שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 
פורטפוליו | ראיון

אחרי שלוש שנים בטייוואן ועשר בארה"ב, היא חזרה לישראל כדי למכור לנו מים

"הייתי האישה הראשונה שהקימה חטיבת מוצרים באסיה בחברה אמריקאית. היינו צריכות להתחפש לגברים - ללבוש שחור, לדבר אגרסיבי. מאז זה השתנה" • שיחה קצרה עם אסתי כרמלי, מנכ"לית שטראוס מים

אסתי כרמלי / צילום: גבע טלמור
אסתי כרמלי / צילום: גבע טלמור

אישי: נשואה + 2, גרה בתל אביב וקיסריה לסירוגין (בגלל הפקקים)
מקצועי: מנכ"לית שטראוס מים

ילדות: גדלתי בקריית אתא, הבכורה מבין שלושה אחים. אבא שלי היה שוטר ואמא טיפלה בנו וגם הייתה עושה בייביסיטר לבן של השכן, שהיה מורה לפיזיקה. בתמורה קיבלתי שיעורים פרטיים. היא הייתה אומרת "לנו לא הייתה הזדמנות ללמוד כמו שרצינו, אז אתם חייבים לעשות זאת". זה המוטו שהוביל אותנו בחיים. הייתי תלמידה חרוצה בכיתה הראשונה הגדולה של המגמה הריאלית בבית הספר שלי. רצינו להוכיח שלמרות שאנחנו בפריפריה, גם אנחנו יכולים.

פורטפוליו | הוא הקים יחידת סייבר מיוחדת ב-8200. היום הסטארט-אפ שלו שווה 3 מיליארד דולר 
פורטפוליו | מנכ"ל חברת השבבים שמצהיר: "מה שקרה לאנבידיה יכול לקרות גם לנו"
פורטפוליו | הוא ויתר על קריירה כשחקן כדוריד מקצועי כדי להקים פלטפורמת מסחר חדשנית

צבא ולימודים: התגייסתי לתפקיד עוזרת רל"שית. בכל בוקר הייתי צריכה להכין קפה, אבל חיפשתי בכל בוקר שיטות להתחמק מזה, ללא הצלחה. יום אחד המפקד ראה איך אני מכינה קפה, ונבהל, אז החלטתי שלא אעשה זאת יותר אף פעם בחיים. חזרתי הביתה ובכיתי לאבא שלי, אז הוא רשם אותי ללימודי אנגלית בטכניון. הייתי בבקרים בצבא, ואחר הצהריים באוניברסיטה. לאחר השחרור התחלתי שם תואר ראשון בכלכלה וניהול.

תחילת הדרך: בסיום הלימודים התחלתי לעבוד ככלכלנית כספים בדלתא גליל, בתקופה של דב לאוטמן, ובמקביל למדתי לתואר שני במנהל עסקים ושיווק. בהמשך עבדתי שש שנים כמנכ"לית חברת Stanley Black & Decker, מובילה גלובלית בתחום מוצרי הצריכה לענף הבנייה והתעשייה. מצד אחד, עבדנו כמו הייטק, עם מרכז פיתוח, מהנדסים ומחשבים, ומצד שני, האנשים היו מהפריפריה. זו תמה שמלווה אותי הרבה שנים.

רילוקיישן: לאחר מכן קיבלתי הזדמנות לעבור לטייוואן, שם כיהנתי כסמנכ"לית מוצר השוק העולמי ב-Stanley והקמתי את מרכז הפיתוח והחדשנות של החברה. המוצרים שפיתחנו בישראל היו מיועדים לעולם המערבי, אבל אז התחיל לצמוח נושא השווקים המתעוררים, והייתי צריכה לעשות ריסטארט - איך עובדים עם לקוחות בסין ובמדינות שאינן ארה"ב ואירופה. לאחר שלוש שנים עברתי ל-Stanley ארה"ב, לתפקיד סמנכ"לית בנייה ואחסון גלובלי. בתפקידי האחרון שם הייתי מנהלת חטיבת המוצרים. גרתי שם בסך הכל עשר שנים.

