליון שקל. 

על פי ההסכם, רני צים תקצה לקבוצת חג'ג' מניות המהוות כ-16.7% מהון החברה, ובמקביל תמכור קבוצת צים לקבוצת חג'ג 1% נוסף מהון החברה. סך התמורה על פי חלופה זו יסתכם בכ-116 מיליון שקל כשמתוכם כ-104 מיליון שקל יוזרמו אל קופת החברה. 

כמו כן, סוכם בין הצדדים, כי במידה והאסיפה הכללית של בעלי מניות צים לא תאשר את העיסקה, אז תתבצע עיסקה חלופית, בדרך של מכירת כ-16% ממניות צים על ידי קבוצת צים הפרטית לקבוצת חג'ג' תמורת כ-91 מיליון שקל.

במקביל, דווח כי צפויה קבוצת חג'ג' לרכוש מידי חברת בית הזהב כ-9% ממניות צים מרכזי קניות, אותן רכשה בית הזהב מקבוצת צים על פי ההסכם שנחתם בין שתי החברות בחודש ספטמבר האחרון.

לצד זאת, ביום חמישי האחרון קבוצת חג'ג'  דיווחה כי הכנסות החברה ברבעון הסתכמו בכ-115 מיליון שקל, כפול בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2023, אז הסתכמו ההכנסות בכ-55 מיליון שקל. גם הרווח הגולמי זינק והסתכם בתשעת החודשים הראשונים של השנה ב-123 מיליון שקל, לעומת 77 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים בשנת 2023. כמו כן שיעור הרווחיות הגולמית בקבוצה ממשיכה להיות גבוהה והיא נאמדת בכ-39% מתחילת השנה.

10:07

יום המסחר בת"א נפתח במגמה חיובית. מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.2%. בולט לחיוב מדד ת"א טכנולוגיה שעולה ב-0.8%.

בקרב מניות מדד ת"א 125 בולטות לחיוב מג'יק , לפידות קפיטל , נובה , מנורה מבטחים  ודמרי .

08:18

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות 

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית. ביום חמישי האחרון, הבורסה בתל אביב ננעלה בעיקר בירידות: מדד ת"א 35 איבד מערכו כ-0.7%, כאשר מדד ת"א 90 עלה קלות בכ-0.1%. בלטו לשלילה מדדי ת"א גז ונפט ומדד הבנקים, שירדו בכ-1.5% ובכ-1%, בהתאמה.

בדרך לשנה הטובה ביותר מאז 2021: נובמבר ירוק בקופות הגמל והפנסיה 

בשבוע החולף, נרשמה תנודתיות בבורסה המקומית כאשר הפסקת האש בין לבנון לישראל, שהוכרזה ביום שלישי ונכנסה לתוקף ברביעי לפנות בוקר, הביאה באופן מפתיע לירידות בבורסה בתל אביב. מדד ת"א 35 נותר ללא שינוי השבוע, מדד ת"א 90 עלה בשיעור של 2% ומדד SME-60 עלה בשיעור של 0.9%. בהסתכלות סקטוריאלית בלטו השבוע בעליות: מדד ת"א נדל"ן שעלה בכ-3.9%, מדד ת"א תקשורת וטכנולוגיית מידע שעלה בכ- 3.0% ומדד ת"א ביטוח שעלה בכ- 2.0%.

מנגד נרשמו ירידות שערים במדד ת"א גלובל-בלוטק שירד ב-0.8% ובמדד ת"א ביומד שהשיל מערכו כ-1.1%.

מי שבלטה לרעה השבוע הייתה לא אחרת מאשר אל על  שמנייתה צנחה ב-22% בשבוע החולף. הרווחים של אל על זינקו לשיא כל הזמנים בעקבות המלחמה, וכעת כשהמשקיעים רואים באופק את סיום הלחימה, ייתכן שהם מתמחרים שהחגיגה של אל על נגמרת.

אבל גם מגמות גלובליות חלחלו לבורסה המקומית, כששתי מניות בדיקות השבבים נובה  וקמטק  זינקו בכ-6% ביום חמישי. זאת, על רקע דיווח שארה"ב עשויה למתן את ההגבלות על מכירות ציוד שבבים לסין, וכן בעקבות דיווחים ספציפיים שלהן מהשבוע - קמטק על הזמנות חדשות ונובה על רכישת חברה ב-60 מיליון דולר.

