אילן רום, המנכ"ל המיועד של משרד האוצר, הוא שם שעדיין לא מוכר בציבור - בדיוק כפי שמתאים למי שבנה את הקריירה שלו במשך 25 שנה כאיש מוסד. בשנתיים וחצי האחרונות, כיהן רום כמנכ"ל המועצה האזורית מטה בנימין, המעוז האלקטורלי של מפלגת הציונות הדתית בראשות סמוטריץ' - אך גם שם, נותר דמות מקצועית שפעלה בעיקר מאחורי הקלעים.
● עוד גזירה בדרך: הצעד של האוצר שיפגע לכם בנטו
● המשרוקית | הפוליטיקאים מצאו 11 מיליארד שקל. במה מדובר, והאם אפשר להשתמש בהם?
● המשרוקית | האם המס על הרווחים הכלואים הוא המצאה ישראלית?
בניגוד לדמויות פוליטיות בולטות ממטה בנימין, כמו יו"ר מועצת יש"ע ישראל גנץ, רום כמעט ולא נראה מסתובב במסדרונות האוצר. יתרה מזאת, גם לשר האוצר סמוטריץ' עצמו, אין היכרות מוקדמת משמעותית עם המנכ"ל החדש שבחר.
אולם, רום נהנה מהיכרות עם דמויות מפתח בסביבת השר, שעבדו איתו במטה בנימין, ולא רק גנץ. בין אלה בולטים ישראל מלאכי, הגזבר לשעבר של המועצה, שמונה למשנה למנכ"ל האוצר ומשמש בפועל כאיש של סמוטריץ' למשימות התקציבים שמעבר לקו הירוק; ויהודה אליהו, המנכ"ל הקודם של המועצה האזורית, שמונה על־ידי סמוטריץ', בכובעו כשר במשרד הביטחון, לעמוד בראש מינהלת ההתיישבות באיו"ש.
למרות תפקידו במטה בנימין, רום אינו נמנה על הגרעין הקשה של ההתיישבות. הוא התגורר במרכז הארץ וגדל כתלמידו של הרב חיים דרוקמן ז"ל - מי שנחשב ל"זקן רבני הציונות הדתית" והיה מקובל על חלקים נרחבים בציבור, כולל על סמוטריץ' עצמו.
"סמוטריץ' חיפש איש אמון, מישהו שהוא יכול לסמוך עליו", אומר גורם בכיר המעורה בפרטים. אין בכך פסול - מנכ"ל משרד נחשב למשרת אמון של השר, ותפקידו לסייע בהטמעת מדיניותו במשרד. עם זאת, רום נעדר רקע כלכלי משמעותי. הוא בעל תואר שני במשפטים ותואר ראשון בלימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה.
"רום ידוע כאיש ביצוע. אם אתה נותן לו משימה - הוא מוציא אותה לפועל. זה מתאים לתדמית של איש מוסד. הוא יודע להיות קשוח, אבל מצד שני גם מבין שבשירות הציבורי הרגיל, החוקים הם אחרים", מעיד עליו הגורם שבחר להישאר בעילום שם.
סמוטריץ' הצהיר כי בחר ברום לאחר "תהליך מיון מעמיק", אך המציאות מורכבת יותר. גם אחרי שנתיים בתפקיד שר האוצר, לסמוטריץ' אין עדיין כוורת כלכלית נרחבת להתייעץ עמה. יתרה מכך, במהלך כהונתו, במיוחד בתקופת המהפכה המשפטית, יצאו נגדו בכירים רבים לשעבר באוצר, כלכלנים ובכירים במשק - מה שהקשה על גיוס מועמדים פוטנציאליים מהסביבה האוצרית הטבעית.
למשל, בניגוד לשר האוצר הקודם, אביגדור ליברמן, שמינה כמנכ"ל את רם בלינקוב, ראש אגף התקציבים לשעבר, סמוטריץ' התקשה למצוא מועמדים מתוך ה"גווארדיה" האוצרית. על־פי המקורות, השר ראיין רק שניים-שלושה מועמדים, ושמו של רום החל להישמע במסדרונות האוצר לפני כשלושה שבועות - כשבוע אחרי ההודעה הרשמית על פרישתו של המנכ"ל היוצא, שלומי הייזלר.
תקציב המדינה לא צפוי לעבור לפני מרץ
האתגרים שמחכים לרום בתפקידו החדש לא פשוטים. המשימה המיידית שתעמוד בפניו היא השלמת תהליך העברת תקציב 2025, שמתקדם בעצלתיים בוועדות הכנסת, לצד המאבקים הפוליטיים סביב עסקת החטופים וחוק הגיוס. הדיונים בוועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני מתקדמים באיטיות, כשגם הישיבות שמתקיימות מתארכות ללא הכרעות משמעותיות.
הערכות באוצר מצביעות על כך שהתקציב לא צפוי לעבור לפני מרץ. זאת, כאשר אם התקצוב לא יאושר סופית במליאה עד סוף מרץ - הכנסת תתפזר וישראל תלך לבחירות.
על סדר יומו של המנכ"ל החדש יעמדו גם חידוש הדיונים בוועדה להורדת יוקר המחיה בראשות שמואל סלבין, וקידום תקנות ליישום חוק הרווחים הכלואים. במקביל, צפויה להיסגר בקרוב סוגיית פרישת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, כשההערכות מדברות על פשרה שתידון בנציבות שירות המדינה.
רום צפוי להיכנס לתפקידו ב-9 בפברואר, בכפוף לאישור ועדת המינויים ולאישור הממשלה. הוא מביא עמו ניסיון ניהולי מהמוסד, שם הגיע לדרגה המקבילה לתא"ל, זכה בפרסי ביטחון ישראל ובצל"ש המוסד, והוביל רפורמה ארגונית משמעותית. הרקע שלו מצביע על יכולת מוכחת בהוצאה לפועל של משימות מורכבות, אך נותר לראות אם זה יספיק כדי לרתום אליו את מנהלי האגפים השונים באוצר, בתקופה מאתגרת של חוסר יציבות פוליטית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.