נתוני הגמל והפנסיה לסיכום שנת 2024 מלמדים על שנה חיובית נוספת לחוסכים הישראלים, שנהנו מגאות בשתי הבורסות המרכזיות בהן נמצאים החסכונות שלנו: הישראלית והאמריקאית. בזכות זינוק במדדי המניות המובילים של ת"א ו-וול סטריט, החוסכים במסלולים הכלליים בקרנות ההשתלמות רשמו את השנה השנייה בטיבה מאז 2010 (רק 2021 הייתה חזקה יותר).
● בית ההשקעות שהוביל את טבלת התשואות ברוב השנה, ואז הידרדר
● משבר מעבר לפינה: עליית תשואות האג"ח הממשלתיות בעולם מהדהדת את 2008
אחרי תשואה חיובית נוספת בחודש דצמבר (עלייה של 0.7% בממוצע) עומדת התשואה הממוצעת במסלולים הללו על 13%, כשבשלוש השנים האחרונות היא הסתכמה ב-14%. הסיבה לפער הזניח בין התשואות היא הירידות החדות בשווקים בשנת 2022.
המסלולים המנייתיים בגמל רשמו תשואה טובה אף יותר, של 0.9% בחודש דצמבר, והשלימו עלייה של 22.1% מתחילת השנה, אך התשואה המצטברת שלהם בשלוש שנים נמוכה יותר (בעקבות הירידות ב-2022) והסתכמו ב-18.4%.
המסלולים מחקי מדד ה-S&P 500 האמריקאי סיימו אמנם את 2024 עם ירידה של 1.8% בדצמבר, אך בסיכום השנה כולה הם רשמו עלייה של 25.7% והביסו את יתר המסלולים של החוסכים בישראל. בשלוש שנים הפער גדול אף יותר, לאחר שמסלולי ה-500 S&P רשמו תשואה חיובית מצטברת של 49%.
מבדיקת ביצועי מנהלי ההשקעות המובילים בישראל, על פני שלוש השנים האחרונות, עולה כי מי שבלט לטובה במסלול הכללי הוא בית ההשקעות אנליסט, שהציג תשואה מצרפית של 17.8%. אחריו נמצא בית ההשקעות אינפיניטי (הקטן יחסית) שהניב תשואה של 16.6% בשלוש שנים. צמוד אליו בדירוג התלת שנתי במסלול הכללי נמצא בית ההשקעות מור, עם תשואה של 16.5% ובמקום הרביעי בית ההשקעות ילין לפידות (15.6%). אלטשולר שחם אחרון בדירוג התלת שנתי עם תשואה חד ספרתית של 9%.
במסלולים המנייתיים, בהסתכלות לשלוש השנים האחרונות התמונה שונה: ילין לפידות מוביל עם תשואה חיובית של 25.1%, אחריו אנליסט עם 23.9%, ובית ההשקעות מיטב במקום השלישי עם 18.8%. אינפיניטי הקטן בהרבה מציג תשואה גבוהה משמעותית של מעל 43% בשלוש שנים. אלטשולר שחם תופס את המקום האחרון בדירוג, לצד קבוצת הביטוח כלל באפיק המנייתי, עם תשואה מצטברת של 13.7%.
בקרב תשואות קרנות הפנסיה במסלול עד גיל 50, התבלטו לחיוב בסיכום שלוש השנים האחרונות הפניקס שרשמה תשואה של 24.2%, אחריה מנורה מבטחים ומיטב עם תשואה מצטברת של 21.8%. מדובר בביצועים חיוביים למדי, עבור אפיק חיסכון שבמהותו הוא סולידי. התשואה הממוצעת בקרב קרנות הפנסיה בתקופה זו עמדה על 21%, והיא 50% יותר מזו שהושגה במסלול הכללי בקרנות ההשתלמות. מה שתרם לתשואות קרנות הפנסיה בשלוש השנים האחרונות היתה בעיקר 2024 שבה רשמו הקרנות תשואה דו-ספרתית. הפניקס הצטיינה גם בשנה שעברה מעל כולן עם תשואה של 17.3%.
