פורטפוליו | ראיון

השותף שמנהל מאות עורכי דין: "זה מקום עם הרבה אמוציות"

"במשרד עורכי דין יש הרבה אמוציות. אנשים צריכים לקבל את המקום שלהם, ושיכירו ביכולותיהם. אני לא פוסל מיזוג עם משרד גדול, אבל המיזוגים האלה הם בעייתיים" • שיחה קצרה עם ליאור אורן, שותף מנהל במשרד עורכי הדין EBN ארדינסט בן נתן טולידאנו

ליאור אורן / צילום: אייל טואג
ליאור אורן / צילום: אייל טואג

אישי: בן 48, נשוי + 3, גר בקריית אונו
מקצועי: שותף-מנהל במשרד EBN עורכי הדין ארדינסט בן נתן טולידאנו

ילדות ומשפחה: גדלתי בשיכון דן בתל אביב לאבא רואה חשבון עצמאי ואמא גננת. כל הילדות שלי הייתה בצופים, הייתי מדריך ורשג"ד בשבט דן. שם השיח המרכזי היה על להיות מנהיג וערכי, בבית דיברו על ביזנס וכסף בגלל העיסוק של אבי, שחי קליינטים.

פורטפוליו | הדרך מכיתת המחוננים לשני אקזיטים מסחררים ומיזם מיוחד אחד
פורטפוליו | אחרי ההתמחות בחשבונאות היא התחילה לעבוד בחברה והתקדמה עד לכיסא המנכ"לית
פורטפוליו | היא מנהלת מרכז פיתוח בינלאומי ו-1,000 עובדים, ולא מוותרת על יציאה מוקדמת הביתה פעמיים בשבוע

צבא: שירתי בחיל האוויר ביחידה 5707, צוות סימון קרקע־אוויר. היינו במוצבים בלבנון, מתצפתים ומסמנים מטרות. היה לי שירות נהדר ועד היום יש לי חברים מהצבא. אחרי השחרור נסעתי לדרום אמריקה לבד לכמעט שנה. זו הייתה חוויה מחזקת.

לימודים ועבודה ראשונה: למדתי לתואר ראשון במשפטים במכללה למנהל, ולאחר מכן נסעתי עם אשתי (שהכרתי בזמן התואר) לעשות תואר שני במשפטים ב-NYU. התאהבתי בתחום המיזוגים והרכישות, הוא נראה לי מרתק ומגוון, מאוד כלכלי ועסקי. התפקיד הראשון שלי כעורך דין היה במשרד בתחום בניו יורק. זו הייתה חוויה מחשלת, כי הייתי הישראלי היחיד בפירמה של 300 איש. שם נולד הבן הראשון שלנו.

החזרה לארץ: אחרי שלוש שנים, ב-2007, חזרנו לישראל, כי היה לנו ברור שאנחנו רוצים לגדל את המשפחה כאן. הצטרפתי למשרד צלרמאיר פילוסוף, משרד בוטיק של מיזוגים ורכישות. ייצגתי קרנות השקעה, גופים גדולים מאוד.

המעבר לארדינסט: ב־2016 כל אנשי מחלקת המיזוגים והרכישות של הפירמה עזבו, ואני ביניהם, ועברו למשרד ארדינסט בן נתן טולידאנו. היו לנו חזון ותוכניות גדולות לגבי פעילות המיזוגים והרכישות של הצוות שלנו, והרגשנו שבמשרד החדש נוכל לממש ולהגשים את היעדים האלה בהתאם לשאיפות שלנו. המשרד מנה אז 60 איש. די מהר השתלבנו בניהול.

היום המשרד מונה 250 עובדים, בהם 160 עורכי דין בתחומי המשפט המסחרי, הליטיגציה, מיזוגים ורכישות, הייטק, מימון ושוק ההון, נדל"ן ועוד. אנחנו מתמחים בליווי ושותפות משלבי גיוס המימון הראשוני ועד עסקאות מורכבות.

