בתום ישיבה בת יומיים החליטו חברי ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב, כצפוי, על הורדת הריבית בארה"ב בפעם השלישית ברציפות ושוב בשיעור של 0.25% לרמה של 4.5%.
● שבר 57 שיאים השנה: המדד האמריקאי שהיכה את כל התחזיות
● WSJ | ההשקעות הראשונות שהפכו את באפט לאורקל: האם ייתכנו עוד הזדמנויות כאלו?
הורדת הריבית היום באה לאחר הורדת ריבית חדה (0.5%) בספטמבר שהייתה הראשונה מאז מרץ 2020 ואחריה בנובמבר ב-0.25% נוספים, ובסך הכל ירדה הריבית ב-1% בשלושת החודשים האחרונים.
קדם לה גל בן 11 העלאות הריבית שהחל במרץ 2022 והיה החד והמהיר ביותר בהיסטוריה - מרמה של 0% עד 5.25%-5.5% שנקבעה ביולי 2023, הרמה הכי גבוהה בארה"ב מזה 23 שנה. באוגוסט האחרון בישר יו"ר הבנק ג'רום פאוול על שינוי כיוון מוניטרי כשאמר במהלך כנס הנגידים בג'קסון הול ש"הגיע הזמן לבחון מחדש את המדיניות המוניטרית", כך עשה בספטמבר, בנובמבר וכך היום.
תחזיות: האינפלציה תעלה והתוצר יקטן
בהודעת הפד הוצג גם ה"דוט פלוט" שמציג את תחזיות הריבית של חברי הוועדה הבודדים, וזה הצביע על כך שהבכירים צופים שהריבית תרד ל-3.9% עד סוף 2025. משמעות הדבר היא טווח יעד של 3.75%-4%, או שתי הורדות ריבית בלבד. בפגישה בספטמבר, הפד חזה ארבע הפחתות של רבע-אחוז בשנת 2025, כלומר הפחתה כוללת של 1%. גם לגבי שנת 2026 צופים בפד שתי הורדות ריבית שיביאו את הריבית אל 3.4%.
התחזית המעודכנת משקפת שינוי בגישה של הוועדה לתחזיות הריבית ארוכות הטווח. שינוי זה מעיד על גישה זהירה יותר להקלה במדיניות המוניטרית לנוכח תנאי הכלכלה. פיזור הדעות משקף חילוקי דעות בין מקבלי ההחלטות, המושפעים ממגמות האינפלציה, חוזק שוק העבודה ומצב הכלכלה הכללי. דבריו של יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, בוועידת DealBook בניו יורק, סיפקו את האופן שבו הבנק המרכזי מנסה לאזן בין ניהול האינפלציה לבין תמיכה בצמיחה בת-קיימא.
ההפחתה התרחשה למרות שהוועדה העלתה את תחזית הצמיחה השנתית של התוצר המקומי הגולמי (GDP) ל-2.5%, חצי נקודת אחוז יותר מהתחזית בספטמבר. עם זאת, בשנים הבאות, הבכירים צופים שהצמיחה בתמ"ג תאט לרמה ארוכת הטווח של 1.8%.
שינויים נוספים בתחזית הכלכלית של הוועדה כוללים ירידה בשיעור האבטלה לשנת 2024 ל-4.2%, עלייה באינפלציה (PCE) ל-2.4% והאינפלציה הבסיסית (ללא מזון ודלק) צפויה להגיע ל-2.8% ב-2025 ול-2.9% ב-2026. גם תחזיות אלה גבוהות מעט מהתחזיות בספטמבר ונמצאות מעל יעד האינפלציה של הפדרל ריזרב, שעומד על 2%.
פאוול: זה הצעד הנכון
יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, אמר במסיבת עיתונאים ש"היום הייתה החלטה מורכבת יותר, אך הגענו למסקנה שזה היה הצעד הנכון". פאוול ציין שההחלטה התקבלה מתוך מטרה לקדם את השגת שני היעדים המרכזיים של הפדרל ריזרב - יציבות מחירים ותעסוקה מרבית.
"עם ההחלטה של היום, הורדנו את הריבית המוניטרית שלנו באחוז מלא מהשיא שלה, ומדיניותנו כעת הרבה פחות מגבילה" אמר, "לכן אנו יכולים להיות זהירים יותר בעת שנשקול התאמות נוספות לריבית המוניטרית שלנו".
פאוול הוסיף: "אנו עדיין רואים עצמנו במסלול להפחתת הריבית ב-2025" והדגיש כי הפד יצטרך לראות התקדמות נוספת בתחום האינפלציה וחוזקה של שוק העבודה. הוא גם ציין כי העלאת ריבית בשנת 2025 היא "לא תרחיש סביר".
בהצהרה שפורסמה על ידי ועדת השוק הפתוח של הפד (FOMC), נאמר: "בעת בחינת היקף ותזמון התאמות נוספות לטווח היעד של הריבית, הוועדה תבחן בקפידה נתונים נכנסים, תחזיות משתנות, ואת האיזון בין הסיכונים."
האם טראמפ יטרוף את כל הקלפים?
אלכס זבז’ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב לא מתרשם מהתחזיות של הפד. "אין טעם לחפש תשובות בתחזיות של הפד. הנעלם הגדול הוא הרפורמות הצפויות של הממשל החדש. בשלב זה הפד לא יתחשב בתחזיות מכיוון שאין לו מידע על היקף ועיתוי של הצעדים המתוכננים. אנחנו מעריכים שבשנה הקרובה לרפורמות לממשל חדש תהיה השפעה שלילית על הצמיחה והשפעה מוגבלת על האינפלציה".
פאוול, מצידו הודה שמוקדם מדי לקבוע כיצד המדיניות הכלכלית המוצעת של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ תשפיע על הכלכלה וכיצד היא עשויה להשפיע על החלטות המדיניות של הבנק המרכזי. "כרגע, זה מאוד מוקדם להסיק מסקנות כלשהן. איננו יודעים איזה מכסים יוטלו, מאילו מדינות, לכמה זמן ובאיזה היקף", אמר, "אנחנו צריכים לקחת את הזמן שלנו, לא למהר" הוסיף.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.