בראש: בעיקר בתי ההשקעות
באשר לשנת 2024, הרי שמבין מנהלי חסכונות הציבור, בתי ההשקעות סיפקו בדרך כלל תשואה עודפת מול רוב חברות הביטוח (למעט הפניקס). זאת בעיקר מכיוון שבתי ההשקעות מחזיקים יותר נכסים סחירים ומוטים יותר לשוק האמריקאי, בעוד שחברות הביטוח חשופות יותר לנכסים לא סחירים, שהם תנודתיים פחות מצד אחד אך ההכרה ברווחים מהם איטית יותר.
יוצאת הדופן בהקשר הזה היא כאמור חברת הביטוח הפניקס, שהתברגה בצמרת (ראו ידיעה נפרדת). כך, הגופים שמסכמים את השנה בצורה הטובה ביותר במסלולים הכלליים של קרנות ההשתלמות הם אנליסט עם תשואה של 14.5%, צמודה אליה אינפיניטי הקטנה עם 14.3%, השלישית היא הפניקס עם 14.1% ובמקום הרביעי מיטב עם 13.5%.
בית ההשקעות אלטשולר שחם, שהוביל את דירוג התשואות ברוב חודשי השנה במסלול הכללי, מסיים את 2024 במקום החמישי בלבד עם תשואה של 12.8% (כשהוא היחיד שמסיים את חודש דצמבר עם תשואה שלילית של 0.3%) וגם ילין לפידות שהיה בצמרת מסיים רק במקום השישי. זאת בשל הטיה להשקעה בוול סטריט, שפיגרה אחרי ת"א במחצית השנייה של השנה. הראל מסיימת את השנה במקום האחרון עם תשואה של 10.9%.
באפיק המנייתי בגמל, אינפיניטי הקטנה בולטת לחיוב בשנה האחרונה עם תשואה מרשימה של 26.4%, כשהיא היחידה שהצליחה להניב תשואה עודפת על המסלולים שמחקים את מדד ה-S&P 500 בטווח הזה. אנליסט בולטת גם כאן עם תשואה חיובית של 23.4%, הפניקס אחריה עם תשואה חיובית של 22.7% והרביעית היא מיטב עם 22.1%. גם כאן נועלת את הדירוג הראל (20.3%).
"תזוזות מוצלחות בהשקעות וני"ע בתשואה עודפת": דבר המנצח אנליסט
שני הגופים שבלטו בתשואות הגבוהות לחוסכים בשנה האחרונה (וגם בשלוש השנים האחרונות) הם בית ההשקעות אנליסט, שמובילים המנכ"ל איציק שנידובסקי והבעלים שמואל לב, והחברה הקטנה בתעשיית החיסכון - אינפיניטי של אמיר איל.
את ההצלחה הגדולה של אנליסט מסביר ערן גולדרינג, מנהל אגף ההשקעות, בשלושה רבדים: "הראשון היה השווקים המרכזיים שאנו משקיעים בהם - ארה"ב, גרמניה וישראל כמובן. יצא בסיכום השנה שחלפה שמדדי המניות בשווקים האלה רשמו תשואות מיטביות.
"הרובד השני הוא כל מיני תזוזות מצלחות שביצענו בהשקעות שלנו במהלך השנה שחלפה, בהתאם להתפתחויות. כשראינו ששוק האג"ח הממשלתי בישראל נמצא בתשואות גבוהות, הזזנו חלק מהכספים לישראל. כמו כן, ביצענו תזוזות ברכיב האקוויטי (מניות) מארה"ב לישראל. מאחר שהשוק פה מאוד פיגר (אחרי ארה"ב) והמחירים נראו לנו אטרקטיביים, זזנו למניות בישראל".
