פלטפורמת המסחר הישראלית איטורו (eToro) שהקימו יוני ורונן אסיא, הגישה השבוע תשקיף לקראת הנפקה ראשונית בנאסד"ק, ממנו עולה כי הכנסותיה זינקו בשנה החולפת במעל 40% והרווח הנקי קפץ פי 13.
● חייו ומותו הפתאומי של מנכ"ל החברה הגדולה בקוריאה הדרומית
● לראשונה מזה עשור: העובד שיקבל מוורן באפט פרס ענק
באיטורו מעוניינים לנצל את החלון שנפתח להנפקות בוול סטריט, כשמספר חברות גדולות מתחממות על הקווים, בהן ענקית התשלומים קלרנה, חברת שרתי הבינה המלאכותית קור-וויב ואפילו בורסה למסחר במטבעות קריפטו בשם קראקן.

סכומי הגיוס והשווי של איטורו בהנפקה אינם מופיעים בתשקיף, אך לגלובס נודע כי היא מעוניינת לגייס בין 300 ל-400 מיליון דולר לפי שווי חברה של 4.5 מיליארד דולר לפני הכסף, וכי בין החתמים המובילים בהנפקה נמנים גולדמן זאקס וג'פריס.
איטורו תוכל להתחיל באופן רשמי את תהליך הגיוס רק בעוד כשבועיים, כך שהשווי הסופי שלה בו עוד עשוי להשתנות ובחברה מכוונים ל-5 מיליארד דולר אחרי הכסף.
על פי התשקיף, רשמה איטורו ב-2024 הכנסות מעמלות מסחר בהיקף של 787 מיליון דולר, עלייה של 41% משנה קודמת, כשההכנסות בגין עמלות ממסחר בקריפטו עמדו על שיא של 193 מיליון דולר - 25% מכלל ההכנסות.
לשם השוואה, ההכנסות מקריפטו עמדו שנה קודם לכן על 56 מיליון דולר בלבד, ושיעורן מכלל ההכנסות היה 10%. הרווח הנקי קפץ כאמור פי 13 ל-192 מיליון דולר, כאשר בשנת 2022 החברה רשמה הפסד נקי של 214 מיליון דולר.
איטורו (eToro)
תחום פעילות: פלטפורמת מסחר בסחורות, מטבעות קריפטו ונכסים
היסטוריה: נוסדה בשנת 2007 על ידי יוני ורונן אסיא.
גייסה עד היום בגיוסים פרטיים 643 מיליון דולר ממשקיעים דוגמת סופטבנק, ION, ספארק, אבנר סטפק, וגלנרוק
נתונים: פועלת מתל אביב ומפעילה ברחבי העולם 1,500 עובדים (כאלף בישראל)
מוגבלת במסחר בארה"ב
מאחורי הצמיחה בהכנסותיה של איטורו מהמסחר בקריפטו עמד הראלי במטבעות הללו, ובראשם הביטקוין, סביב הבחירה בדונלד טראמפ לנשיא ארה"ב שהעלתה את האופטימיות בקרב משקיעי המטבעות הדיגיטליים. זו ניכרה בהכנסות החברה בעיקר בחודשים נובמבר ודצמבר.
למעשה מדובר במגמה מתמשכת בחברה כבר שלוש שנים: שיעור העמלות מעסקאות הכרוכות במסחר בנגזרות, מניות, סחורות ומטבעות הולך ויורד, ואילו שיעור עסקאות הקריפטו עולה משמעותית ומגיע לשיא של כל הזמנים - הן בהיקף הכולל והן בנתח שלהן מכלל ההכנסות של איטורו.
המגמה הזו אינה נחלתה של איטורו בלבד, אלא של כל פלטפורמות המסחר הגדולות. רובין הוד, שנתפסת בשוק כמתחרה העיקרית של איטורו, רשמה גם היא קפיצה של כ-700% בעמלות המסחר במטבעות קריפטו, ל-358 מיליון דולר אשתקד. רובין הוד נהנית מסנטימנט חיובי בקרב המשקיעים: בניגוד לרוב חברות הטכנולוגיה הגדולות שספגו ירידה, מנייתה עלתה ב-30% מאז תחילת השנה, ובשנה האחרונה היא קפצה ב-165% ומשקפת לחברה שווי של 42 מיליארד דולר.
איטורו ורובין הוד הרחיבו בשנים האחרונות את היצע המסחר שלהן בתחום הקריפטו, לנוכח הביקוש ההולך וגובר של הצרכנים, אך רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) בזמן ממשל ביידן הגבילה את אפשרויות המסחר בקריפטו ואף ניהלה חקירה נגד איטורו.
