רשתות שיווק | בדיקת גלובס

האחים אמיר כבר מורווחים במיליארד שקל: האם מניית שופרסל בדרך לשינוי כיוון?

עסקיהן של שתי רשתות המזון המובילות שופרסל ורמי לוי שגשגו בשנה האחרונה והניבו למניות תשואה של 61% ושל 36% בהתאמה • בשוק מעריכים כי השתיים יתקשו להציג ביצועים דומים בהמשך: "עם החזרה לשגרה נראה יותר טיסות לחו"ל ובילויים מחוץ לבית, שיקטינו את הביקושים"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יונתן בלום
שלומי ויוסי אמיר / צילום: יונתן בלום

השנה החולפת הייתה חלומית עבור רשתות המזון המקומיות. הציבור היה "תקוע" בבית בשל המלחמה וצמצום הטיסות לחו"ל, והגדיל את ההצטיידות בסופרמרקטים לנוכח התפתחויות שונות בגזרה הביטחונית. כפועל יוצא הפכו מניות רשתות השיווק ללהיט בבורסה המקומית, והמדד הענפי (ת"א רשתות שיווק) עלה ב-50% בשנה החולפת, מעל מדד הדגל המקומי ת"א 35 שעלה ב-34% באותו זמן.

"ביצועים עודפים על השוק": אין אף אנליסט שממליץ למכור את המניה הזו 
בית ההשקעות שהיה כוכב התשואות של 2024 עושה זאת שוב גם בינואר
הרווחיות הוכפלה: מאחורי הנסיקה בתוצאות רשתות המזון ובמניותיהן

מניות שתי רשתות המזון הגדולות, שופרסל  ורמי לוי , רשמו בשנה האחרונה עלייה של 61% ו-36% בהתאמה, לרמת שיא של כל הזמנים. זו משקפים לשופרסל, הנמצאת שבשליטת האחים יוסי ושלומי אמיר, שווי של 10 מיליארד שקל, ולרמי לוי כ-3.8 מיליארד שקל.

שתי החברות יפרסמו בשבועות הקרובים את התוצאות הכספיות שלהן לשנה שחלפה, שהייתה חזקה במיוחד גם לנוכח פעולות התייעלות שנקטו בעלי הרשתות (בעיקר בשופרסל), לצד עליות המחירים בשוק המזון.

רווח על הנייר ודיבידנדים

ומה צפוי להן בהמשך? "השנה שחלפה הייתה מאוד חיובית לקמעונאות ולרשתות מזון", אומרת דינה קורשונוב, אנליסטית הקמעונאות של לידר. "המלחמה הגדילה את הביקושים, אנשים טסו פחות לחו"ל ובזמני המתיחות היו יותר בבית. לכך מצטרפות עליות המחירים שתרמו למכירות ולרווחים. בשנים כאלה התחרות יותר נוחה, כשהצרכנים קנו הכול בכל מקום. זה הזכיר את הגאות בעסקי הרשתות בתקופת הקורונה".

במבט קדימה, קורשונוב אומרת כי "כשמסתכלים ל-2025, התחושה היא קצת של 'סיום הקורונה'. אם נכנסים לשנה שיש בה התמתנות במתחים הגאו-פוליטיים וחזרה לשגרה, שמשמעותה יותר טיסות לחו"ל ויותר בילויים מחוץ לבית, יכולה להיות לכך השפעה שלילית על הביקושים בכל ענפי הקמעונאות בכלל והמזון בפרט.

"עם זאת, צריך לזכור שסופרמרקטים הם משהו שאנשים ימשיכו לצרוך בו באופן בשוטף, כך שהסיכון ביחס לתחומים אחרים פחות דפנסיביים הוא יותר נמוך. אך עדיין הצפי הוא שזו תהיה שנת תיקון לנוכח חזרה לשגרה. ככל שנתקדם בשנה - כך נרגיש יותר השפעות על תוצאות הרשתות".

שופרסל, המפעילה 319 סניפי סופרמרקט (לצד כ-100 סניפים של רשת הפארם BE), עברה עוד אירוע חיובי מאוד מבחינת המשקיעים אשתקד: רכישת השליטה בה (כ-25% מהמניות) על-ידי האחים יוסי ושלומי אמיר, שהקימו בעבר את רשת פרשמרקט אותה מכרו לפני כמה שנים.

עם כניסתם למשרדי הרשת במרץ שעבר, מיהרו האחים להפשיל שרוולים, לייעל ולקצץ, ותוצאות מהלכי ההשבחה שלהם ניכרות היטב בדוחות הרשת, שהצליחה להקפיץ את שיעורי הרווחיות הגולמית והתפעולית מההכנסות. אלה עמדו בסיכום תשעת החודשים הראשונים אשתקד על 28.1% ו-6.7% בהתאמה, ובשורה התחתונה נרשם זינוק של כמעט פי 3 ברווח הנקי ל-490 מיליון שקל.