גולדרינג מוסיף כי "הרובד השלישי היה בחירה ספציפית של ני"ע שנתנו תשואה עודפת (אלפא) למדדים. כמו למשל מניית נאוויטס פטרוליום (בתחום הנפט), שהיא החזקה גדולה אצלנו שעבדה יפה בשנה האחרונה (עלתה ב-158% ב-12 החודשים האחרונים, ח"ש), חברת הבנייה למגורים אאורה של יעקב אטרקצ'י (123%+), מניית בית ההשקעות מיטב (שעלתה 125%), ומניית חברת תחזוקת מנועי הסילון בית שמש (191%+). כל אלה תרמו לביצועים שלנו".
באינפיניטי מסביר ליאור וקס, מנכ"ל ניהול התיקים, כי "החל משלהי 2023 הסטנו חלק מפוזיציות ההשקעה לשוק בישראל ומדדי השקעה עיקריים בארה"ב, כשההחזקות שלנו בשנה החולפת בישראל היו גבוהות יחסית לשוק.
"בנוסף, ראינו הזדמנות השקעה בארה"ב בעיקר במדדים טכנולוגיים ובדגש על סקטור המוליכים למחצה. במהלך הרבעון האחרון של השנה הגדלנו את ההשקעה בשוק בת"א, תוך יצירת תשואה עודפת במיוחד לאור הירידה הניכרת בפרמיית הסיכון המשתקפת ממרווחי ה-CDS על ישראל, ובהתאם לנתוני מאקרו מצוינים של המשק, וזאת בניגוד מוחלט לדירוג הבינלאומי ולסנטימנט".
וקס מפרט כי "הסקטורים העיקריים עליהם שמנו דגש היו בנקאות, ביטוח, בנייה וסקטור הגז והנפט. כמו כן, שילבנו השקעה ישירה בחברות העוסקות בהתחדשות עירונית, שידעו להתמודד עם מצוקת כוח האדם ובחברות שהגדילו את בסיס הלקוחות שלהן באמצעות עסקאות רכישה מעניינות, וכן בחברות טכנולוגיה עם יישומים ביטחוניים וחברות אשר נהנו משינויים רגולטוריים".
"השוק המקומי מעניין בראיית מיקרו"
מה צפוי בשנה הקרובה? גולדרינג מציין כי "בארץ ובאירופה, תמחורי המניות סבירים. המניות בארה"ב מקבלות פרמיה על ידי השוק, אבל זה לא סתם (נתמך בנתונים כלכליים, ח"ש). אני מעריך שלראות עוד שנה כמו השנתיים האחרונות - יהיה יותר קשה. גם התשואות העולות בשוק האג"ח נראות מאיימות".
וקס מוסיף כי "שנת 2025 תושפע בעיקר מהתמונה הגלובלית, עם כניסתה לכהונה של ממשלת טראמפ ושינוי מדיניות משמעותי בכל תחום וסקטור. לכך צפויות השפעות מאקרו ומיקרו ושרשרת תגובות בינלאומית שאותה נשאף לנצל בהשקעות. בישראל, אנו רואים התאוששות כלכלית וצופים גידול משמעותי בצמיחה שיביא גם לעליית דירוג בהמשך השנה. עדיין השוק המקומי מעניין בעיקר בראיית מיקרו. תנודתיות השווקים תחייב יכולת התאמה ותגובה מהירה של תמהיל ההשקעות, ולכך אנו ערוכים כדי להמשיך להוביל את טבלאות התשואה", סיכם.
חזי שטרנליכט
המגמה התהפכה באמצע השנה
השנתיים האחרונות היו חזקות בשוקי ההון בעולם, כאשר בשנה שעברה עלה מדד ת"א 35 בכ-28% והשוק האמריקאי פיגר אך במעט. עיקר העליות בת"א הגיעו במחצית השנייה של השנה, בעקבות מתקפת הביפרים בלבנון ולאחר מכן חיסולו של נסראללה. מנהל ההשקעות הראשי של מיטב, גיא מני, מסביר כי 2024 בשוק המניות המקומי מתחלקת לשני חלקים, כאשר בחלק הראשון נרשם דשדוש ובשני (בעיקר מאז ספטמבר האחרון) פרצו המדדים המובילים קדימה: "בתחילת השנה המלחמה והחשש מהתרחבות המערכה ללבנון וגזרות נוספות מאוד הכבידו על השוק המקומי, והוא המשיך לרשום תשואת חסר בהמשך לשנת 2023 מול המדדים בעולם. ראינו מגמה דומה גם בשוק האג"ח המקומי, שהושפע לשלילה מהורדת דירוג האשראי של ישראל ועלייה בתשואות, מה ששיקף את העלייה בפרמיית הסיכון של ישראל".
