שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

חלום על נאסד"ק נגוז, והחברה של בכיר טבע לשעבר נסגרת

חברת פארמה טו בי שהקים אהוד מרום, מאבות הקופקסון של טבע, הייתה רק לפני חודשים ספורים בדרך לנאסד"ק, אולם היום נודע לגלובס כי היא בתהליכי סגירה • החברה נוסדה כדי לפתח גרסאות חדשות של תרופות קיימות, והתחילה מפיתוח גרסה משופרת לתרופה לפרקינסון

אהוד מרום, ממייסדי חברת Pharma2b / צילום: יוסי צבקר
אהוד מרום, ממייסדי חברת Pharma2b / צילום: יוסי צבקר

רק לפני חודשים ספורים, חברת פארמה טו בי (Pharma2b) הייתה בדרך לנאסד"ק, אולם היום (ב') נודע לגלובס כי החברה בתהליכי סגירה. 

מטופלים בניסוי בתרופה להרזיה: "אנחנו מרזים מהר מדי"
החזון של חממת הביומד במזרח ירושלים: "יוניקורן ערבי ראשון בתוך ארבע שנים"

החברה שהקים אהוד מרום, מאבות הקופקסון של טבע, הודיעה בשנה שעברה על מיזוג לתוך חברת Hepion, שפיתחה תרופה לכבד שומני אבל לא הצליחה לגייס את ההון הדרוש כדי להשלים את הניסוי הקליני שלה. פארמה טו בי הייתה אמורה להיכנס לנעליה של החברה בבורסה, תוך שהיא משמרת את השם, ההנהלה (בראשות דן טלמן) והמוצרים של פארמה טו בי בתוך החברה הבורסאית. אבל המיזוג לא יצא לפועל, וכעת החברה נסגרת. כך נודע לגלובס.

פארמה טו בי נוסדה כדי לפתח גרסאות חדשות של תרופות קיימות, והתחילה מפיתוח גרסה משופרת לתרופה לפרקינסון המשלבת שתי תרופות קיימות לפרקינסון באופן שפארמה טו בי האמינה שנותן להן השפעה סינרגית, טובה יותר משימוש בכל אחת מהן בנפרד. היא הביאה את המוצר הזה עד שלב III של הניסויים הקליניים. כשהודיעה על המיזוג, ציינה החברה כי היא מקווה להגיש את המוצר לאישור שיווק במחצית השנייה של 2026.

החברה הממוזגת, שכאמור הייתה אמורה לכלול את פעילות והנהלת פארמה טו בי, הייתה אמורה להיסחר למחרת במיזוג שלפי שווי של 58.2 מיליון דולר. זאת, לאחר שבמהלך השנים גייסה החברה כ-46 מיליון דולר, על-פי אתר SNC Finder. בשיאה היו לחברה כמה עשרות עובדים.

אחד מתנאי המיזוג היה כי פארמה טו בי תגייס 11.5 מיליון דולר לסינדיקט של משקיעים חדשים, סכום שחלקו יוקדש לכיסוי החובות של Hepion, ואת זה החברה הצליחה לעשות. אולם כאשר הסתבר כי נאסד"ק לא תכיר בהפסדים היסטוריים של Hepion לטובת דוחות החברה הממוזגת, החליטו שתי החברות לותר על המיזוג. 

הקים גם את מאפי 

אהוד מרום הקים גם את חברת מאפי, שפיתחה תרופה מתחרה בקופקסון הניתנת בשחרור מושהה מאוד (רק אחת לחודש). החברה חתמה על הסכם פיתוח משותף ושיווק עם חברת מיילן, המתחרה המרה של טבע, שהפכה ל-Viatris בעקבות מיזוג עם חטיבת Upjohn של פייזר. הניסויים הקליניים במוצר הושלמו, אך במרץ 2024 סירב ה-FDA לאשר את התרופה ושלח לויאטריס מכתב להשלמה. מאפי דיווחה לפני כמה חודשים כי המוצר עדיין נמצא בתהליך הרגולטורי.

למאפי יש מפעל בירושלים המייצר את הקופקסון בשחרור מושהה, אותו היא עדיין מגדירה כמוצר המוביל שלה. יש לה כמה מוצרים בשחרור מושהה המחקים את המוצרים Fingolimod ו-Apremilast, אותם היא משווקת בטריטוריות מוגבלות, ועוד מספר רב של מוצרים בצנרת, כולם גרסאות בשחרור מושהה של תרופות קיימות. לאחרונה אמר מרום בכנס כי החברה מעוניינת לחתום שיתופי-פעולה סביב כמה מן התרופות הנוספות שלה, המיועדות לטיפול בסכיזופרניה, בהשמנה ובפרקינסון.

חברה נוספת שמרום הקים ומנהל, בשם "תרופות תאי גזע", מפתחת תרופות במנגנונים חדשים ונמצאת בשלבי פיתוח מוקדמים יותר.