ח"כ רון כץ בוועדת הכלכלה: "וולט הפכה למונופול, העלות בלתי אפשרית"

מנכ"ל משלוחה ציין בדיון כי יש לו עדות של מסעדה שאומרת שיש לה בלעדיות עם וולט; בוולט הכחישו: "אין הסכמי בלעדיות" • מנכ"ל איגוד המסעדות: "נשגב מבינתי למה רשות התחרות לא כאן" • רשות התחרות תגיש תוך שבוע התייחסות כיצד בכוונתה לפעול לבחינת התחרותיות בשוק המשלוחים

שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Karolis Kavolelis
שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Karolis Kavolelis

ועדת הכלכלה של הכנסת התכנסה היום (ב') לדיון מהיר שעסק ב"דרכים למנוע ניצול לרעה של חברת וולט על צרכני המשלוחים". 

באום אל-פחם נוצרה לוולט תחרות שבתל אביב יכולים רק לחלום עליה
מתחרים נעלמו, ובשוק בטוחים: רשות התחרות תגביל את כוחה של וולט
בדיקת גלובס | החישוב שמראה כמה מקבלות המסעדות מכל הזמנה בוולט

הדיון מגיע בין היתר על רקע ההחלטה של וולט מהחודש שעבר לשנות את מודל התשלום בישראל, הן של הלקוחות והן של המסעדות. במסגרת המדיניות החדשה, יזנקו דמי התפעול שהחברה גובה מ-2 שקלים כיום לעד 5.9 שקלים בהתאם לגובה ההזמנה. בנוסף השיקה וולט שירות חדש - תמורת דמי מנוי חודשיים של כ-50 שקל, ייהנו הלקוחות מפטור קבוע מדמי משלוח. מי שייפגעו מהמהלך הם בתי העסק, שיידרשו לשלם 4.5 שקלים נוספים (מחיר כולל מע"מ) על כל הזמנה, כאשר החשש הוא שהסכום יגולגל לעבר הלקוחות בדמות העלאות מחירים. 

בפתח הישיבה, שהתכנסה לבקשת ח"כ רון כץ וח"כ אברהם בצלאל, אמר ח"כ בצלאל כי להרגשתו בתקופה האחרונה חל שינוי משמעותי בעלויות בוולט, שפוגע בעסקים ובצרכנים, וקרא להוריד את המחיר ולהיאבק ביוקר המחיה. הוא הוסיף כי אם בעבר התשלום בוולט בגין דמי התפעול היה 2 שקלים, היום התשלום יכול להגיע גם ל-5.90 שקלים, בנוסף לדמי המשלוח, מה שפוגע במעסיקים ובצרכנים.

"יש לי תחושה שבגלל שוולט שחקנים לבד במגרש, זה משפיע, והגיע הזמן להוסיף עוד שחקנים. אני יודע שיש דיבור בין יאנגו לגט, והתחרות חשובה מאוד. אנחנו צריכים לדאוג לצרכן עצמו, בפרט בתקופה הקשה כלכלית הזו, ואין בית שלא מרגיש את זה". 

"רשות התחרות חייבת להתעורר" 

ח"כ כץ הוסיף כי וולט הפכה למונופול, וציין כי רשות התחרות חייבת להתעורר ולהבין מה קרה. הוא הוסיף כי זה אחד הדיונים היותר משמעותיים בתקופה האחרונה. 

לדבריו, "וולט הפכה למונופול. במדינת ישראל יש גוף אחד ששולט בכל השוק. אני לא יודע כמה מכם יודעים, אבל כשאנחנו מזמינים המבורגר ממסעדה, בתוך המחיר 30% הולך לוולט. זה לא נגמר שם. 30% פלוס עלות דמי המשלוח ועלות התפעול החדשה של וולט. על המבורגר שאמור לעלות 30 שקלים, אנחנו משלמים מעל 70 שקלים, רק כי הם יכולים.

"זה הזמן להגיד חאלס. רשות התחרות חייבת להתעורר ולהבין מה קורה עם וולט מרקט, עם המשלוחים ועם תיעדוף של מסעדות שעובדות רק עם וולט. לא יכול להיות שיהיה שחקן אחד על המגרש, ואם כן, צריך להתייחס אליו כמו למונופול.

"אני חושב שעלות דמי התפעול לא נכונה, והעלאת המסים דווקא בזמן הזה כשכל המדינה קורסת, לא נכונה. לא יכול להיות שבתקופה הכי קשה במדינת ישראל חברה מעלה מחירים, כי היא לבד, ואין לה תחרות. אני מדבר עם המסעדות שחצי קורסות. העלות של המסים שוולט מטילה על מסעדות היא בלתי אפשרית, והעלות שוולט מטילה על מי שמזמין ממנה בלתי אפשרית. לא יכול להיות שנאפשר לזה להמשיך".