בסיכום חודש נובמבר, מדד ת"א 35 עלה בכ-2.6% ות"א 90 הוסיף לערכו 7%. מדד הביטוח כבש את המקום הראשון בקרב המדדים הענפיים ועלה ב-9% ומיד אחריו מדד ת"א רשתות שיווק שהוסיף לערכו 8.4%. מדד ת"א בנקים 5 גם בלט לחיוב ועלה ב-7.7%. מנגד, מדד הביומד הציג ביצועים חלשים בנובמבר שהשיל מערכו 9.8%.

בקרב מניות מדד ת"א 125 מניית פרטנר הובילה את המגמה החיובית של חודש נובמבר וזינקה בכ-35%. מיגד אחריה בלטה לחיוב אלקטרה צריכה  שעלתה ב-23.4% ומלם תים  שעלתה החודש בכ-23.4%. מנגד, סאפיינס  בלטה בירידות של כ-30% בנובמבר וטבע  השילה מערכה כ-13%.

במחלקת המחקר של פעילים ניהול תיקי השקעות בשיתוף פרופ' ליאו ליידרמן מעריכים כי השוק המקומי כבר גילם תרחיש של הפסקת אש עוד לפני שנחתמה, וכעת יישומה ללא הפרות צפוי להועיל מאוד למשק ולשוק ההון. לדבריהם, מוקדם אמנם להעריך באיזו מידה חיזבאללה יקיים את ההסכם במלואו, אך ניתן להניח שלעת עתה חלה ירידה בסיכון להסלמה ולמלחמה כוללת. במקביל, הדיון על אפשרות להסכם הפסקת אש גם בעזה, תוך החזרת החטופים, יש בהם כדי לעורר ציפיות חיוביות יותר לגבי מצבנו מהשנה האחרונה, מציינים בפעילים, תוך הדגשה כי מדובר בהערכות ראשוניות המחייבות זהירות.

כאמור בפעילים מציינים שכבר בחודשיים האחרונים השוק גילם בהדרגה תרחיש של הסכם הפסקת אש בצפון: מדד ת"א 125 עלה ב-18% לעומת 4% עד אמצע ספטמבר, התשואה לפדיון של אג"ח ממשלת ישראל ל-10 שנים ירדה והשקל התחזק. לדבריהם איתותים חיוביים לגבי החוסן של שוק ההון והמשק בישראל, עשויים להשפיע על הגישה של משקיעים גלובליים וחברות דירוג האשראי.

בתוך כך, חברת פיץ' פרסמה בחמישי הודעת עדכון לדירוג האשראי של מדינת ישראל, לפיה "הפסקת האש עם חיזבאללה עשויה להפחית את הלחץ על דירוג ישראל". זאת לאחר שבאוגוסט האחרון הורידה פיץ' את דירוג האשראי של ישראל מ-A+ לרמה של A, תוך קביעת תחזית שלילית.

גם חברת דירוג האשראי מודי'ס פרסמה בחמישי הודעת עדכון על פרופיל דירוג האשראי של ישראל: "הפסקת האש של ישראל וחיזבאללה מצמצמת מקור אחד של סיכון גאו-פוליטי, אחרים נותרו בעינם". חברת הדירוג כתבה כי "במידה שהסכם זה יהפוך להפוגה מתמשכת, הוא יפחית מקור משמעותי של סיכון גאו-פוליטי עבור שתי המדינות ולכן מהווה התפתחות חיובית". 

שוקי המניות בארה"ב סיימו את החודש בעליות חזקות: דאו ג'ונס עלה ב-1.4% השבוע, וסיים את נובמבר עם עלייה כוללת של 7.5%. S&P 500 ונאסד"ק רשמו עלייה שבועית של 1.1%, כשהם מסיימים את החודש בעליות של יותר מ-5% ו-6%, בהתאמה. עם העליות הללו, דאו ג'ונס ו-S&P 500 רשמו את החודש הטוב ביותר שלהם בשנת 2024. מעל כולם היה מדד המניות הקטנות, מדד ראסל 2000 שזינק בכ-9%. 

מניית טסלה  זינקה ב-33% החודש על רקע העליות שלאחר הבחירות לנשיאות וסגרה את החודש הטוב ביותר זה כמעט שנתיים. כזכור, אלון מאסק, מנכ"ל החברה שהתעשר החודש בכ-70 מיליארד דולר, היה תומך בולט ותורם משמעותי לנשיא הנבחר השנה. טראמפ מינה לאחרונה את מאסק לתפקיד מרכזי בהובלת "מחלקת היעילות הממשלתית", יחד עם ויווק ראמסוואמי, שהיה מועמד רפובליקני לנשיאות.

ברוח באלק פריידיי, מניית וולמארט  עלתה ביום שישי לשיא כל הזמנים. ענקית הקמעונאות שהונפקה בוול סטריט לפני 52 שנה, עלתה ב-13% בנובמבר וב-75% מתחילת השנה. 

