שנת 2024 צפויה להסתיים עם תשואה מרשימה שהניב שוק המניות בת"א, ובמיוחד למי שמיקדו את השקעותיהם במניות של גופים פיננסיים וחברות בנייה למגורים. כך, בעוד שמדד הדגל המקומי ת"א 35 הציג מתחילת השנה עלייה של 27%, טיפס מדד הבנקים בכ־39%, מדד ת"א בנייה קפץ ב־49% ומדד ת"א ביטוח זינק בלא פחות מ־59%.
● שאלות ותשובות | לאחר הזינוק שרשמו מניות הרכב והמסחר הסיניות: האם מדובר בהזדמנות השקעה?
● מנהל ההשקעות מוול סטריט שצופה "תיקון בשוק וחזרה לסביבת תמחור הגיונית יותר"
לקראת סיום השנה המצוינת למשקיעים, מצביעה תחזית של כלכלני מידרוג על כך ששלושת הסקטורים האלה עלולים להיתקל באתגרים משמעותיים במהלך השנה הבאה. התחזית של חברת הדירוג גובשה תחת ההנחה שההשפעה הכלכלית הישירה של המלחמה תמשיך להיות משמעותית גם בתחילת 2025, ושההתאוששות ההדרגתית בפעילות המשק תידחה למחצית השנייה של השנה הבאה.
ייזום נדל"ן למגורים: הענף לקראת זעזוע?
תחזית מידרוג לענף הייזום למגורים כוללת "אתגרים משמעותיים", כתוצאה ממחסור בכוח אדם בענף הבנייה והתייקרות העלויות לרבות הוצאות המימון, שישחקו להערכת הכלכלנים את רווחיות היזמים. במידרוג מציינים שהימשכות המלחמה החזירה את רוכשי הדירות למשרדי המכירות ובמידה פחותה גם לשוק היד השנייה, אחרי קיפאון בתחילת המלחמה, וזאת לאחר חולשה לפני המלחמה שנבעה מהעלאת הריבית.
לדבריהם זוהי בשורה חיובית ליזמי הנדל"ן, על רקע הריבית הגבוהה שמכבידה על הרווחיות. אולם, מוסיפים במידרוג, הגדלת המכירות גובה גם מחיר כבד של תנאי התשלום המקלים שניתנים לרוכשים במשרדי המכירות (מבצעי ה־80\20 ודומיהם של תשלום רוב התמורה רק עם מסירת הדירה, ו/או העמדת "הלוואת קבלן" עם מימון יקר למרכיב הריבית).
"שילוב של מימון לרוכשי הדירות יחד עם התארכות משך הפרויקטים, יוצר עומס תזרימי כבד על יזמים. הם נדרשו להגדיל את צריכת האשראי לתקופה ארוכה יותר ולשאת בעלויות מימון גבוהות יותר, דבר שמשפיע לשלילה על סיכון האשראי בענף", מזהירים כלכלני מידרוג.
הם מוסיפים בין האיומים המשמעותיים על סיכון האשראי בענף את מחירי הדירות הגבוהים, שמהווים איום מתמשך על הביקוש בענף ועל חוסנו, שכן המשך עליית המחירים מקשה על היכולת לרכוש דירה, בייחוד לנוכח החשש מגזירות כלכליות והאטה בעקבות המלחמה; מגבלת העובדים בענף שמאריכה את חודשי הבנייה - הארכת תקופת הפרויקטים מאיימת לייצר מחנק תזרימי עבור יזמים קטנים ובינוניים, בשל צריכת אשראי מתמשכת בריבית גבוהה, בפרט בהתחשב במימון רוכשי הדירות; והימשכות המלחמה שמעלה את סיכון האינפלציה, "כשבתרחיש שלילי שבו האינפלציה מוסיפה לעלות, יעלה החשש לעלייה בריבית, ומפני זעזוע בענף הנדל"ן למגורים".
בין הגורמים הממתנים בענף: יציבות המערכת הבנקאית ונכונותה לתמוך ביציבות הענף; ביקוש יציב יחסית לדירות מגורים המגובה בקצב צמיחת משקי הבית בישראל ושיעור אבטלה שעודנו נמוך.