אלא שהמגמה בשוק המקומי התהפכה בספטמבר ומאז הוא החל לטפס. מני מסביר כי "לאחר מבצע הביפרים וחיסול נסראללה, נרשמה עלייה מאוד משמעותית במדדי המניות בישראל. העלייה היתה בהובלת מניות הבנקים, הביטוח והנדל"ן. מרבית מדדי המניות רשמו עליות חדות, כולל מדדי המניות הקטנות, תוך כדי ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון של ישראל".
מני מציין כי מה שסייע למיטב אשתקד היתה ההבנה כי יש לחזור ולהשקיע בארץ. "לאור המשך תשואות החסר של 2023, התחלנו להסיט חלק מהכספים, גם במניות, לכיוון ישראל. בין אם דרך השקעה במניות הבנקים שנסחרו סביב מכפיל הון של 0.7-0.8 מוקדם יותר ב-2024, או בחברות הביטוח שמניותיהן נסחרו במחירים אטרקטיביים, וכך גם חברות הנדל"ן. כמו כן הסטנו באפיקים הסולידיים מהאפיק הצמוד הקצר לשקלי בינוני-ארוך".
גם בארה"ב נרשמו עליות שערים חדות במניות בשנה שעברה, ומני מציין "בעיקר את ענף הטכנולוגיה. שם הובילה מניית אנבידיה ביחד עם יתר 7 המופלאות את העלייה החדה שרשמו מדדי הנאסד"ק ו-S&P 500".
"השוק בארה"ב לא זול"
בצפייה קדימה מעריך מני ממיטב כי יש סיכוי להמשך המגמה החיובית בשוק המקומי, כל עוד המלחמה תדעך. "להערכתי ישראל תמשיך להציג תוצאות טובות גם השנה, כל עוד נמשיך לראות את שלבי סיום המלחמה. אולי גם הסוגיה האיראנית תיפתר. ממשל טראמפ אמור להיות יותר פרו-ישראלי, זה אמור להמשיך לתמוך בשוק הישראלי. המרווחים בשוק האג"ח הקונצרניות (ביחס לממשלתיות) די נמוכים, כאשר גם ב-2024 הם המשיכו להצטמצם. זאת על רקע הביקוש הגדול שזרם לשוק כתוצאה מהרפורמה באג"ח המיועדות. רפורמה שהפנתה הרבה כסף לשוק המקומי".
מה באשר לארה"ב? מני מציין כי "השוק שם לא זול. הרבה ייבחן לפי הסוגיה האינפלציונית על רקע כניסת טראמפ, וכל המכסים שהוא מאיים להטיל. בהתאם למהלכיו יושפע תוואי הריבית (בארה"ב). כיום מגולמת עצירה בהורדות הריבית לשנה הקרובה. עם זאת, טראמפ הוא מאוד פרו-עסקי ורוצה את טובתה של הכלכלה, ולכן הוא ינסה להמשיך לשפר ולייעל תהליכים. גם בעזרתו של אילון מאסק והכוורת שהוא מביא. אני מעריך שגם אם יהיה סיכון מסוים אחרי שנתיים של עליות משמעותיות בוול סטריט, בסה"כ הכיוון חיובי. זאת משום שהכלכלה האמריקאית חזקה וטובה. אם האינפלציה תמשיך לרדת, אז גם הורדות הריבית יימשכו בהדרגתיות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.