באיחור של שנה: זה נוהל הגילוי מרצון שצפויה להעביר רשות המסים

ברשות המסים צפויים לאשר נוהל שיאפשר דיווח ותשלום בדיעבד ללא סנקציה פלילית - באיחור של יותר משנה • בניגוד לעבר, לא תהיה אפשרות לאנונימיות • לגלובס נודע כי ייפתח מסלול מקוצר למחזיקי קריפטו, ודיונים על נכסים פיננסיים מעל 10 מיליון שקל יחייבו אישור

מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ' / צילום: יוסי זמיר
מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ' / צילום: יוסי זמיר

נוהל גילוי מרצון החדש של רשות המסים לא יכלול מסלול אנונימי כבעבר, אך יכלול מסלול "ירוק" מהיר לדיווח על רווחי קריפטו של עד מאות אלפי שקלים, ללא צורך בדיונים מול פקיד שומה - כך מסתמן במסגרת הדיונים הסופיים לגיבוש נוהל גילוי מרצון החדש, שפרסומו מתעכב למעלה משנה.

שיפצתם ולא שמרתם קבלות? עכשיו זה יעלה לכם פחות
ניתוח | כל ההשלכות של פסק הדין ההיסטורי שניתן לטובת הקיבוצים  

עוד נודע לגלובס כי על-פי הנוהל החדש, המיועד באופן ספציפי לשחקנים בזירת הקריפטו שלא דיווחו עד כה על רווחיהם, יוגבל שיקול-הדעת של פקידי השומה לגילוי על רווחים מנכסים דיגיטליים לסך של עד 5 מיליון שקל, וכל סכום מעל תקרה זו יחייב התייעצות ואישור של המחלקה המקצועית ברשות המסים.

באשר לנכסים הפיננסיים האחרים - חסכונות, הכנסות מנכסים, ריביות, פיקדונות בחו"ל ועוד - תעמוד תקרת הגילוי בדיונים מול פקידי השומה על סך של 10 מיליון שקל, ומעבר לכך תתחייב התייעצות עם המחלקה המקצועית.

2-3 מיליארד שקל לקופה

נוהל גילוי מרצון מאפשר למי שהחביא כספים מהמדינה ולא דיווח עליהם, לדווח ולשלם מס מבלי שחרב המשפט הפלילי תהיה מעל ראשו. במאי אשתקד הודיע מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' כי "בתוך מספר ימים" יפורסם נוהל גילוי מרצון חדש, שיאפשר לישראלים שהחביאו את הונם מהמדינה ולא שילמו מס עד כה, לדווח על ההון ולשלם מס ללא חשש מהליך פלילי. מדובר בנוהל גילוי מרצון שלישי שהיה אמור להיות מפורסם, בעיקר בכדי לאפשר למי שפועל בשוק הקריפטו לדווח על הכנסותיו.

בהליכי הגילוי מרצון הקודמים גבתה המדינה כ-153 מיליון שקל בנוהל שהסתיים ב-2019, ויותר מ-3.5 מיליארד שקל בנוהל שחל בשנים 2014-2016. המדינה כבר ציפתה לראות מיליארדים זורמים לקופת המדינה מחשיפת ההון הישראלי המסתובב בעולם, ולפי ההערכות ברשות המסים, הנוהל החדש שגובש היה צפוי להכניס כ-2-3 מיליארד שקל לקופת המדינה. ואולם החודשים חלפו, ונוהל חדש לא פורסם.

סלע המחלוקת העיקרי שעיכב את פרסומו של הנוהל היה השאלה האם הנוהל יכלול מסלול גילוי אנונימי, אשר במסגרתו יכלו האזרחים בעבר לשמור על זהותם חסויה בעת הגשת הבקשה, ולחשוף את עצמם רק לאחר אישורה על-ידי רשות המסים.

"המסלול האנונימי" היה זה שהביא לזינוק משמעותי במספר הבקשות והגילויים במסגרת נוהלי גילוי מרצון קודמים. כך, 4,684 מתוך 7,615 בקשות שהוגשו במסגרת נוהל גילוי מרצון שהסתיים ב-2016 הוגשו במסלול האנונימי, וכ-520 מתוך 872 הבקשות שהוגשו במסגרת הנוהל שהסתיים ב-2018.

טיוטת הנוהל האחרונה זהה כמעט לנוהלי גילוי מרצון קודמים, למעט שינוי משמעותי אחד: בנוהל לא יהיה "מסלול אנונימי". לאחר דיונים ממושכים סביב הנושא, ברשות המסים ובמשרד המשפטים הסכימו על כך שהפעם לא תתאפשר בדיקה אנונימית של הגילוי מרצון, ומבקש הגילוי יהיה חשוף מלכתחילה.

ברשות המסים חששו תחילה כי היעדרו של מסלול אנונימי יוביל לכך שאף אחד לא יחשוף את הונו המוסתר בשל החשש שאם ההליך ייכשל המדינה תפעל נגדו, ואולם במשרד המשפטים התעקשו כי לאחר שכבר ניתנו שתי הזדמנויות לאזרחים לגלות את הונם בעבר, לרבות במסלול אנונימי, אין לכלול גם הפעם מסלול אנונימי.

לדברי גורם ברשות המסים, "יש רגישות גדולה סביב נושא האנונימיות, דבר שעיכב את הפרסום של הנוהל החדש, אך כעת הדיונים לגיבושו הסופי של נוהל גילוי מרצון נמצאים בישורת האחרונה, וכפי הנראה לא יהיה מסלול אנונימי".

מסלול מהיר לקריפטו

בעוד שהמסלול האנונימי בוטל כאמור, ייפתח לטובת שחקני הקריפטו מסלול ירוק לדיווח על רווחיהם מנכסים דיגיטליים עד תקרה מסוימת. סכום התקרה טרם נקבע, אך מדובר במאות אלפי שקלים בלבד. מדובר במסלול מהיר המאפשר גילוי נכסים פיננסיים ללא צורך בדיוני שומה מול פקיד שומה, אלא באמצעות הגשת דוחות בלבד.

במסגרת נוהלי הגילוי מרצון עד כה נכלל "מסלול מקוצר" (שבהמשך הפך ל"מסלול הירוק"), שנועד לדיווח על "העלמות קטנות", שבהן ההון שלא דווח אינו עולה על 2 מיליון שקל, וההכנסה החייבת (המס) הנובעת ממנו אינה עולה על חצי מיליון שקל. במצב כזה, על רקע הסכום הנמוך יחסית, אזרחים יכלו לגלות את ההכנסות והרווחים ולקבל חסינות מהליכים פליליים בהליך מהיר, תוך אישור אוטומטי כמעט של הבקשה לאחר הגשת הדוחות, וללא צורך בניהול משא-ומתן מול רשות המסים.