אם יש חברות שפעילותן קשורה בקשר ישיר למלחמת חרבות ברזל, הרי שמדובר בחברות מוצרי הבנייה - יצרניות ומשווקות של צבע, בלוקים, חלונות, דלתות, כלים סניטריים ומוצרי אינסטלציה. בעקבות פרוץ המלחמה והשבתת אתרי הבנייה בישראל כמעט לחלוטין, נאלצו חברות המוצרים לבית, שנמצאות בהמשך השרשרת, להתמודד עם שחיקה גדולה בהכנסות וברווחים במחצית הראשונה של 2024. שלוש מהן אף החליפו מנכ"ל במהלך התקופה ובאחת (חברת חמת) אף פוטרו 40 עובדים. הדבר גם בא לידי ביטוי במניותיהן, שצללו במהלך התקופה.
● הדולר נחלש מול השקל ואלה בשורות רעות לחוסכים במסלולי S&P
● לבתי ההשקעות הגדולים יש תחזית אימים לוול סטריט. אז למה ההמלצה היא עדיין לרכוש מניות?
"אין חולק על כך שמצב שוק הבנייה בישראל קשה", אמר לגלובס רק לפני חודשים ספורים צורי דבוש, יו"ר ובעל השליטה ביצרנית החלונות ומוצרי האלומיניום קליל תעשיות. "מדובר בתגובת שרשרת של מחסור חמור בעובדים לענף. חסרים כיום 120 אלף פועלים, רובם מיו"ש, שלא נכנסים לעבודה בארץ. עד שלא יפתרו את ה'חור' הזה, שוק הבנייה יהיה בבעיה, והמדינה, לפי איך שאני רואה, מדמיינת שהדבר הזה ייפתר מעצמו".
אלא שבחודשים האחרונים התרחש מהפך בפעילות החברות וגם במניותיהן, שהשלימו זינוק של עשרות אחוזים בחודשים האחרונים. אמנם חלקן לא חזרו לרמות שבהן נסחרו בשנת 2022, טרום העלאות הריבית החדות, ועדיין מדובר בהיפוך מגמה. כך, זינקה בשלושת החודשים האחרונים מניית חמת (כלים סניטריים, ברזים, מוצרי אינסטלציה וקרמיקה) ב-42%; מניית קליל תעשיות (פרופילים ומוצרי אלומיניום) עלתה ב-45%, מניית אינרום (בלוקים, צבע, אינסטלציה, איטום ועוד) הוסיפה 49% ואילו יצרנית הדלתות רב בריח טסה בכ-55%. בסיכום חצי השנה האחרונה, חמת עלתה ב-56%, קליל ב-39%, אינרום ב-71% ורב בריח בכ-21%.
המגמה החיובית, שקיבלה רוח גבית מההסדרה בצפון, נובעת מההנחה שחברות מוצרי הבנייה עומדות בפני עלייה ניכרת בפעילותן על רקע שיקום הבתים שנפגעו במלחמה לצד העלייה במכירות הבתים בישראל. האופטימיות משתקפת בדוחות הכספיים לרבעון השלישי שפורסמו לאחרונה. בדוחות רב בריח נכתב כי "החברה מזהה המשך מגמת התאוששות בתחום הבנייה גם ברבעון השלישי בכל הנוגע לדרישות לאספקת מוצרי החברה. זאת, בעקבות המשך פתיחת אתרי הבנייה בארץ ומתן היתרים לכניסת עובדים זרים לעבודה בענפי הבנייה, וגידול בביקוש למוצרי מיגון בצפון הארץ והתחלת הליכי בנייה של פרויקט התקומה בדרום הארץ".
שמואל דונרשטיין, בעל השליטה ומנכ"ל רב בריח מציין בשיחה עם גלובס כי המגמה מורגשת היטב ברבעון הרביעי "בכל חודש אנחנו רואים את השיפור ממשיך, ומקווים שענף הבנייה יחזור לרמות הפעילות שקדמו למלחמה באופן שיגדיל את הביקושים למוצרי החברה. רואים את החזרה ההדרגתית של ביקושים בעקבות חזרת חלק מכוחות המילואים לביתם ואת התחלת שיקום האזורים הפגועים בצפון הארץ ובדרומה".
מניית קליל: זינקה 30% בשבועיים בלבד
גם בדוחות אינרום לרבעון השלישי נכתב כי "מורגשת התמתנות בעוצמת השפעת המלחמה ביחד עם חזרתה של החברה הבת נירלט לפעילות שוטפת וקצב גידול ניכר שמציגה ברבעונים האחרונים, בזכות פעולותיה והחלופות שהעמידה למפעל שנפגע קשה בפרוץ המלחמה".
אינרום מפעילה באמצעות החברה הבת, נירלט, מפעל לייצור צבעים בקיבוץ ניר עוז ופועלת גם באמצעות חברת איטונג שמספקת חומרי גלם לבנייה, מוצרי גמר לבנייה (מיסטר פיקס) ומערכות אינסטלציה.