האחים אמיר, שהשקיעו ברכישת מניות שופרסל כ-1.5 מיליארד שקל, הם המרוויחים הגדולים מהראלי במניה, המשקף להשקעתם רווח של כמיליארד שקל על הנייר בפחות משנה.

גם רמי לוי, הממוצבת כרשת דיסקאונט ביחס לשופרסל היקרה יותר, נהנית ממגמה חיובית בעסקיה. הרשת היא בעלת 58 סניפים ברחבי הארץ, ובדומה לשופרסל, מחזיקה ברשת פארם בשם גוד פארם המפעילה 15 סניפים.

רמי לוי אומנם מפגרת משמעותית אחר ביצועי מניית שופרסל בשנה האחרונה, אך בפרספקטיבה של חמש שנים, מאז הימים שקדמו לפרוץ משבר הקורונה, עלתה המניה בשיעור דומה לזה של שופרסל (קרוב ל-90%).

בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2024 רשמה גם רמי לוי עלייה בשיעורי הרווחיות מההכנסות (23.7% גולמית ו-4.9% תפעולית), ובשורה התחתונה רשמה זינוק של 34% ברווח הנקי ל-198 מיליון שקל.

רמי לוי / צילום: יונתן בלום
 רמי לוי / צילום: יונתן בלום

הרשת, יש לציין, חלקה עם בעלי המניות שלה את ההצלחה. במקביל לפרסום הדוחות לרבעון השלישי, בסוף נובמבר האחרון, הכריז דירקטוריון רמי לוי על חלוקת דיבידנד בסך כ-55 מיליון שקל, שהתווסף לדיבידנדים בהיקף של 385 מיליון שקל שחילקה הרשת מתחילת שנת 2023. מאז שהונפקה לציבור לראשונה, בחודש מאי 2007, ועד עתה חילקה רמי לוי דיבידנדים בסכום כולל של כ-1.8 מיליארד שקל, מרביתם לבעל השליטה המחזיק כ-40% ממניותיה (נתח בשווי שוק של כ-1.5 מיליארד שקל).

תחרות גוברת וביצועי חסר

איתי ליפקוביץ', מנכ"ל בית ההשקעות הורייזן, מעריך כי "העלייה במניות הסופרמרקטים מיצתה את עצמה". לדבריו, המניות אומנם נחשבות לסולידיות ומהוות מעין "תחליף לאיגרות חוב בשל הדיבידנד הרבעוני הקבוע שלהן", אבל לאחר מהלכי העליות בשנה החולפת הן כבר "נסחרות במכפילים גבוהים היסטורית". תמיד ייתכנו עליות, מזכיר ליפקוביץ', אך ככלל הוא פסימי יותר לגבי ביצועי החברות בעתיד: "להערכתי נראה אותן מפגינות ביצועי חסר".

קורשונוב מלידר מוסיפה כי היא צופה התגברות בתחרות בענף הקמעונאות השנה, כשחלק מהרשתות צפויות לירידה בהכנסות, מה "שעלול להשפיע גם על שורת הרווח התפעולי שלהן. לאלה מתווספים שכר העובדים שממשיך לעלות, על רקע מחסור בעובדים ועליית שכר המינימום, והתייקרות של שטחי המסחר המושכרים, שכן שכר הדירה צמוד למדד. כל אלה גורמים ללחץ על הרווחיות. תחום הצריכה הוא לא התחום הכי מומלץ שלנו (בלידר) לשנה הקרובה. זה לא שאין חברות מעניינות בתחום, אבל בחלק מהחברות או התחומים נראה התמתנות".

עם זאת, בהתמקד בשופרסל היא סבורה כי יש במניה פוטנציאל לעליות נוספות, למרות הזינוק החד בשנה החולפת. "חלק מהמהלכים של האחים אמיר עדיין לא באו לידי ביטוי בדוחות, ואנחנו כן רואים מקום לעוד אפסייד במניה", מסבירה קורשונוב. "אפשר לצפות לתנודתיות השנה, אבל שופרסל נראית כמניה מעניינת מבחינת התמחור, ויש שם פוטנציאל מבחינת הצמיחה, למשל בתחום הנדל"ן או ברשת Be".

באשר לרמי לוי, אנליסטית לידר מעריכה כי יש לרשת עדיין מנועי צמיחה, וכי היא מתכננת לפתוח חנויות נוספות: "תחום הדיסקאונט יכול ליהנות מביקושים גדולים יותר בסביבת מאקרו שבה הצרכנים יותר 'חנוקים'. אבל גם רמי לוי לא תוכל להתחמק מפעילות בסביבה תחרותית יותר, שיש בה לחצים אינפלציוניים יותר גבוהים. יש לי חשש לגבי המניה, ואני מצפה שם לתנודתיות, כאשר מנועי הצמיחה של הרשת צריכים להוכיח את עצמם. היו בשנה שעברה תוצאות נמוכות ביחס לצפי וחולשה במכירות של חנויות זהות".