החזרה: יום אחד קיבלתי טלפון ממנכ"לית חברת הד האנטרים והיא שאלה אם מעניין אותי לעבור לשטראוס. לא הבנתי מה הקשר ביני לבין מזון, ובכלל לא רציתי לחזור לארץ. כשאתה עובד בתאגיד אמריקאי אתה מתוגמל נהדר וכל הזמן מתקדם. אבל אז שמעתי שמדובר בתמי 4 (הכוונה לחטיבת המים של שטראוס - ש"ס). זו הייתה אנטיתזה לעבודה הקודמת שלי. כשעפרה שטראוס מדברת על ייעוד, היא מאמינה בזה, וזה מה שהיה חסר לי. באמריקה אתה עושה כסף ואתה הכי מקצוען, אבל בישראל יש הרבה יותר ערכים.

שטראוס מים: ​החברה, המתמחה בפתרונות למי שתייה, פועלת בשלושה שווקים עיקריים - בישראל עם תמי 4, באנגליה בשיתוף פעולה עם Virgin Strauss Water ובסין עם Haier, חברה שמגלגלת 40 מיליארד דולר בשנה. יש לנו 12 אלף נקודות מכירה בסין, לפני שנתיים פתחנו יחד מפעל שם, ואנחנו פותחים ב־2026 מפעל נוסף. הרגלי הצריכה בין המדינות שונים: הסינים שותים מים חמים ופושרים, הישראלים שותים קרים; הישראלים שותים קפה שחור ב־100 מעלות, הסינים אוהבים תה ב־65 מעלות.

המספרים: לשטראוס מים 1,000 עובדים, וברי המים שלה נמצאים בכ-861 אלף בתים (נכון לסוף 2023). בתשעת החודשים הראשונים של השנה עמדו הכנסות החברה על 627 מיליון שקל, בהשוואה ל-613 מיליון שקל בתקופה המקבילה של 2023.

מנהיגות נשית: הייתי האישה הראשונה שהקימה את חטיבת המוצרים באסיה בחברה אמריקאית מאוד גברית עם מוצרים גבריים. להבין את העולם הזה מאוד קשה ומורכב. בתקופות רבות היינו מתחפשות לגברים - לובשות שחור, מדברות אגרסיבי, חדות, פיננסיות, עסקיות. ב-2017 הבורסה האמריקאית התחילה לבדוק גיוון והכלה, ואז היה מותר לנו ללבוש שמלות.

מאוד כיף להיות כיום בחברה שיש 70% נשים בדירקטוריון שלה ו־50% נשים בהנהלה. אני יותר אוהבת לנהל נשים כי הן עושות את העבודה ורוצות ללכת להיות עם הילדים. הן צריכות להיות יעילות ולהספיק מהר, ואני מנסה ללמד אותן לקחת אוויר, להיות יותר מתכננות וממוקדות.

המלחמה: ב־7 באוקטובר נפל לנו טיל על המפעל בכנות, והשבית את קו הייצור שממלא את מכלי הסודה. הבניין נשרף כולו. חוץ מזה, יותר מ־7% מהעובדים, בעיקר טכנאים, מתקינים ואנשי כספים, התגייסו למילואים. אבל חייבים להמשיך את הביזנס, ומצאנו את כל הפתרונות.

מים: מים זה מוצר חיוני. אנחנו מדברים הרבה על ביטחון מזון אבל ביטחון מים אינו טריוויאלי. מאחורי מתן מים איכותיים ונקיים עומד דבר הרבה יותר גדול. כשאנחנו מנגישים מים בתמי 4 אנחנו גם חוסכים המון בקבוקי פלסטיק ועושים טוב לסביבה.