מנגד, אצל קליל תעשיות, שפועלת בכרמיאל, השיפור מורגש בינתיים בעיקר במניה, שזינקה 30% בשבועיים. בעל השליטה ויו"ר החברה, צורי דבוש, אמר בשבוע שעבר לגלובס כי "אנחנו עוד לא מרגישים את ההתאוששות. כרגע מדינת ישראל עדיין מונעת את הגעתם של כ-90 אלף פועלים פלסטינים מיהודה ושומרון להיכנס לישראל, כך שזה מעכב התחלות בנייה וגם סיומי בנייה".
את הזינוק במניית החברה, שהתרחש בעיקרו לאחר הסכם הפסקת האש בצפון בשלהי נובמבר, הוא הסביר: "מחיר מניה הוא אינדיקטור כלפי העתיד ולא ההווה. אנשים מבינים שהמלחמה כנראה לקראת סיום. מי שיהנה מסיומה, בצורה המירבית, זה גם מי שנפגע הכי הרבה - סקטור הבנייה".
בני ברון הרוויח 150 מיליון שקל באינרום
כדי לראות את השיפור בתוצאות לרבעון השלישי, החברות הסבו את תשומת לב המשקיעים להשוואה לרבעונים הקודמים של השנה הנוכחית, ולא לתקופה המקבילה אשתקד - טרם פרצה המלחמה. ואכן, בהשוואה לרבעון השלישי של 2023 ניכרת אצל ארבע החברות ירידה של 8%-11% בהכנסות ונפילה של עשרות אחוזים ברווח. יוצאת הדופן היחידה היא אינרום, שרשמה יציבות בהכנסות ושיפור ברווח, אך זאת כיוון שרכשה את חברת אלומלייט, העוסקת בפתרונות והנדסת תבניות ליציקות בטון בבנייה ואיחדה את תוצאותיה.
ביחס לרבעון השני של השנה הנוכחית, התמונה חיובית הרבה יותר. במקרה של אינרום ההכנסות גדלו ב-33% לסכום של 342 מיליון שקל והרווח כמעט הוכפל ל-41 מיליון שקל. אצל קליל ההכנסות גדלו גם כן ב-34% ל-91 מיליון שקל והרווח זינק פי 3 ל-4.8 מיליון שקל, אצל חמת ההכנסות עלו ב-21% ל-248 מיליון שקל והיא עברה לרווח של 4.8 מיליון שקל לעומת הפסד ברבעון השני. אצל רב בריח ההכנסות עלו ב-11% ל-177 מיליון שקל וההפסד הצטמק ל-8.5 מיליון שקל לעומת הפסד של 20 מיליון שקל ברבעון השני.
המניות כאמור הגיבו בחיוב. במקרה של אינרום המניה אף חזרה להיסחר ברמות של שנת 2022. המרוויח המרכזי מכך הוא בעל המניות הגדול בחברה, בני ברון, שרכש לפני כשלושה חודשים 21% ממניות אינרום מידי גופים מוסדיים תמורת 370 מיליון שקל. נכון להיום הוא מורווח כ-150 מיליון שקל "על הנייר" בהשקעתו.
גם צורי דבוש, בעל השליטה בקליל (67%) יכול להיות מרוצה כאשר שווי החזקותיו בחברה עלה ל-413 מיליון שקל, בדומה ל-2022. במקרה של יואב גולן (חמת, 54%) שווי המניות שלו עומד על 326 מיליון שקל, עדיין רחוק מזה של אותם ימים ואצל שמואל דונרשטיין (רב בריח, 56%) שווי ההחזקה עומד על 193 מיליון שקל - עדיין נמוך ב-45% מהשווי בהנפקת החברה ב-2021.
"המניות זינקו, אבל הן לא מאוד יקרות"
האם למניות מוצרי הבנייה יש עוד לאן לעלות? "אין ספק שסיום המלחמה והצפי להתאוששות בענף הבנייה והשיפוצים תרם משמעותית לשיפור בסנטימנט המשקיעים שהוביל לעליות חדות במניות הסקטור", אומר איליה פיינר, אנליסט בלידר שוקי הון. עם זאת הוא חושש כי "השיפור בתוצאות החברות תלוי במידה רבה בחזרה של העובדים לענף וכל עוד לא יימצא לכך פתרון ההתאוששות תהיה איטית".
מנגד, שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי בפיוניר ניהול הון, אומר כי "החברות הללו נסחרו היסטורית בתמחור של מכפיל רווח 8-9. המכפיל הנוכחי שלהן הוא באזור 12. לכאורה, ב-20%-30% מעבר לשווי ההוגן בעולם רגיל".
עם זאת לדעתו גם עכשיו המניות "לא מאוד יקרות כי ברור שהרווח והמכירות יגדלו עם שיקום הצפון. יש כאן הזדמנות שעדיין שווה להסתכל עליה כי ברור שיהיה גידול בביקושים ומדובר בחברות תזרימיות, יצרניות ויציבות. לכן עדיין אפשר לקנות אותן ומי שקנה לא צריך למכור. אם הן יעלו עוד 20% המחיר כבר יהיה פחות אטרקטיבי והפוטנציאל ימוצה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.