הייצוג ברכישת אגד: הייצוג במקצוע הזה הוא הרבה מעבר למשפטי. הוא גם עסקי, תקשורתי, פסיכולוגי. באוקטובר 2022 רכשה קרן קיסטון 60% ממניות המייסדים באגד לפי שווי של כמעט 5 מיליארד שקל. המשרד שלנו מייצג את כ-1,300 בעלי המניות המייסדים באגד. ההתנהלות של קבוצת מוכרים גדולה ולא מנוסה מול גורם סופר־מתוחכם דוגמת קיסטון מציבה אתגר שמאוד מעניין לפצח. לפני כמה ימים הושלם מימוש של אופציה ראשונה ונמכרו 18% נוספים בתמורה לכ-850 מיליון שקל. בקיץ הקרוב צפוי מימוש אופציה שנייה.

עסקת מזרחי-אגוד: ייצגנו את בנק מזרחי כשחתם על עסקה לרכישת מניות השליטה בבנק אגוד ב-2017 - מהדרמטיות שהיו פה. באמצע 2018 רשות ההגבלים העסקיים התנגדה, ולאחר שנה וחצי של מאבק בית הדין לתחרות אישר את המיזוג. זה היה חסר תקדים. העסקה נבנתה כהצעת רכש חליפין כך שבעלי המניות באגוד קיבלו כ-8% ממניות בנק מזרחי הממוזג. שווי העסקה היה כ-5 מיליארד שקל. היה צריך יותר מ-95% היענות מבעלי המניות כדי שהצעת הרכש תצלח, שזה רף מכביד מאוד. ההליך הושלם רק בסוף 2020.

המיזוג: במאי 2021 המשרד שלנו מיזג אליו את משרד המבורגר עברון. משרד עורכי דין זה מקום עם הרבה אמוציות. אנשים צריכים לקבל את המקום שלהם, ושיכירו ביכולותיהם. אבל הצלחנו לשמר את הרוח. בעתיד אנחנו רוצים להרחיב את מנעד השירותים. אני לא פוסל מיזוג עם משרד גדול, אבל המיזוגים הגדולים הם בעייתיים.

שותף-מנהל: בינואר האחרון מוניתי לשותף־מנהל, והעברת השרביט הייתה חלקה כי אני מעורב בניהול וליוויתי את דוני (טולידאנו, בתפקיד שותף מנהל - ד"א). זה משרה הרבה ביטחון. מה שמרשים פה זה הפרגון והאמון של דוני וגיורא (ארדינסט - ד"א) בדור הצעיר.

פרו בונו: החברה הישראלית חשובה לנו לא פחות מהביזנס. אנחנו מתנגדים למהלכי ההפיכה המשטרית ומובילים גילויי דעת שיוצאים נגד מהלכי הממשלה. אנחנו לא רואים את זה כעניין של ימין ושמאל, אלא כלהיות או לחדול. מחובתנו להיות בפרונט, זו עמדה משרדית. ברור לנו שיכולה להיות לכך השפעה על הביזנס אבל זה יותר מדי חשוב. אנחנו מייצגים עצורים בפעולות מחאה, את יו"ר הדואר שפוטר (ובג"ץ ביטל את פיטוריו - נ"ש), את אחים לנשק ועוד.

מבט לעתיד: סעודיה מעניינת אותנו, זה שוק ענק עם חשיפה למזרח הרחוק ואינדונזיה. גם השוק של דובאי מעניין. עוד תחום שנרצה להתפתח בו הוא ה-AI. פיתחנו יישומים והטמענו תוכנות - מחקר משפטי, סיוע בניסוח חוזים. אנחנו בנקודת מפנה כלכלית, המלחמה מאחורינו, ואנחנו מחכים שכל החטופים יחזרו. יש תחושה שאנחנו פותחים את עצמנו לעולם, מעודדים חזרה של המשקיעים לארץ. רואים הרבה יותר התעניינות.