ב-SEC נטען כי החברה הישראלית ניהלה עסקאות כברוקר ללא רשיון מתאים, ולאחר מו"מ הגיעו הצדדים להסדר שלפיו איטורו תשלם קנס סמלי של 1.5 מיליון דולר ותגביל את המסחר דרכה לשלושה מטבעות בלבד: ביטקוין, את'ריום וביטקוין קש. הדבר פגע ביכולת ההתרחבות של איטורו בתחום ונתן יתרון לשתי המתחרות האמריקאיות שלה - רובין הוד וקוינבייס (Coinbase), שהרחיבו מאוד את דריסת הרגל שלהן בסחר הקריפטו.

"פוטנציאל צמיחה ממשי"
עד השנה נחשבה רובין הוד לשחקנית בשוק האמריקאי, בעוד שאיטורו מתאפיינת בפריסה בינלאומית - כשהיא חזקה באופן יחסי בשווקים האוסטרלי, האירופי והבריטי. בתחילת השנה הודיעה רובין הוד על השקת מסחר באת'ריום בשוק האירופי, ורכשה את ביטסטאמפ, בורסת הקריפטו הוותיקה בעולם שפועלת מלוקסמבורג.
קוינבייס גם היא נהנית מההרחקה של איטורו מהשוק האמריקאי, ולאחרונה אף היתה קשורה בהנפקה של מטבעות הקריפטו של הנשיא טראמפ, עסקה שהכניסה לה על פי ההערכה מאות מיליוני דולרים. אדם בניון, שותף בקרן ההון סיכון קוליידר (Colider) שמשקיעה בחברות סביב טכנולוגיית קריפטו, סבור שהחלפת ראשי ה-SEC בארה"ב והפתיחות של ממשל טראמפ למסחר במטבעות קריפטוגרפיים עשויות לאפשר את חזרתה של איטורו למסחר במדינה. "הרשות עשויה להיות ידידותית הרבה יותר כלפי איטורו, ואם היא תחזור במלואה למסחר מטבעות קריפטו נוכל לראות גידול בפעילות שלה", אומר בניון.
"אם את הקפיצה שלה במסחר בקריפטו היא עשתה כמעט ללא פעילות בארה"ב, יש לה פוטנציאל צמיחה משמעותי. אמנם יש לה שתי מתחרות שהתמקמו היטב בנישת המסחר - רובין הוד וקוינבייס - והתחרות בתחום רק תהיה קשה יותר, אבל העובדה ששתי הענקיות האמריקאיות נסחרות לפי שווי של 40-50 מיליארד דולר, בעוד שאיטורו תונפק לפי ההערכות בעשירית מכך, מרמזת על כך שיש לה פוטנציאל צמיחה משמעותי".
מיזוג שבוטל בשווי כפול
החשיפה ההולכת וגדלה של איטורו למסחר בקריפטו מגדילה את חשיפת החברה לתנודתיות בשוק ועלולה לסכן את ההנפקה. התשקיף רצוף האזהרות על תנודתיות מעיד על כך, כמו גם הדרך שעברו מניות רובין הוד וקוינבייס בשנים האחרונות. התשקיף מלמד כי בחברה מצפים לכך שהאווירה האופטימית בשוק והמגמה החיובית של ההנפקות יטיבו עמה.
נזכיר כי לפני ארבע שנים, בשיא ההייפ של מניות הטכנולוגיה בוול סטריט, הודיעה איטורו על מיזוג צפוי לחברת SPAC והפיכתה לחברה ציבורית בנאסד"ק לפי שווי של 10.4 מיליארד דולר - יותר מכפול מהשווי המבוקש כעת. בהמשך, עיכובים רגולטוריים שונים מנעו את השלמת המיזוג עד סוף 2021, ואפשרו למשקיעים בעסקה לפתוח את תנאי ההשקעה שלהם ולהפחית את שוויה של איטורו בעסקה ל-8.8 מיליארד דולר. אך גם תקופת הארכה של חצי שנה לא הספיקה להשלמת המיזוג עם ה-SPAC של אשת העסקים האמריקאית בטסי כהן, ועל רקע השינוי לרעה במומנטום בשווקים, המיזוג בוטל סופית בקיץ 2022.
איטורו גייסה עד כה 643 מיליון דולר, כאשר הסיבוב האחרון שנסגר לפני כשנתיים שיקף לה שווי של 3.5 מיליארד דולר. בין המשקיעים הבולטים בחברה: ענקית ההשקעות סופטבנק; קרן ספארק, BRM, אבנר סטפק, קבוצת ION וארטמיס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.