לגו, קרלסברג וענקית תרופות ההרזיה שהתאגדו מול איומי טראמפ

בעקבות הצלחתו של טראמפ לכופף את הנשיא הקולומביאני בעזרת איום במכסים, בדנמרק חוששים שישתמש במהלך דומה כדי לקבל את השליטה בגרינלנד • מנכ"לי חברות דניות, מיצרנית הצעצועים "לגו" ועד יצרנית זריקות ההרזיה נובו־נורדיסק, התכנסו לדיון חירום

נופי גרינלנד, האי בשליטת דנמרק שעומד בראש המחלוקת / צילום: Shutterstock
נופי גרינלנד, האי בשליטת דנמרק שעומד בראש המחלוקת / צילום: Shutterstock

ממשלת דנמרק נמצאת במצב של "פאניקה מלאה", מדווחים כלי התקשורת בימים האחרונים, בעקבות הנחישות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לקבל לידי ארה"ב את השליטה בגרינלנד וכישלון הניסיונות של קופנהגן לפייס אותו. פרטים על שיחה "קשה במיוחד" שהתקיימה בשבוע שעבר בין טראמפ לראשת ממשלת דנמרק, מדה פרדריקסן, דלפו בימים האחרונים, אחרי שהצד הדני מילא פיו מים וסירב לפרט מה היה בשיחה, שהתנהלה ימים בלבד אחרי טקס ההשבעה וככל הנראה כללה צעקות מהצד האמריקאי.

לועג לדנמרק, דוחק את קולומביה לפינה: ההחלטות האחרונות של טראמפ
הענקית שקופצת בניגוד למגמה וחוזרת לצמרת של וול סטריט
המשקיע האינטליגנט | לטוס עם אילון מאסק לחלל, אבל באיזה מחיר? המלכוד של נכסים אלטרנטיביים 

רמזים לכך שהיה מדובר בעימות חזיתי בין המדינות, עד לאחרונה שותפות צמודות בנאט"ו ובעלות־ברית אידיאולוגיות, ניתן היה לקבל מהעובדה כי יום לאחר השיחה התקיימה לפתע פסגת חירום של חברות דניות גלובליות ביחד עם פרדריקסן.

סביב שולחן אחד בקופנהגן התכנסו בחופזה מנכ"לי כמה חברות העוסקות בתחומים שונים מאוד, אבל שכולן דניות: "לגו", יצרנית הצעצועים העולמית, נובו־נורדיסק, יצרנית זריקת ההרזיה "אוזמפיק" שנכון להיום היא החברה בעלת השווי הרב ביותר באירופה, יצרנית המשקאות "קרלסברג", חברת טורבינות הרוח "אורסטד" ועוד כמה חברות שלא ננקב שמן.

הנושא סביב שולחן הדיונים היה תעריפים אפשריים שטראמפ ישית על היצוא הדני לארה"ב כחלק ממאבק בין וושינגטון לקופנהגן סביב גרינלנד. לפי הערכות, טראמפ איים בכך גם במהלך השיחה. היצוא הדני לארה"ב הסתכם בשנת 2022 ביותר מ־13 מיליארד דולר, וארה"ב היא שותפת הסחר השנייה בגודלה בעבור דנמרק. רוב הייצוא נובע מתחום התרופות והפרמצבטיקה, מוצרי תעשייה, אופטיקה וכן ייצור ספינות ויצוא מזון, כולל דגים, פירות ים וחזירים.

עוד לפני שטראמפ פתח חזית ישירה מול דנמרק, האיומים הכלליים שלו על מס של 10% על המדינות החברות באירופה היתרגמו למחיקה אפשרית של 1.2 מיליארד מהיצוא הדני, לפי חישובי איגוד התעשייה הדני. כעת, כשהדוגמאות ממקסיקו, קנדה וקולומביה מראות כי מדרגה ראשונית בעבור ארה"ב עשויה להיות מכס מגן של 25%, הפגיעה עשויה להיות יותר מכפולה. הדנים, לעומת זאת, מייבאים סחורה ושירותים בשווי של חמישה מיליארד דולר בלבד מארה"ב, כך שיכולת התגובה שלהם מוגבלת, ותהיה אולי תלויה בצעד מתואם מצד האיחוד האירופי.

טראמפ כבר כופף את ידו של נשיא קולומביה

דיון החירום בצד הדני לא נעשה בחלל הריק. טראמפ איים כבר באופן פומבי "להטיל מכסי מגן גבוהים מאוד" על דנמרק במקרה שתסרב לדרישה האמריקאית לספח את גרינלנד. זה היה אחרי שסירב לפסול שימוש בכוח כדי לקבל לידו את האי הגדול ביותר בעולם, בעל המיקום האסטרטגי. הוא חזר על כוונתו גם ביום השבעתו, ככל הנראה אמר דברים חריפים ממה שפורסם עד כה בשיחה הפרטית עם פרדריקסן, ושב ואמר אתמול לתקשורת כי "גרינלנד תהיה שלנו". "זה יהיה מאוד בלתי־ידידותי מצדם אם הם לא יתנו לזה לקרות, משום שמדובר בהגנה על העולם החופשי", אמר.

