המהפכה בחיסכון: המסקנות פורסמו - גם הפנסיה תיכלל בתוכנית החדשה

ועדת הארביטראז' הממשלתית ממליצה להכיל גם את ניהול קרנות הנאמנות ואת פוליסות חיסכון וגמל בפלטפורמה ייעודית • העוברים בין המכשירים השונים ייהנו מדחיית מס • הוועדה גם מציעה להכיר רשמית במעמד של "מתכננים פיננסים" - סוכני ביטוח שמייעצים לציבור על כלל מוצרי החיסכון והכסף הנזיל שלו

המהפכה בחיסכון / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock
המהפכה בחיסכון / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

ועדת הארביטראז' הממשלתית, או בשמה המלא, "הצוות לצמצום הפערים במכשירי השקעה בחיסכון לטווח קצר ובינוני" פרסמה לפני זמן קצר את דוח הביניים של ההמלצות הרשמיות שלה לשינוי בעולם החיסכון. ההמלצות הן על דעת רוב חברי הוועדה, למעט רשות שוק ההון שפרסמה דעת מיעוט.

בלעדי | רשות שוק ההון חייבה סוכנות ביטוח להחזיר כסף ללקוחות 
רשות שוק ההון מתנגדת לכוונת אליהו למנות את גמזו ליו"ר מגדל ביטוח 

על פי ההצעה, שפרטיה כבר דלפו בשבוע שעבר, תוקם פלטפורמה לניהול כלל החסכונות, קרנות נאמנות, פוליסות חיסכון וקופות גמל להשקעה, כאשר מעבר בין המכשירים השונים בתוך הפלטפורמה ייהנו מדחיית מס, בניגוד למצב כיום בו דחיית המס אפשרית רק בקופת גמל להשקעה (ובפוליסת חיסכון רק במעבר בין מסלולים).

חידוש שמופיע במסמך הרשמי הוא שגם חסכונות הפנסיה של הציבור ינוהלו דרך הפלטפורמה. במסמך מבהירים חברי הוועדה במסגרת ההמלצות כי "מוצע שלא ניתן יהיה לנהל את חשבונות החיסכון המוטבים במס, הן הפנסיוני והן החשבון הוולונטרי, שלא על גבי הפלטפורמה. הועדה תבחן בהמשך מקרים חריגים לניהול הכספים שלא באמצעות הפלטפורמה".

יצוין כי פתיחת הפלטפורמה תוגבל לאנשים בגילאי 18 ומעלה, מה שיפגע באפשרות לחסוך בקופת גמל להשקעה מגיל צעיר, כפי שנחשף בגלובס. גם הטבת המס צפויה להצטמצם משמעותית, אך בדוח הביניים הנושא נותר מעורפל. על פי הוועדה, "חוסך יוכל לרכוש את המכשירים במסגרת החשבון המוטב, עד לתקרה כוללת שתיקבע בחוק בהפקדות נומינליות".

יוסדר מעמדם של "מתכננים פיננסים"

עוד ממליצה הוועדה כי כדי שסוכני הביטוח יוכלו לשווק ולתת ייעוץ על גבי הפלטפורמה הם יצטרכו להחזיק בשני רישיונות: רישיון יועץ/ משווק השקעות, ורישיון יועץ/ משווק פנסיוני ומדגישים כי רק מי שיחזיק בשניהם יהיה רשאי לייעץ לחוסכים בפלטפורמה.

על פי הוועדה, "אין כיום אף מתווך פיננסי בעל רישיון יחיד שיש לו היכולת לייעץ לחוסך על כלל מכשירי ההשקעה והחיסכון שברשותו. דבר זה נובע ממבנה הפיקוח הפיננסי הקיים בישראל, ומריבוי המוצרים הפיננסיים בתחום". בנוסף בוועדה מעוניינים להפוך את סוכני הביטוח ליועצים אובייקטיביים שלא יקבלו את התשלום מחברות הביטוח ובתי ההשקעות שכן "מודל התגמול ומבנה התמריצים של חלק מהמתווכים הפיננסים לא מוביל בהכרח לייעוץ שבטובת החוסך, דבר המביא לפגיעה בחוסכים ואף פגיעה במוצרים מסוימים".

השאלה מי יהיו הגופים שיוכלו להציע לציבור את הפלטפורמה החדשה נשארה פתוחה. בוועדה מציינים כי יהיה מדובר על חברי בורסה וכן "גופים נוספים שיקבלו רישיון ייעודי לכך". אך השאלה האם הבנקים או חברות הביטוח יוחרגו ולא יוכלו לפתוח פלטפורמה נותרה לעת עתה בסימן שאלה.

לבסוף, הוועדה מציינת כי עלו מחשבות לביטול פוליסות החיסכון, אך לבסוף הוחלט שאם יושוו תנאי החיסכון בין שלושת המכשירים לא יהיה בכך צורך. בנוסף מציינת הוועדה כי החליטה שלא לקדם רעיון אחר, לפיו ניתן יהיה בקופת גמל להשקעה לבחור את הנכסים הספציפיים בהם יושקעו הכספים (כפי שניתן לעשות במסגרת קרנות השתלמות בניהול אישי, IRA).

כמה כסף מנוהל במכשירים השונים?

בקופות הגמל להשקעה מנוהלים יותר מ-60 מיליארד שקל, בקרנות הנאמנות יותר מ-600 מיליארד שקל, והוועדה מציינת כי בפוליסות חיסכון היו בחודש נובמבר כ-86 מיליארד שקל. מעניין לציין כי בקופות הגמל להשקעה רק 3% מהחשבונות מכילים יותר מחצי מיליון שקלים. עוד 15% מחזיקים בסכומים של רבע עד חצי מיליון שקל, כשליש מחזיקים בסכומים של מאה עד 250 אלף שקלים וכמעט חצי מהציבור מחזיקים בסכומים של פחות מ-100 אלף שקל. הסיבה היא כמובן המגבלה הרגולטורית לפיה ניתן להפקיד עד 81.7 אלף שקל בשנה לקופת גמל להשקעה, לכל תעודת זהות.

באשר לפוליסות חיסכון החלוקה הפנימית מגוונת יותר. במקרה של פוליסות חיסכון כרבע מחזיקים בסכומים של מיליון עד שלושה מיליון שקל, עוד כרבע מחזיקים בסכומים של חצי מיליון עד מיליון שקל, כ-6% מחזיקים מעל 3 מיליון שקל והשאר מחזיקים סכומים נמוכים מחצי מיליון שקל.