חמשת חברי מועצת תאגיד השידור הציבורי סיימו את כהונתם בחודש נובמבר האחרון, מה שמעקר את פעילות המועצה, שכן אין לה את מספר החברים המינימלי הנדרש לשם פעילותה. שר התקשורת שלמה קרעי לא האריך את כהונת חברי המועצה, ונקבע דיון בבג"ץ בינואר בעתירת עמותת "הצלחה".
● "פירוק או הפרטת התאגיד - צעד כמעט חסר תקדים בהיסטוריית המדיה האירופית"
● ההתנגדות לסגירת התאגיד מגיעה גם מהליכוד. דוד ביטן: "לא משרתת אף אחד"
כעת, בג"ץ נותן צו על-תנאי המורה לשר התקשורת קרעי לספק טעם מדוע הוא לא פועל לחידוש כהונת שני חברי מועצת התאגיד, מיכל רפאלי-כדורי ומנחם בן ששון - שני חברי המועצה שיכולים להתמנות לכהונה נוספת.
עוד נכתב בצו כי שר התקשורת יכול למנות תחתם חברי מועצה אחרים, אולם עליו למנות יו"ר ועדת איתור בהקדם האפשרי, ולא יאוחר משלושה חודשים מתום כהונת יו"ר ועדת האיתור הקודם.
בנוסף, בג"ץ מספק צו ביניים וקובע בפועל את הארכת כהונת שני חברי מועצת התאגיד עד להכרעה בעתירה או עד לבחירת חברי מועצה החדשים - המוקדם מבניהם. לפי צו הביניים, המטרה היא לאפשר למועצת התאגיד להפעיל את סמכויותיה ושלא תיפגע הפעילות התקינה שלה - אישור תוכניות עבודה ותקציב.
נזכיר כי בין אלה שסיימו את תפקידם נמצאים יו"ר המועצה גיל עומר ועוד ארבעה חברים. על-פי חוק, במועצת התאגיד יכולים להיות עד 12 חברים, אבל חובה שיהיו לפחות שבעה חברים (קוורום) כדי להפעיל את סמכויות המועצה. לכל חבר מועצה יש קדנציה של ארבע שנים שאפשר להאריך פעם אחת בלבד. נכון להיום יש רק חמישה חברי מועצה, ולכן בג"ץ דן בנושא, שכן מועצת התאגיד משותקת.
בלי מועצה מתפקדת, אין פיקוח אמיתי על פעילות התאגיד. שר התקשורת קרעי סירב להאריך את הפעילות של שניים מחברי מועצת התאגיד, בטענה כי המועצה אינה ממלאת את חובתה החוקית. קרעי מינה את השופט בדימוס משה דרורי כיו"ר ועדת האיתור של מועצת התאגיד, אבל הוא התפטר מתפקידו ברקע הקפאת פעילות הוועדה על-ידי בג"ץ, ולדבריו, כיוון שלא ידע שיהיה כפוף ליועץ המשפטי של משרד התקשורת.
קרעי נגד בג"ץ: "הצו ניתן בחוסר סמכות"
שר התקשורת קרעי הגיב במתקפה חריפה על פסיקת בג"ץ. לדבריו, חוק תאגיד השידור הישראלי קובע כי שק התקשורת, בהמלצת ועדת האיתור, רשאי להאריך את כהונת חבר מועצה לתקופה אחת נוספת - כלומר, לדבריו, זה עניין של שיקול-דעת בלעדי שלו ובסמכותו ומותנה בהסכמת ועדת איתור שלא קיימת.
"אני מודיע בזאת לבית המשפט הנכבד כי צו הביניים הזה ניתן בחוסר סמכות ובניגוד לחוק. בנוסף, אני קובע כי קיימת מניעה חוקתית לקיימו, מחמת פגיעה חמורה בהפרדת הרשויות וביסודות הדמוקרטיה. הצו משולל תוקף, אינו מחייב וחסר משמעות", מסר קרעי.
ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר, צייץ בטוויטר בתגובה לדברי קרעי: "דבריו החמורים והקיצוניים של שר התקשורת שלמה קרעי הם רעידת אדמה וקו שחור נוסף שנחצה, בעת ששר בישראל מודיע קבל עם כי בכוונתנו להתנהג באופן עברייני ולהתעלם מפסיקה מפורשת של בג"ץ.
"מי שנושא באחריות לדברי שריו הוא ראש הממשלה, אבל למרבה הצער אין כבר ציפייה ממנו שיעמוד בפרץ ויקרא לסדר את השר ששם עצמו מעל החוק. שרים סוררים שמאיימים לפרק את הדמוקרטיה הישראלית מחייבים את כולנו לעמוד איתן ולזעוק בקול גדול: הסירו ידיכם מהדמוקרטיה הישראלית ואל תחרבו את שהקמנו יחד. אין לנו ברירה אלא לנצח".
לקראת סגירת התאגיד?
נזכיר כי בימים אלה מפלגת הליכוד מקדמת מספר הצעות חוק לפגיעה בתאגיד השידור הציבורי. המרכזית שבהן הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב ושר התקשורת קרעי להפרטת תאגיד השידור הציבורי בתוך שנתיים, לפיה אם לא ההפרטה לא תצלח - תרחיש סביר בהחלט - תאגיד השידור הציבורי ייסגר.
בנוסף, הצעה נוספת שקיבלה את ברכת שר התקשורת היא הצעת החוק של ח"כ אביחי בוארון להכפפת תקציב תאגיד השידור הציבורי לתקציב המדינה, כך שיהיה אפשר לקצץ בתקציב התאגיד בדומה לשאר משרדי הממשלה. מהלך כזה יוביל לשליטה של הפוליטיקאים בתקציב התאגיד ועלול להוביל להשפעה פוליטית על פעילותו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.