בנוסף, הנשיא האמריקאי הוכיח בימים האחרונים את רצינותו בשימוש בכלים כלכליים ובעוצמתו של השוק האמריקאי כדי להשיג מטרות שונות. ביממה האחרונה הוא כופף את ידו של נשיא קולומביה לקבל מאות מהגרים לא־חוקיים קולומביאנים שנתפסו בארה"ב.

אחרי שהנשיא הקולומביאני סירב להעניק לשני מטוסים שנשאו את המהגרים אישור נחיתה בבוגוטה, פירסם טראמפ שורת צעדים אד־הוק נגד קולומביה, כולל איסורי כניסה לבכירי הממשלה ותעריף של 25% על כל הסחורה שנכנסת מהמדינה, שיעלה ל־50% אם הנשיא לא יחזור בו. בתוך דקות, הנשיא הקולומביאני חזר בו. התעריפים בוטלו.

בדנמרק מסתכלים בחשש על ההצלחה האמריקאית בחזית זו. "אנחנו עוקבים בדריכות אחרי ההתפתחויות האחרונות", מסרה לתקשורת מנהלת פורום העסקים הדני שנכח בפסגת החירום. המדיניות הדנית היא לנסות ולהימנע מעימות ישיר עם טראמפ, למרות ההלם מכך שמנהיג ארה"ב דורש לצרף לשטח השייך למדינה אירופית רשמית, ושטוען לעצמאות בעתיד. גם בתגובה להצהרות אתמול אמרה פרדריקסן כי היא רוצה "להזכיר לכולם שדנמרק היא שותפה נאמנה של ארה"ב ומקווה להמשיך להיות כזו גם בעתיד".

בדנמרק גם מנסים להבטיח כי בניגוד לעבר, כעת הם מתכוונים לקחת ברצינות את הנוכחות הצבאית שלהם באי החשוב, שהולך והופך לנגיש עם ההתחממות הגלובלית, ושקרוב לחופים המזרחיים ולצפון ארה"ב יותר מלדנמרק. אחרי הזנחה של שנים, הם הודיעו על הוספת פטרולים וספינות משמר לחופי האי. בשביל טראמפ, מדובר בעניין לגחך עליו: "הם הוסיפו שתי מזחלות כלבים וחושבים שזה ביטחון", אמר ביום ראשון.

"משבר מדיניות החוץ הגדול ביותר"

בתוך דנמרק, העובדה כי המדינה הסקנדינבית השלווה בדרך כלל מוצאת את עצמה חלק מהמשחק הגדול שבין ארה"ב לסין ולרוסיה, סביב המאבק על האזור הארקטי, הוא שיחת היום. "אנחנו עומדים בפני משבר מדיניות חוץ הגדול ביותר שדנמרק ניצבה בפניו מזה דורות רבים מאוד", אמר שר החוץ הדני לארס לוקה רסמוסן ביציאתו מאחת מפגישות החירום. האופוזיציה מימין לממשלה של פרדקירסן קראה לה "לאסוף את עצמה" ולעמוד באופן קשוח מול הגישה הביריונית האמריקאית.

נציג המפלגה השמרנית שבאופוזיציה, המכהן כיו"ר ועדת הביטחון הדנית, כתב אתמול כי דנמרק "נחושה להגן על גרינלנד מפני האיום המרכזי עליה - השתלטות של ארה"ב". ראש ממשלת גרינלנד, טריטוריה עצמאית דנית שעדיין תלויה כספית במענק שנתי מצד קופנהגן, אמר בתחילת השנה כי המדינה מעוניינת "להשתחרר מכבלי הקולוניאליזם" וכי התושבים מעוניינים בעצמאות, ולא בשום דבר אחר. "דנמרק לעולם לא תהפוך 57 אלף מאזרחינו הגרינלנדים להיות אזרחים אמריקאים בניגוד לרצונם", כתב הבכיר הדני.

במערכת הפוליטית, היו מי שהציעו לפרדריקסן לציין בפני הנשיא האמריקאי כי ביחס לאוכלוסייה, אותו שיעור של חיילים דנים נהרגו בלחימה באפגינסטן כמו חיילים אמריקאים. "זה הקלף האחרון שיש לה", אמר מומחה בטלוויזיה הדנית, "האמריקאים לא יודעים שזה המצב".

צעצועי הלגו על כוונת כפולה

בדנמרק מתנחמים בינתיים בגילויי סולידריות מצד האיחוד האירופי, אבל המדינה נקטה מדיניות בדלנית יחסית בתוך האיחוד האירופי (עם החרגות ממדיניות משותפת בנושאי הגירה וביטחון, כמו גם מטבע עצמאי) ואין לתושבים בה ציפיות אדירות מבריסל. מנהיגי גרמניה וצרפת כבר גינו את ה"התערבות" האמריקאית בגורל גרינלנד. שר האוצר הגרמני רוברט האבק, ממפלגת "הירוקים", אמר כי "לא האמין למשמע אזניו", כשגילה על הדרישה של טראמפ.

כלי התקשורת בארה"ב כבר התחילו להעריך מה יקרה אם העימות יתממש, ויהיה קשה להשיג את זריקות ההרזיה הפופולריות, או מכשירי שמיעה. "חלק מהמוצרים הדנים הם אהובים מאוד בארה"ב", ציין ה"ניו יורק טיימס". בכל מקרה, צעצועי הלגו נמצאים על כוונת כפולה: הם מיוצרים על ידי החברה הדנית במקסיקו, ומשם מיוצאים לארה"ב.