בנקים: עלייה בסיכון הלווים
במידרוג סבורים שהפרופיל הפיננסי של המערכת הבנקאית, כשנה לאחר פרוץ המלחמה, נותר חזק ויציב, עם מדדי סיכון נמוכים בתיק האשראי, רווחיות שיא וכרית הונית משמעותית - בעלת קיבולת טובה לספיגת הפסדים בתרחישי קיצון. כלכלני חברת הדירוג מציינים ש־2024 (כמו 2023) התאפיינה ברווחיות שיא במערכת הבנקאית, ויחס היעילות התפעולית הוסיף להשתפר.
עם זאת, השלכות המלחמה עלולות להערכת מידרוג לפגוע באיכות הנכסים במערכת הבנקאית, "בשל עלייה בסיכון הלווים - משקי בית ועסקים כאחד, כאשר הלחצים הללו צפויים להוביל להערכתנו לעלייה בהיקף ובשיעור החובות הבעייתיים וכן בשיעור ההוצאות להפסדי אשראי, ולגרום לשחיקה מסוימת ברווחיות.
"בד בבד, אנו מעריכים כי תחול הרעה בסיכון הלווים במערכת הפיננסית, לרבות במערכת הבנקאית, כאשר הסיוע הממשלתי למשקי הבית ולעסקים יצומצם".
עוד מציינים במידרוג כי על רקע המלחמה והשלכותיה על כלכלת ישראל, שלוש סוכנויות הדירוג הבינלאומיות הורידו את דירוגי האשראי של מדינת ישראל והציבו אופק שלילי", מזכירים כלכלני מידרוג.
"כתוצאה מכך, גם דירוגי האשראי הבינלאומיים של הבנקים הושפעו לשלילה ופגעו, במידה מסוימת, בהקצאות ההון ובהלימות ההון במערכת הבנקאית". בינתיים לפחות, במידרוג סבורים שפרופיל הנזילות במערכת חזק ותומך בגמישות העסקית, וצופה שיחסי הלימות ההון ימשיכו להיות מעל היחס הנדרש ויתמכו בגמישות הפיננסית של המערכת הבנקאית גם במהלך 2025.
ביטוח: קושי מול מבטחי המשנה
להערכת מידרוג, אתגרים מאקרו כלכליים ולחץ תחרותי, לצד יישומו לראשונה של תקן חשבונאי (IFRS 17), ישפיעו על פוטנציאל הרווחיות בענף הביטוח בשנת 2025. "זאת בשעה שבשל התארכות המלחמה, אנו עדים לקושי הולך וגובר בהעברת הסיכון הביטוחי למבטחי משנה".
הכלכלנים מפרטים כי להערכתם ענף הביטוח ימשיך ב־2025 להיות חשוף לעומס רגולטורי, המעודד תחרות ומייצר עלויות נוספות, לצד התמודדות עם השלכות המלחמה ומדיניות מוניטרית מרסנת. זו מאופיינת ברמות אינפלציה וריבית גבוהות יחסית לשנים האחרונות, הפוגעות בפעילות הכלכלית ובתשואות שוקי ההון. אלו צפויים להערכתם להעיב על ענף הביטוח, ובפרט על פוטנציאל ייצור הרווחים ויכולת בניית הכרית ההונית מרווחים שוטפים.
לפי כלכלני מידרוג, הענף חשוף ישירות להשפעות המלחמה על הפעילות הכלכלית במשק באמצעות מספר מוקדי סיכון מרכזיים, בהם שיפוי בגין אובדן הכנסות ופגיעה בהשקעות הנוסטרו באמצעות חשיפה לשוקי ההון.
"כשנה לאחר פרוץ המלחמה, נראה כי השלכותיה על הענף מתונות יחסית", כותבים במידרוג ומוסיפים כי לא ניתן להעריך כעת את היקף השפעתה המלאה על הענף.
"בד בבד, בשל התארכות המלחמה אנו עדים לקושי הולך וגובר בהעברת הסיכון הביטוחי למבטחי משנה, אשר כתוצאה מהמלחמה מחריגים חשיפה לנזקי טרור ומלחמה, לצד העלאת פרמיות והקשחת תנאים. להערכתנו, ככל שהמלחמה תימשך, מבטחי המשנה עלולים לצמצם נוכחות בשוק המקומי, באופן שעלול לפגוע בחברות בענף בהתממשות אירועי קיצון".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.