מנייה נוספת שננעלה בשיא היום היא ברקשייר האת'ווי   , מניות Class A של החבה ננעלו ב-724 אלף דולר למניה, מעל שיא הסגירה הקודם של  718,520 שנקבע גם הוא  השבוע. בסך הכל בנובמבר עלתה ברקשייר בכ-6% בדומה ל-S&P 500, אבל זינקה ביותר מ-33% מתחילת השנה ועקפה את S&P 500, שעלה על 26%.

סולאראדג'  זינקה בשישי במעל 6% והשלימה קפיצה של כ-50% בשבוע. בשבוע שעבר הודיעה החברה על צעד התייעלות משמעותי כשסגרה את חטיבת אחסון האנרגיה שלה, המבוססת על חברת Kokam הקוריאנית, אותה רכשה סולאראדג' לפני שש שנים תמורת 88 מיליון דולר. סגירת הפעילות תשפיע על כ-500 עובדים (כ-12% מכוח האדם שלה), רובם בקוריאה, במפעל "סלע 2" שנקרא על-שם מייסד ומנכ"ל החברה בעבר, גיא סלע ז"ל. המהלך לא ישפיע על עובדים בישראל.

נזכיר כי החברה ביצעה שני סבבי פיטורים השנה, במהלכם קוצצו 1,300 עובדים, מתוכם 750 בישראל. החברה תכיר בעלויות לפני מס של 81-99 מיליון דולר בגין הפסקת הפעילות ברבעון 4 השנה ורבעון 1 של 2025. תשלומים עתידיים במזומן הנוגעים לסגירה יהיו בסך 38-46 מיליון דולר, בעיקר פיצויי פיטורים. 

מחירי הביטקוין זינקו ביותר מ-30% מאז יום הבחירות והנהנית הגדולה היא מניית מיקרו-סטרטג'י  שזינקה ב-50% החודש. חברת התוכנה שהפכה ל"רוכשת ביטקוין" בשנת 2020, מחזיקה כיום בכ-36 מיליארד דולר מטבעות ביטקוין. בעצם המנייה הפכה עבור משקיעים רבים לאלטרנטיבה פופולרית להשקעה בביטקוין עצמו, כשהם מוכנים לשלם פרמיה על כך.

הביטקוין קרוב ל-100 אלף דולר והחלטה אחת של ממשלת ארה"ב יכולה לסחרר אותו 

בארה"ב יפורסמו בשבוע הקרוב דוחות כספיים של חברות ששנת הכספים שלהן שונה מהשנה הקלנדרית, בהן חברת אבטחת הסייבר Zscaler, חברת התוכנה Salesforce, הבנקים הקנדיים רויאל בנק אוף קנדה ו-Bank of Nova Scotia וכן חברת האופנה Lululemon.

2. שוקי האג"ח

המסחר באיגרות חוב התנהל במגמה חיובית מתונה ביום חמישי, עם עליות קלות במדדי התל גוב של האג"ח הממשלתיות והתל בונד של האג"ח הקונצרניות.

בשוק איגרות החוב הממשלתיות נרשמו השבוע עליות שערים הן באפיק השקלי והן באפיק הצמוד. אגרות החוב הממשלתיות השיקליות עלו בשיעור של 0.6% ואיגרות החוב הממשלתיות הצמודות עלו בשיעור של 0.7%. בשוק אגרות החוב הקונצרניות נרשמה מגמה מעורבת - מדד תל בונד צמודות ירד בשיעור של 0.3%-, ומדד תל בונד שקלי עלה בשיעור של 0.2%.

התשואה לפידיון של אג"ח ממשלתיות שקליות בישראל ל-10 שנים ירדה ועמדה על כ-4.5%. זאת בדומה לתשואה לפידיון של אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים שירדה השבוע ל-4.2%.

בסקירתו השבועית כתב אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב, כי גוברת השפעת המשקיעים הפיננסים על שוק האג"ח הממשלתיות האמריקאיות. מדובר בעיקר בקרנות גידור זרות, שנוטות להיות ממונפות ובעלות אופק השקעה קצר. לדבריו, הדבר מגדיל את הסיכון בשוק, במיוחד בתקופות התנודתיות.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

בשוק המט"ח, השקל התחזק ביום שישי. ברמה השבועית השקל התחזק על רקע חתימת הסכם הפסקת האש: הדולר ירד בכ-2% ביחס לשקל השבוע, וב-1.7% בנובמבר. בהסתכלות מתחילת 2024, הדולר התחזק ביחס לשקל ב-0.9%, ואילו האירו נחלש לעומת השקל בכ-3.5%.