ח"כ משה פסל, שמילא את מקומו של יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן, התייחס להיעדרות נציגי רשות התחרות ואמר כי מן הראוי היה לשלוח נציג מטעמה לדיון. 

יש או אין בלעדיות? 

היועץ המשפטי של יאנגו דלי, אלעד סבג, התייחס לתחרות בין החברות במשלוחים מהרשתות הקמעונאיות, ואמר כי הבעיה היא שוולט מרקט הפכה להיות קמעונאי גדול. לדבריו, "כשיש לקמעונאים הגדולים אפשרות לעבוד דרך וולט, זה מוריד להם את המוטיבציה להשקיע באיכות שירות המשלוח שלהם. ביאנגו דלי הזמן הממוצע למשלוח הוא בערך 25 דקות, ברשתות הגדולות זה נע בין 12-24 שעות. רשות התחרות צריכה להגיד לוולט שהם צריכים לעסוק או בוולט מרקט או לעסוק בשליחויות מרשתות השיווק הקיימות".

מנכ"ל משלוחה, דניאל רחמים, ציין כי יש לו עדות של מסעדה שאומרת שיש לה בלעדיות עם וולט, והוסיף כי רשות התחרות קנסה את וולט שהודתה שקידמה מסעדות. "היו מסעדות שעזבו אותנו כדי לקבל הבלטה בוולט. כל המסעדות שלא עובדות עם משלוחה משלמות עמלה מופחתת ומקבלות לא מעט עבודה", אמר.

המשנה למנכ"ל וולט ישראל, עמרי שינפלד, הכחיש את ההאשמות של מנכ"ל משלוחה ואמר כי הדברים אינם אמת, וכי אין הסכמי בלעדיות - לא למסעדות ולא לשליחים. 

"המסעדן הבודד לא יכול להילחם בענק כזה" 

מנכ"ל איגוד המסעדות, יקיר ליסיצקי, אמר כי הפרמטרים למונופול הם נתח שוק של מעל 50% וכוח שוק משמעותי, וציין כי וולט עומדת בפרמטרים באופן אבסולוטי. הוא הוסיף: "נשגב מבינתי למה רשות התחרות לא כאן. אנחנו בכלל לא פונים לוולט, היא חברה פרטית ועושה את מה שהיא עושה כי אפשר. אנחנו דורשים חקיקה עד שהשוק ייפתח לתחרות".

מנכ"ל מסעדנים חזקים ביחד, תומר מור, הוסיף כי הוא לא אומר לרגולטור מה לעשות, אבל כשיש סטייה כל-כך משמעותית, זה מחייב בדיקה. לדבריו, "המסעדן הבודד לא יכול להילחם בתאגיד ענק כזה. הרגולטור חייב להתערב".

המסעדנית ליבת מנחם ציינה כי אין לה ברירה אלה לעבוד עם וולט, ואמרה: "אם אני לא עובדת איתם, אני לא קיימת. אני לא מבינה את העמלה ולא מבינה את העלייה. המוצר הוא אותו מוצר, המשלוח אותו משלוח, אז למה הלקוח צריך לשלם יותר על משהו שהוא בדיוק אותו הדבר?". 

"להחזיר את ההמבורגר למחיר האמיתי שלו" 

שינפלד, המשנה למנכ"ל וולט ישראל, התייחס לפעילות וולט ואמר כי לפני שהיא נכנסה לארץ, לעסקים הקטנים לא היה סיכוי לשלוח עשרות או מאות משלוחים ביום, ורק לחזקים היה מערך משלוחים.

באשר לשינויים שנעשו לאחרונה אמר שינפלד כי בוצעו שלושה מהלכים ששניים מהם מהווים הורדת מחירים. הוא אף ציין כי דמי התפעול ירדו מ-2 שקלים לשקל אחד בלבד, וכי וולט ישראל גובה דמי תפעול דומים מאוד למה שהחברה גובה בעולם.

ח"כ כץ התייחס לדברים שנשמעו בדיון ואמר כי בכוונתו לעבוד קשה כדי "להחזיר את מחיר ההמבורגר למחיר האמיתי שלו. לא יכול להיות שאם למסעדה זה עולה 60 שקל, לצרכן זה יעלה 100 שקל. רשות התחרות צריכה להיכנס לעניין".

ח"כ פסל סיכם את הישיבה ואמר כי "על רקע הטענות, הוועדה מבקשת מרשות התחרות התייחסות, תוך שבוע, כיצד בכוונתה לפעול לבחינת התחרותיות בשוק המשלוחים ממסעדות ומקמעונאים, וכן לבחון את ההסכמים של וולט עם מסעדנים ועם קמעונאים על-מנת לוודא שאינם כובלים. בנוסף מבקשת הוועדה מהרשות להאיץ את בדיקת בקשת המיזוג של גט ופנגו, וכמובן להגיע לדיון הבא בנושא".