מחירי הזהב והכסף רשמו את הירידות החודשיות הגדולות ביותר שלהם השנה ביום שישי האחרון. הזהב ירד בכ-2% בנובמבר, מה שצפוי להפוך את החודש לגרוע ביותר עבור המתכת מאז ספטמבר 2023, שבו נפל הזהב ביותר מ-5%. הכסף ירד ביותר מ-4% בנובמבר ורשם את ההפסד החודשי הגדול ביותר עבור הכסף מאז דצמבר 2023, שבו נפל ביותר מ-6%. במקביל לקרן הסל הממוקדת במניות כריית זהב (VanEck Gold Miners ETF) היה זה החודש הגרוע מתחילת השנה עם ירידה של 6.5%, בינואר השילה הקרן 10%. 

4. מאקרו

נתוני מאקרו שיפורסמו בשבוע הקרוב כוללים שורה של מדדים ודוחות משמעותיים בארה"ב, בין היתר מדדי מנהלי הרכש בתעשייה ובשירותים לחודש נובמבר ודוח התעסוקה (JOLTS) לאוקטובר, המאזן המסחרי לחודש אוקטובר (ההפרש בין היצוא ליבוא) וכן נתוני אבטלה. בישראל יתפרסמו בין היתר נתוני כניסות ויציאות מישראל לנובמבר, יצוא שירותים לספטמבר, שכר ממוצע ברוטו לשכיר בספטמבר וסקר הערכת המגמות בעסקים לנובמבר.

פול מרינו סמנכ"ל הכנסות ב-Themes ETFs, מתייחס לדוח התעסוקה שצפוי להתפרסם השבוע בארה"ב: "באוקטובר דוח התעסוקה הצביע על תוספת של 12 אלף משרות בלבד, לעומת 233 אלף בספטמבר. הירידה באוקטובר מיוחסת לסופות ההוריקן, ששיבשו את שוק העבודה, ובנובמבר מזג האוויר כבר לא היווה השפעה ממשית.

"עם זאת, הצפי הוא כי ההשפעות המתמשכות של סופות ההוריקן, כמו גם השביתות בנמלים, הכבידו על שוק העבודה, וההערכה היא כי בנובמבר נוספו רק 108 אלף משרות למשק האמריקאי. מגמות התעסוקה הפכו לשיקול מכריע עבור הבנק הפדרלי במדיניות הריבית. אם המספר יהיה נמוך ציפיות הריבית שוב עשויות לעלות. אם נראה מספר גבוה, השוק עשוי שוב להיבהל ולתמחר סבירות נמוכה יותר להורדות ריבית".

5. תחזית

ויולטה טודורובה אנליסטית מחקר בחברת ההשקעות הבינלאומית Leverage Shares מסבירה כי השוק למד להתמודד עם מכסי מגן, ולא מתרגש מאיומי טראמפ:

"השוק הפיננסי שוב מיטלטל בעקבות שינויים בתחזיות האינפלציה והריבית. גם סיכומי ישיבת הפד שיקפו מחלוקת באשר לכיוון המדיניות, והדבר מלמד כי הבנק ינקוט עמדה זהירה מכפי שצפו. מדד מחירי ההוצאה הצרכנית (PCE) הצביע על עלייה של 0.1% במדד הליבה, בהתאם לציפיות, אינדיקציה לכך שהאינפלציה אמנם בכיוון הנכון .

"השוק מתמחר כרגע סבירות של 68.2% להפחתת ריבית של רבע אחוז בדצמבר. ניכר שתחזיות הריבית והאינפלציה מאוד רגישות לנתונים חדשים, שמשנים במהרה את ציפיות השוק. לאור העובדה כי האינפלציה מעל ליעד של 2%, בשוק חוששים לגבי ההשפעה של מכסי מגן או תמריצים פיסקאליים על הסביבה האינפלציונית.

"עם זאת, לפי שעה התגובה בשוק לאיומי המכסים של טראמפ מתונה למדי. המשק האמריקאי למד כיצד להתמודד עם מדיניות המגן של טראמפ ב-2018-2019 ולמתן את הסיכונים הכרוכים בה. גם תחת מכסי המגן הקודמים, המגזר העסקי ידע להמשיך ולצמוח. בשוק גם מצפים למדיניות יותר תומכת עסקים מצדו של טראמפ, ובכלל זה הורדות מיסים לחברות - דבר שגם כן ימתיק כל נזק שלילי מהמכסים. כמו כן, עדיין לא ברור עד כמה איומיו של טראמפ הם חלק ממנוף לחץ במשא או מתן או חלק מהותי במדיניות לאורך זמן".